Ένα sms προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου απο τον «εκδότη»[;] του Φιλελευθέρου


4 Dec 2013, 9 a.m. kifinescom

Και η αποκάλυψη για το πώς κατασκευάζονται οι πρωτοσέλιδες ειδήσεις για τις τράπεζες: Ένα sms προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου απο τον «εκδότη»[;] του Φιλελευθέρου

 

«Δεν γίνεται να λείπω δυο μέρες στην Αθήνα και επιστρέφοντας να σε βρίσκω πρόεδρο!!! Έχασα πολύ παρασκήνιο – έτσι μου λένε οι του Οικονομικού. Άμεση στροφή στο styling παρακαλώ – Έχω πολύ καλούς να σε βοηθήσουν. Ο Ζωγραφακης είναι πολύ καλός φίλος μου και πανέξυπνος, ο Κατσαρός γαμπρός του Πανικου Χαραλάμπους μας και με αυτόν που έκλεισα τη συμφωνία με τον επίσης «δικό μου» Μακαριότατο και το Μεγκα. Θα έχεις access και πλήρη και σε τηλεόραση μέσω «Φ» πλέον. Θέλω την πρώτη αποκλειστική συνέντευξη εννοείται για «Φ» και Cyprus Weekly. Φιλιά Ν..»

Από Καθημερινή, 17/11/2013, σελ. 8 [στην αρχική του εκδοχή δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα στις 10/11, σελ.2].

Ένα φιλικό sms που αποκαλύπτει πώς κατασκευάζονται οι ειδήσεις, η θετική προβολή και η στήριξη στις τράπεζες – όταν υπάρχουν «δικοί» σε διάφορα πόστα…

 

Το πιο πάνω μήνυμα στάλθηκε με sms, λογικά στις 13-14 του Σεπτέμβρη – αφού η εκλογή/διορισμός του νέο Δ.Σ. έγινε στις 10/9. Από μόνο του, το μήνυμα είναι ένα ακόμα τεκμήριο του πώς τα ΜΜΕ - οι ιδιοκτήτες και οι μεγαλομέτοχοί τους - λειτουργούν σε ένα καθεστώς διαπλοκής με τις τράπεζες. Υπενθυμίζουμε τη σαφή διατύπωση και καταγγελία, τόσο του κ. Παράσχου,[1] όσο και του κ. Ευρυβιάδη[2] για το φαινόμενο της διαπλοκής και της συγκάλυψης ανάμεσα στη «λευκωσιάτικη νομενκλατούρα»[Ευρυβιάδης] τις τράπεζες και τα ΜΜΕ, που έχουν «διασφαλισμένα» διαφημιστικά κονδύλια και ειδικά δάνεια από τις τράπεζες [Παράσχος]. Είναι σαφές ότι ο αποστολέας τους συγκεκριμένου sms είναι, είτε ο ιδιοκτήτης του Φιλελευθέρου [Ν. Παττίχης], είτε κάποιος πολύ κοντά του με το όνομα Ν. Το να στείλει κάποιος ένα μήνυμα σε ένα γνωστό του, για να το συγχαρεί, δεν είναι παραξενο. Το να λέει, όμως, ένας εκδότης ή/ κάποιος με μεγάλη πρόσβαση σε συγκρότημα ΜΜΕ, με το αρχικό Ν., ότι θα του κανονίσει προβολή από τα ΜΜΕ του συγκροτήματός του, και να αναφερεταιι μάλιστα και στη συνεργασία ανάμεσα στο Μέγκα και το Φιλελεύθερο - και ότι άρα θα έχει και τηλεοπτική κάλυψη - είναι σαφές ότι ο ιδιοκτήτης/μέτοχος κλπ, δηλώνει, χωρίς ενδοιασμούς, ότι θα χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει, για να προβάλει το φίλο του. Όχι γιατί ο προεδρος του Δ.Σ. της τραπεζας κάνει ή δεν κάνει καλή δουλειά – αλλά γιατί ανήκει σε ένα κύκλωμα. Και θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι η σχετική προβολή, η οποία διατίθεται ως υπόσχεση μπορεί να είναι και μέρος μιας συναλλαγής, από την οποία ο ό,ποιος κύριος «Ν» θα αναμένει ανάλογη θετική στάση για συμφέροντα στα οποία εμπλέκεται. Μάλιστα, ο προσδιορισμός ότι ο κ. Κατσαρός είναι γαμπρός κάποιου - λογικά Π. Χαραλάμπους, ο οποίος όντως εργάζεται στο οικονομικό του Φιλελευθέρου – αφήνει να διαφανεί ότι οι σχέσεις στήριξης θα έχουν και το παραδοσιακό χρώμα της συγγενικής «κουμπαροκρατίας». Μπορεί ο κ. Χαραλάμπους να υπήρξε μέχρι τώρα έντιμος στις αναφορές του στις τράπεζες, αλλά εδώ εμπλέκεται το όνομά του, όχι λόγω απόψεων, αλλά λόγω συγγενειών και εργοδότησης.

