Ε.Σαββίδου: "Υποτίμηση και υποβάθμιση των φαινομένων ρατσισμού από την πολιτεία"


22 Dec 2014, 9:07 p.m. kifinescom

Σε μακροσκελή της έκθεση για το θέμα του ρατσισμού στα Κυπριακά γήπεδα, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου, σημείωσε την παντελή έλλειψη κυρώσεων προς τους ρατσιστές. 

Αναφέρει επίσης ότι ο διάλογος αναλώθηκε αδίκως στα πιθανά ελατήρια του ξεσπάσματος του Ποτέ αντί στο δια ταύτα το οποίο είναι ότι στην Κυπρό δρουν ανενόχλητοι οι ρατσιστές σε καθεστώς ατιμωρησίας. Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα των συμπερασμάτων της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Παράγραφοι 16-19:
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Ποτέ, στην οποία έως τώρα φαίνεται να μη λήφθηκαν πειθαρχικά μέτρα από μέρους της ΚΟΠ εναντίον προσώπων ή Σωματείων. Αντίθετα, στον πρώτο αγώνα εκείνος που τιμωρήθηκε τελικά με κίτρινη κάρτα ήταν ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής όταν αντέδρασε στο χλευασμό που δεχόταν, ενώ μετά το τέλος του δεύτερου αγώνα ο ποδοσφαιριστής ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει και να «απολογηθεί» για την αντίδρασή του. Επιπρόσθετα, καμία σύλληψη δεν έγινε, ούτε φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία για αστυνομική διερεύνηση για εντοπισμό και σύλληψη των προσώπων που συμμετείχαν στις ρατσιστικές προσβολές που δέχτηκε ο ποδοσφαιριστής. Είναι, επίσης, λυπηρό πως ούτε καν επίσημη δήλωση καταδίκης του περιστατικού υπήρξε από οποιοδήποτε αρμόδιο πολιτειακό φορέα ή αξιωματούχο.

Ενδεικτικά, σημειώνω ότι σε αντίστοιχο κρούσμα που σημειώθηκε στην κερκίδα της Chelsea εις βάρος μαύρου ποδοσφαιριστή της Mancester United τον Οκτώβριο του 2012 η αγγλική αστυνομία ξεκίνησε αναζήτηση οπαδού που «έκανε τη μαϊμού» στην κερκίδα, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφία του. Τον περασμένο Απρίλη οπαδός της Βιγιαρεάλ αποκλείστηκε διά βίου από την είσοδο στα γήπεδα όταν έριξε μπανάνα σε μαύρο ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα και η φωτογραφία του δημοσιεύθηκε στον τύπο. Στην Ιταλία, δε, πριν από δύο περίπου μήνες ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου εξαιτίας ρατσιστικών του σχολίων τιμωρήθηκε με απαγόρευση εκλογής σε οποιασδήποτε θέση της UEFA και συμμετοχής στα συνέδριά της. Ταυτόχρονα, τιμωρίες ομάδων, όπως χρηματικά πρόστιμα, κλείσιμο μέρος της κερκίδας ή διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, έχουν επιβληθεί από την UEFA σε αρκετές ομάδες που συμμετέχουν σε διοργανώσεις της.

Παρατηρείται, συνεπώς, το παράδοξο ενώ σε επίπεδο ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου επιδεικνύεται έντονη ευαισθησία και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για επιβολή σημαντικών κυρώσεων και προστίμων, στην Κύπρο τα κρούσματα ρατσισμού περνούν σχεδόν απαρατήρητα, σε βαθμό μάλιστα που αναρωτιέται κανείς κατά πόσο εφαρμόζονται και επαληθεύονται στην πράξη οι δεσμευτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για καταπολέμηση του ρατσισμού στα γήπεδα. Η αδράνεια, δε, των αρμόδιων κυπριακών αρχών να αντιδράσουν έχει ως αποτέλεσμα να μην επανορθώνεται η προσβολή της αξιοπρέπειας των προσώπων που στοχοποιούνται. Ταυτόχρονα το να αγνοούνται, υποτιμούνται ή υποβαθμίζονται τέτοιες κατακριτέες πράξεις ή να αποστρέφουμε το βλέμμα αρνούμενοι να δούμε την απειλή του ρατσισμού αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την αναπαραγωγή, ανατροφοδότηση και εδραίωση τέτοιων συμπεριφορών.

