Ιστορία 10η: Κυνηγώντας με αετούς στη Μογγολία


4 May 2014, 11:30 p.m. galatis

Χαιρετίζω τα αδέλφια.

Η σημερινή μας ιστορία αναφέρεται στο παρόν και αφορά μια παράδοση 2,000 και πλέον χρόνων στη Μογγολία: το κυνήγι με χρυσούς αετούς. Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσουμε πιθανότατα την πρώτη γυναίκα κυνηγό στην ιστορία της παράδοσης, την Ασολ-Παν (Ashol-Pan), μια 13χρονη μαθήτρια.

Στην καθημερινότητα της είναι μια μαθήτρια. Ο πατέρας της όμως είναι ένας διάσημος κυνηγός και με τη συμπλήρωση του 13ου έτους της, την ενέγραψε σαν μαθητευόμενη κυνηγό και την στέλνει για εκπαίδευση, παρόλο που είναι γυναίκα. Στη Μογγολία του 21ου αιώνα, οι παραδόσεις ακολουθούνται αλλά ταυτοχρόνως εκμοντερνίζονται, αλλιώς θα χαθούν στη λήθη του χρόνου. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 400 κυνηγοί με αετούς σήμερα στη Μογγολία.

Το κυνήγι με αετούς βασίζεται στην αλληλοκατανόηση μεταξύ αετού και κυνηγού. Οι αετοί δεν εκτρέφονται αλλά μαζεύονται όντας μικρά αετόπουλα - κατα προτίμηση θυληκά - από της φωλιές τους και με την ενηληκιώση τους χρησιμοποιούνται για να κυνηγούν λαγούς και αλεπούδες στα βουνά. Στη πραγματικότητα δεν εκπαιδεύονται, αφού με την άφεση του ένας αετός είναι ελεύθερος να πετάξει όπου θέλει.

Το κυνήγι διεξάγεται συνήθως το χειμώνα, με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν που κάποτε αγγίζουν τους -40. Η ομάδα των κυνηγών χρειάζεται να ιππεύει για μερικές μέρες μέχρι να φτάσει σε κάποιο βουνό ή πλαγιά που προσφέρει άπλετη θέα για χιλιόμετρα. Μόλις εντοπιστεί η λεία, αναβάτες σπεύδουν να την ξετρυπώσουν και με το που εμφανίζεται στην πεδιάδα ο κυνηγός απελευθερώνει τον αετό στη σωστή κατεύθυνση.

 

Μετά από χρόνια υπηρεσίας οι - ώριμοι πλέον - αετοί "συνταξιοδοτούνται" σε μια ανοιξιάτικη τελετή. Ο κυνηγός απελευθερώνει για τελευταία φορά τον αετό του αφού πρώτα έχει σφάξει ένα σωστό αρνί το οποίο έχει αφήσει στο βουνό σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται η διαιώνιση του είδους καθότι οι αετοί είναι αρκετά ώριμοι και δυνατοί για να αναπαραχθούν έχοντας επίσης νοιώσει τη συμβίωση με τους ανθρώπους.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Μιά σταγόνα ιστορία

Follow Kifines