«Μια ομάδα όπως τις άλλες»


23 Dec 2013, 9:10 a.m. kifinescom

Πρώτα απ' όλα να πω ότι για κανένα λόγο μικρότερης σημασίας (π.χ. αγωνιστικό) δεν πρόκειται να καθόμουν να γράψω επιστολή. Ο λόγος που γράφω την επιστολή είναι ότι θεωρώ την αποδέσμευση του Τόνι Σαβέφσκι μείζον θέμα, όχι απλά ποδοσφαιρικό αλλά κυρίως κοινωνικό.

Πρέπει να πω ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια που παρακολουθώ συνειδητά την Ομόνοια, από τα 3 μου που με έπαιρνε ο πατέρας μου στο γήπεδο και έλεγαν οι γύρω 'τι τον έφερε τον μιτσή', είναι η πρώτη φορά που νιώθω τόσο αγανακτισμένος που λέω ότι δεν πρόκειται να κάτσω ούτε καν να τη δω, όχι να πάω γήπεδο, αν δεν φύγουν οι σημερινοί διοικούντες.

Γιατί όμως είναι τόσο μεγάλο θέμα μπορεί να πει κάποιος. Σιγά, αλλάξαμε ένα προπονητή. Αλλάξαμε τόσους όπως τόσες ομάδες.

Είναι μεγάλη η διαφορά στην περίπτωση αυτή. Και για να την καταλάβει κανείς πρέπει να σκεφτεί τι είναι η Ομόνοια. Τι εκπροσωπεί. Η Ομόνοια δεν είναι ΑΠΟΕΛ, δεν είναι Απόλλωνας, δεν είναι μια οποιαδήποτε ομάδα. Εκπροσωπεί κάποιες αξίες στην κοινωνία. Πρέπει να δεις πως είχε δημιουργηθεί. Ποιος την δημιούργησε. Κάτω από ποιες συνθήκες. Πως βρέθηκε να γίνει η πιο λαοφιλής ομάδα στην Κύπρο και το πιο σημαντικό να έχει φίλους με κοινωνικές ευαισθησίες. Που να αισθάνονται την ανάγκη μέσα από την Ομόνοια να υπερασπίσουν την δικαιοσύνη, το ήθος, την ανθρωπιά, την ομαδικότητα, την ομοψυχία, την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Τι σχέση έχει με ολ' αυτά ο Τόνι Σαβέφσκι. Ο Τόνι έχει σχέση διότι εκπροσωπούσε ολ' αυτές τις αξίες. Στο γήπεδο, στην προπόνηση και όταν έβγαινε και έλεγε είμαστε Ομόνοια. Τέλος. Τίποτε άλλο δε χρειάζεται.

 Άμα όμως το αφαιρέσεις τούτο δεν είσαι ποια Ομόνοια. Είσαι μια τυχαία ομάδα με 11 παίχτες στο γήπεδο οι οποίοι καλά καλά δεν καταλαβαίνουν που παίζουν (τι Ομόνοια, τι Αποελ, τι ΑΕΚ).

Όταν βγαίνει λοιπόν ο πρόεδρος κ. Μυλωνάς και λέει ότι αποφασίσαμε με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς συναισθηματισμούς, και προνοήσαμε ούτως ώστε να μην χρειαστεί να αποζημιώσουμε τον προπονητή τι κάνει;

Σκοτώνει τα πάντα. Αφαιρεί την ιστορία της Ομόνοιας και κάμνει την Ομόνοια μια ομάδα της σειράς. Μια ομάδα όπως τις άλλες.

Γι' αυτό λοιπόν και εγώ καλώ τον κόσμο να θυμίσει στον κ. Μυλωνά τι είναι η Ομόνοια. Τι εκπροσωπεί. Και αντί να ασχολείται με το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Τόνι να ασχοληθεί με πως η Ομόνοια θα ξαναγίνει αυτό που ήταν. Όχι απλά πρωταθλήτρια. Όχι απλά στην άμυνα λιοντάρι αλλά κυρίως λιοντάρι στην κοινωνία.

  Ευχαριστώ, Γιωργος Μηνας

Η άποψη σας μετράει

Στην κατηγορία Editorial δημοσιεύουμε τις δικές σας απόψεις. Στείλτε το μήνυμα σας μέσω email στο info@kifines.com

Follow Kifines