Η λογική, η οποία αναπτύσσεται στο sms, φαίνεται να θεωρεί ότι σε ένα ζήτημα που αφορά στην οικονομία της Κύπρου, θα κανονίζεται με τις προσωπικές σχέσεις και την προνομιακή προβολή φίλων. Και αν τα συμφέροντα αφορούν και στο εκδοτικό συγκρότημα θα μπορούσε να αναμένεται ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ., θα είναι βολικός;

Το sms ανοίγει, ουσιαστικά, τη συζήτηση, όμως, για τα συμφέροντα, τα οποία οδήγησαν στο διορισμό των κυπρίων μελών του ΔΣ. Είναι ενδεχόμενο - αν και αυτό εξαρτάται από την ερμηνεία της φράσης « σε βρίσκω πρόεδρο» - ότι ο «Ν» δεν ήξερε ότι θα εκλεγόταν ο κ. Χασάπης – και άρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε κάποια πιθανώς προϋπάρχουσα συνομωσία. Αλλά, όπως αναφέρεται, υπήρξε «παρασκήνιο» και προφανώς, βγήκε ένας «δικός». Σε αυτό το πλαίσιο, η εμφάνιση του κ. Χασάπη αποτέλεσε όντως και ένα είδος έκπληξης – και δεν αναλύθηκε πώς και γιατί επιλέγηκε ένας σχετικά άγνωστος καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Φημολογείται ότι έχει σχέσεις, ή είναι αποδεκτός από τα τζάκια της Λευκωσίας. Οι ισορροπίες στο ΔΣ της τράπεζας, πάντως, είναι ακόμα άγνωστες. Αν κρίνει λ.χ. κάποιος από το sms, φαίνεται ότι ο Φ έχει άμεση πρόσβαση σε 3 από τους 10 μη ρώσους, οι οποίοι διορίστηκαν. Πρόσβαση έχει και ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έχει δικό του μέλος στο ΔΣ – και μάλλον διασταυρώνεται με τα συμφέροντα του Φ.

 

Και η τεκμηρίωση της διαπλοκής των ΜΜΕ με τα ιδιωτικά συμφέροντα: Μια βδομάδα μετά, ο Φιλελεύθερος και το Μέγα κατασκευάζουν θέμα, γιατί να γίνει έλεγχος στα μέλη του ΔΣ της τράπεζας. Κατά παραγγελία των εμπλεκομένων;

Το ότι όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει και τεκμηριώνει τη διαπλοκή που υπήρχε και προφανώς, υπάρχει ακόμα, στα παρασκήνια ανάμεσα στο τραπεζιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ είναι ένα. Το χειρότερο, όμως, είναι η συνέχεια. Στις 18/9 - δηλαδή σχεδόν μια βδομάδα μετά από το επίμαχο sms - ο Φιλελεύθερος εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του διοικητή, γιατί ο τελευταίος έκανε έλεγχο των νέων μελών του ΔΣ. Στο πρωτοσέλιδό του, ο Φιλελεύθερος αναφερόταν, μάλιστα, ότι γινόταν ιερά εξέταση σε μερικά μέλη. Όταν, μετά από όσα έχει περάσει αυτή η κοινωνία ελέγχονται τα υπό διορισμό μέλη, και η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία εξαπολύει επίθεση γιατί γίνονται έλεγχοι, είναι να απορείς πραγματικά. Όταν έχεις την αποκάλυψη του πιο πάνω sms, τα πράγματα, δυστυχώς, δείχνουν μια διαπλοκή, που αγγίζει πια και τα όρια της νομιμότητας. Στην ίδια έκδοση που ονομάζεται ιερά εξέταση, ο έλεγχος των νέων μελών, ανακοινώνεται και η συνεργασία Φιλελευθέρου και Μέγκα που υπάρχει ήδη στο sms. Το λογικό, πλέον, ερώτημα είναι – ήταν και οι κ. Κατσαρός ή Ζωγραφάκης ανάμεσα στα μέλη για τα οποία ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία; Διότι είναι πια σαφές ότι η επίθεση εξαπολύθηκε, γιατί ο ιδιοκτήτης ή οι μέτοχοι αποφάσισαν ότι ήθελαν να προωθήσουν μερικά μέλη, έστω και αν είχαν προβλήματα διαπλοκής ή άλλα. Αν έτσι γίνονται οι διαδικασίες στα παρασκήνια, δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Μερικοί κάνουν εκστρατείες παραπλάνησης για να προωθήσουν συμφέροντα διαπλοκής. Και το πιο αστείο, ο πρωτοσέλιδος τίτλος έκανε επίθεση στο Δημητριάδη, γιατί κάποιος σύμβουλός του έγραψε κάτι υποτιμητικό για τα κυπριακά ΜΜΕ.

