Ιδού τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρωβουλής


30 May 2014, 1:55 a.m. kifinescom

Εάν δεν ψηφίσατε στις Ευρωεκλογές, δεν είστε οι μόνοι. Όταν βέβαια δεν ψηφίζεις, κάποιος άλλος το κάνει και οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν είναι εκείνοι με τις πιο βίαιες απόψεις.

Οι φασίστες είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν και το έκαναν μαζικά, χαρίζοντας υψηλά ποσοστά σε ακροδεξιά κόμματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ζητήσαμε από τους συναδέλφους μας από τα γραφεία του VICE σε όλη την Ευρώπη να μας πουν ποιοι είναι αυτοί οι τρομακτικοί μαλάκες από τις χώρες τους που τώρα εκπροσωπούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράσε, ηγέτης του FPÖ.  

ΑΥΣΤΡΙΑ – FREEDOM PARTY OF AUSTRIA

(ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ)

Εκλογικό ποσοστό: 20.5 % (+7.79% από το 2009)

Ευρωβουλευτές: 4 (+2 από το 2009)

Υπάρχουν δυο κοινές παρανοήσεις για το FPÖ ή Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας τις οποίες φαίνεται σχεδόν όλοι να ασπάζονται: Ότι δηλαδή είτε είναι Ναζί, είτε είναι εντελώς ακίνδυνοι. Και οι δυο είναι μαλακίες και έχουν συνεισφέρει στη μεγάλη επιτυχία του κινήματος από τις αρχές του 1990. Φυσικά και είναι εθνικιστές και η κορυφή της ιεραρχίας τους αποτελείται από αγράμματους ηλιθίους, οι οποίοι φαίνονται πάντα σα να έχουν βγει από τη σάουνα μετά από τρεις μέρες μπεκρουλιάσματος στην προεκλογική εκστρατεία. Επίσης πρωταγωνιστούν στις επικρίσεις των Αριστερών, οι οποίοι έχουν αναλόγως απλοϊκή λογική και χρησιμοποιούν την κατηγορία του ναζισμού εναντίον οποιουδήποτε δεν συμπαθούν, πετυχαίνοντας δυο πράγματα: να φαίνονται ηλίθιοι και να αφαιρούν από τη λέξη τον παράγοντα σοκ που κάποτε προκαλούσε. Αυτό βέβαια δεν μπορεί αποτελεσματικά να σταματήσει τη συνάθροιση εθνικιστών, αποξενωμένων Αυστριακών και ναι –πραγματικά Ναζιστών- πίσω από την ατζέντα “Us first” (Εμείς Πρώτα) του FPÖ. Εξάλλου, το FPÖ πήρε την τρίτη θέση με το ένα πέμπτο των ψήφων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ALTERNATIVE FOR GERMANY

(ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Εκλογικό ποσοστό: 7% (Δεν υπήρχε το 2009)

Ευρωβουλευτές: 7

Παρόλο που είναι η πρώτη φορά που το επιθετικό νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, το NPD κατάφερε να κερδίσει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μοιάζει με γραφειοκρατική νίκη. Χρωστάνε την έδρα τους περισσότερο στην κατάργηση του ορίου του 3% για τα κόμματα προκειμένου να κερδίσουν έδρες στις ευρωεκλογές στη Γερμανία, παρά στο ότι αυξήθηκε η δημοτικότητα τους (κατάφεραν να αποσπάσουν μόλις το ένα τοις εκατό των ψήφων). Το να βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται κακό αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν αποτελεί αιτία για πραγματική ανησυχία.

Πιο ανησυχητική είναι η επιτυχία ενός νέου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, του Εναλλακτική για τη Γερμανία, που κατάφερε να κερδίσει 7% και επτά έδρες. Αρχικά σχηματίστηκε πριν από ένα χρόνο από ακαδημαϊκούς για να στηρίξει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ, αλλά άρχισε να φλερτάρει με το δεξιό λαϊκισμό ενόψει των ευρωεκλογών. Τώρα φαίνεται ότι προσελκύουν ένα σωρό ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι μόνο ευρωσκεπτικιστές, αλλά έχουν θέμα με την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, «τη πολεμοχαρή συμπεριφορά του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, την «επίσημη εκδοχή» για το τι συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου και την οικογένεια Ρότσιλντ. Σε αυτή τη φάση, είναι δύσκολο να πούμε εάν τελικά θα επηρεάσουν την πολιτική της Γερμανίας, θα εξαφανιστούν ή θα μεταμορφωθούν σε μια πιο ακαδημαϊκή, δημοφιλή εκδοχή του NPD.