Έπειτα θα πρέπει να επισημανθεί πως οι ποινές, παρότι αναγκαίες, δεν αποτελούν επαρκή απάντηση κατά του ρατσισμού αν δεν συνδυαστούν με δραστική προσέγγιση σε επίπεδο πρόληψης και αποτροπής. Στο επίπεδο αυτό, φαίνεται ότι έως τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί από τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας οι δυνατότητες που τους παρέχει η νομοθεσία για ανάληψη πρωτοβουλιών, σχεδιασμό πολιτικής και υλοποίηση μέτρων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης κατά της βίας, συμπεριλαμβανομένης και της ρατσιστικής.

Παράγραφοι 25 και 26:
Ειδικότερα σε σχέση με το ρατσιστικό περιστατικό κατά του κ. Ποτέ, υπογραμμίζω ότι οι χλευασμοί, τα επιφωνήματα και οι χειρονομίες, που δέχτηκε ο κ. Ποτέ στη βάση του χρώματος και της φυλετικής του καταγωγής, που ξεπερνούν τα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια, συνιστούν αδιαμφισβήτητα ρατσιστική επίθεση και προσβολή της αξιοπρέπειάς του και, κατ’ επέκταση, αποτελούν όχι απλώς ηθικά και κοινωνικά κατακριτέες ενέργειες, αλλά και δυνητικά ποινικά κολάσιμες πράξεις. Παράλληλα, η παράλειψη της πολιτείας να αντιδράσει, να κινητοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί, τόσο για να προστατεύσει τον κ. Ποτέ, όσο και για να τιμωρήσει τους δράστες, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής στο ρατσισμό, αποτελεί, δυστυχώς, ένδειξη υποτίμησης και υποβάθμισης της σοβαρότητας του φαινομένου, τόσο στο χώρο του αθλητισμού, και ιδίως του ποδοσφαίρου, όσο και ευρύτερα στον κοινωνικό χώρο.

Αντίθετα, η μετατόπιση της δημόσιας συζήτησης από το ίδιο το γεγονός της επίθεσης σε αναζητούμενες ευθύνες του κ. Ποτέ, όχι μόνο υποβαθμίζει ή συσκοτίζει το πρόβλημα, αλλά και συμβάλλει στην αποδοχή, ανατροφοδότηση και εδραίωσή του. Οι συζητήσεις και απόψεις που εκφράστηκαν σε σχέση με το περιστατικό κινήθηκαν σε σταθμίσεις ως προς τις συνθήκες και τη σοβαρότητά του, την αναγκαιότητα ενασχόλησης με αυτό, τη συμπεριφορά του ίδιου του ποδοσφαιριστή ή και με τις ενδεχόμενες συνέπειες του περιστατικού. Προτού, όμως, αξιολογηθούν οι πιο πάνω παράγοντες που εγκλωβίζουν το χειρισμό του περιστατικού σε ψευτοδιλήμματα του τύπου «αν και πόσο ρατσιστικό είναι το περιστατικό» είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι το κύριο διακύβευμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας που είναι θεμελιώδης και αδιαπραγμάτευτος. Στα πλαίσια αυτά δεν θα πρέπει να υποτιμάται καθόλου η οπτική και η θέση του ίδιου του θύματος, επειδή τέτοιες απαξιωτικές πράξεις εκφεύγουν από το πνεύμα ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας, βάλλοντας ευθέως κατά της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της κυρίας Σαββίδου κατεβάζοντας το πιο κάτω αρχείο:

ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πολιτική και Ακτιβισμός

Follow Kifines