 

Και φυσικά, αν η Γενική Εισαγγελεία ή η επιτροπή δεοντολογίας δεν είναι πλήρως εξαρτώμενοι, θα ζητήσουν διερεύνηση του επίμαχου sms και των σχετικών εκδόσεων του Φιλελευθέρου – και το τί εξυπηρετούσαν.

Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα πώς επιλέγηκε ο κ. Χούριγκαν είναι, επίσης, ενδιαφέρον – ήταν επιλογή του κ. Χασάπη λ.χ. ο οποίος στηρίζεται από μερικά ΜΜΕ σε βαθμό δημόσιων υστεριών; Και αν ναι, τί συμφέροντα εξυπηρετεί. Διότι μετά από την έκδοση του Φιλελευθέρου στις 18/9, όλα είναι υπό διερεύνηση. Η διατύπωση του κ. Περσιάνη στην Οικονομική Καθημερινή είναι σαφής - έστω και αν η άξια του κ. Χούριγκαν, με δεδομένη την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Libor, είναι εκ των πραγμάτων ύποπτη:

«..το μεγαλύτερο πρόβλημα της τράπεζας, πέρα από τα τρύπια ενεργητικά.. παραμένει η εμπιστοσύνη των καταθετών. Εκεί, η τράπεζα δέχτηκε νέο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα όταν είδε το φως της δημοσιότητας τηλεφωνικό μήνυμα έκδοτη προς τον πρόεδρο του ΔΣ της τράπεζας, με το οποίο δινόταν υπόσχεση για βοήθεια σε επίπεδο γνωριμιών, διασυνδέσεων αλλά και στυλίστα. Μάλιστα μέσα το ίδιο sms έκλεισε και ραντεβού για συνέντευξη του προέδρου του ΔΣ σε συγκεκριμένο έντυπο. Τη συνέντευξη τελικά την έδωσε ο κ. Hourican, CEO του συγκροτήματος, με στελέχη της τράπεζας να παραδέχονται πως η συνέντευξη δεν είναι άσχετη με τα τηλεφωνικά μηνύματα και πως «δεν έγινε τυχαία». Ενώ η κάθοδος του κ. Hourican ενός ανθρώπου εγνωσμένης μεν άξιας και μη εμπελοκομενου στις «διαδρομές των αλληλοσυνδέσεων» του κατεστημένου, είχε αντιμετωπιστεί με θετικό μάτι, πλέον τα ερωτήματα που τίθενται είναι αρκετά σοβαρά. Επενδύτες και μεγαλοκαταθέτες σχολιάζουν πως από την στιγμή που ο κ. Hourican μέσα σε λίγες μέρες έγινε μέρος του «συστήματος» το οποίο η κάθοδος του θα ξήλωνε, είναι προφανές πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στην τράπεζα… Φαίνεται πως, όσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο CEO δείχνουν επιδεικτικά πως αποτελούν μέρος του συστήματος που οδήγησε την τράπεζα στην σημερινή της κατάσταση, δεν μπορεί να επανέλθει η εμπιστοσύνη που αναζητεί ο κ. Hourican στην εγκύκλιο του. Παράλληλα η σιωπή της τράπεζας στις ερωτήσεις για το σκάνδαλο Libor, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι.»

Καθημερινή, 17/11/2013, σελ. 5 [Οικονομική, «Μπορεί να σωθεί η Κύπρου»]

Το ζητούμενο είναι ευρύτερο. Στην Κύπρο, δεν διερευνήθηκαν ξεκάθαρες υποθέσεις χειραγώγησης της αγοράς από την εποχή του χρηματιστηρίου. Οπότε, και το σκάνδαλο Libor, για το οποίο αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο κ. Hourican, στην Κύπρο λες και ζούμε σε μια επικοινωνιακή γυάλα κλειστού κυκλώματος. Είναι κατανοητό να προσπαθούν μερικοί να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Αλλά, όταν επαναλαμβάνεται η συγκάλυψη, και με ίδιους όρους, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι μερικοί, μάλλον, θέλουν να συνεχιστεί η ευρύτερη συγκάλυψη στον οικονομικό τομέα. Και το ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ συνεχίζει το παιχνίδι της διαπλοκής είναι ένα, όντως, σοβαρό ζήτημα θεσμών, αλλά και λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Πηγή: Δεύτερη Ανάγνωση 

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πολιτική και Ακτιβισμός

Follow Kifines