Κάποιος που προσποιείται ότι είναι ο ηγέτης του PVV, Γκέερτ Βίλντερς.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - PARTY FOR FREEDOM

(ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Εκλογικό ποσοστό: 13.2 % (-3.8 % )

Ευρωβουλευτές: 4 (-1)

Αυτό που για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι ανησυχητικό, δηλαδή η άνοδος τρομακτικών πολιτικών κομμάτων, είναι σύνηθες φαινόμενο για τους Ολλανδούς. Για πάνω από μια δεκαετία το Κόμμα για Ελευθερία (PVV) κυριαρχεί στην ολλανδική πολιτική σκηνή με προτάσεις που κάνουν τους φυσιολογικούς ανθρώπους να θέλουν να χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο: την απαγόρευση του Κορανίου, το φόρο για τη μουσουλμανική μαντίλα, μια ιστοσελίδα που απευθύνεται σε Ανατολικό-Ευρωπαίους και την απέλαση εκατομμυρίων μουσουλμάνων από την Ευρώπη-έτσι για να αναφέρουμε μερικές.

Παρόλο που στις εκλογές το PVV κατέγραψε απώλειες, το κόμμα κατάφερε να κερδίσει τέσσερις θέσεις-έχασε μια- και διατήρησε τη θέση του ως ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα. Αυτό λέει πολλά, όταν μάλιστα υπήρξε και βουλευτής του κόμματος που έφυγε από το κόμμα αηδιασμένος αφού ο ηγέτης του Γκέερτ Βίνλντερς υποσχέθηκε σε πλήθος που φώναζε ότι θα κανονίσει να υπάρχει «μικρότερη παρουσία Μαροκινών» στην Ολλανδία.

Υπήρχαν φήμες που ήθελαν τη Σαουδική Αραβία να κάνει μποϊκοτάζ στις ολλανδικές εταιρίες επειδή ο Βίλντερς κόλλησε ένα προσβλητικό αυτοκόλλητο στην πόρτα του. Το αυτοκόλλητο είχε πάνω την σαουδαραβική σημαία και στα αραβικά έγραφε «Το Ισλάμ είναι ένα ψέμα, ο Μωάμεθ είναι ένας εγκληματίας, το Κοράνι δηλητήριο». Φαίνεται από το μέτριο εκλογικό αποτέλεσμα του PVV, ότι το μποϊκοτάζ δεν συνέβη, προς ανακούφιση των Ολλανδών επιχειρηματιών.

Ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ – UKIP

(Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου)

Εκλογικό ποσοστό: 27.49% (+10.99)

Ευρωβουλευτές: 24 (+11)

Η Βρετανία μπορεί να επιχαίρει επειδή ξεφορτώθηκε το ανοιχτά ρατσιστικό Εθνικό Κόμμα της Βρετανίας, που κέρδισε δυο έδρες στις προηγούμενες ευρωεκλογές και καμία τώρα. Ο ηγέτης του Nick Griffin, δεν θα κυκλοφορεί πλέον στις Βρυξέλλες εκνευρισμένος και δεν θα πετάει ρατσιστικές κορώνες. Δυστυχώς, πήραν εισιτήριο για την Ευρωβουλή δέκα φορές περισσότεροι ευρωβουλευτές από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού το κόμμα σχεδόν διπλασίασε τη δύναμη του συγκριτικά με τη προηγούμενη φορά.

Επικεφαλής του UKIP είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος φαίνεται να είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που ο κόσμος τον βρίσκει συμπαθή. Tο τρομακτικό είναι ότι κατάφεραν να μιλήσουν για χαστούκι στους μετανάστες με ένα τρόπο που να θεωρείται κοινωνικά αποδεκτός. Αυτό ένωσε δυσαρεστημένους συντηρητικούς φασίστες στο νότο και δυσαρεστημένους εργαζόμενους που φοβούνται για τις εργασίες τους στο βορρά. Ωστόσο σε μια πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, η μάσκα του Φάρατζ έπεσε. Τον ρώτησαν ποια είναι διαφορά του να έχει γείτονες μερικά παιδιά από τη Γερμανία ή Ρουμάνους άνδρες. Εκείνος απάντησε «Ξέρετε ποια είναι η διαφορά». Πολλά μέλη του UKIP έχουν εκτεθεί δημοσίως από τα μέσα ενημέρωσης για άλλα θέματα. Όπως για παράδειγμα ο άνδρας με τα ναζιστικά τατουάζ που φωτογραφήθηκε με «λευκή σκόνη» και εκείνος που πρότεινε να πυροβολούνται οι «αδερφές».

Τίποτα από αυτά δεν αποτρέπει τους ψηφοφόρους από το να ψηφίσουν το UKIP που εμφανίστηκε με αέρα νικητή και κέρδισε άλλον έναν γύρο αντιμεταναστευτικού και αντί ευρωπαϊκού λόγου από τα τρομαγμένα παραδοσιακά κόμματα.

Όλως περιέργως πολλοί άνθρωποι εδώ κατηγορούν τον Νικ Κλεγκ για αυτό.

Η Μαρίν Λεπέν σε συνεδρίαση του Εθνικού Μετώπου, την 1 η Μαΐου.

ΓΑΛΛΙΑ – FRONT NATIONAL

(ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ)

Εκλογικό ποσοστό: 25% (+19%)

Ευρωβουλευτές: 24 (+21)

Με ποσοστό 25% των έγκυρων ψήφων το κόμμα του Εθνικού Μετώπου κέρδισε τις ευρωβουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά. Όπως και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, το κόμμα ήταν πρώτο στις ηλικίες 18-24 ετών και στην εργατική τάξη. Λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ιδρυτής και πρώην ηγέτης του κόμματος μέχρι που ανέλαβε η κόρη του Μαρίν τον ρόλο το 2011, είχε προτείνει τον ιό έμπολα ως λύση στην παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη.

Στις 29 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία αριστερών οργανώσεων στο Παρίσι κατά της αύξησης των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα γίνουν το 2017 και η Μαρίν ΛεΠεν μπορεί να ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα, 15 χρόνια μετά τον πατέρα της.

Για να επαναλάβουμε-ένα κόμμα του οποίου ο ιδρυτής είχε προτείνει τη χρήση ενός θανατηφόρου ιού που προκαλεί αιμορραγία από κάθε οπή του ανθρώπινου σώματος ως λύση στον υπερπληθυσμό, μόλις κέρδισε τις εκλογές.

Η Πία Κγερσγκαάρντ, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας σε αφίσα.  

ΔΑΝΙΑ - DANISH PEOPLE'S PARTY

(ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΑΝΙΑΣ)

Εκλογικό ποσοστό: 26.7% (+11.4 %)

Ευρωβουλευτές: 4 (+2)

Το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας πήρε περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο κόμμα στη Δανία και έφθασε στο 27%, εκλέγοντας τέσσερις αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όσο αφορά στο θέμα για το εάν ήθελε να φύγουν οι μουσουλμάνοι από τη χώρα, η ιδρύτρια του κόμματος Πία Κγερσγκαάρντ είπε «Έχουμε μια θρησκεία σε αυτό το βασίλειο των χιλίων ετών-τη Δανία- και πρέπει να τη διατηρήσουμε. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας το Ισλάμ να μην κερδίσει έδαφος στη Δανία». Θυμάστε που έχετε ξανακούσει για χιλιόχρονο βασίλειο; Ναι, στη ναζιστική Γερμανία.

Υποστηρικτές της Λίγκα του Βορρά ανεμίζουν την σημαία της Παδανίας στο Μιλάνο.

ΙΤΑΛΙΑ - LEGA NORD

(ΛΙΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ)

Εκλογικό ποσοστό: 6.2% (-4%)

Ευρωβουλευτές: 5 (-4)

Η Λίγκα του Βορρά ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ως κίνημα ανεξαρτησίας του ιταλικού βορρά. Από τότε έχει καταλάβει αρκετές έδρες στο ιταλικό κοινοβούλιο και έχει συγκυβερνήσει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι αρκετές φορές. Πολλά από τα μέλη της έχουν καταδικαστεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους κατά τη διάρκεια εξαιρετικά βίαιων εκστρατειών εναντίον των μεταναστών, των μειονοτήτων και των τσιγγάνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην δήμαρχος του Τρεβίζο, Τζιανκάρλο Τζεντιλίνι ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία για «εθνοκάθαρση από όλες τις αδερφές» καθώς επίσης και να πυροβολούνται όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στις ιταλικές ακτές. Αυτό το τελευταίο το πρότεινε ως λύση για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Το 2013, ο 39χρονος Ματέο Σαλβίνι έγινε γενικός γραμματέας του κόμματος. Ο Σαλβίνι εγκατέλειψε την ιστορική γραμμή της ανεξαρτησίας, προς όφελος περισσότερης ξενοφοβίας. Είναι σαφές ότι εμπνέεται από την Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου με το οποίο πιθανώς θα υπογράψει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ποσοστά της Λίγκας του Βορρά έκαναν βουτιά στις πρόσφατες εκλογές. Έλαβαν 6,2% και εξέλεξαν 5 ευρωβουλευτές, δηλαδή τέσσερις λιγότερους από το 2009.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Είπαν ότι είμασταν νεκροί, αλλά είμαστε ακόμα εδώ και προφανώς θα είμαστε το τέταρτο κόμμα στην Ιταλία». Η Λίγκα του Βορρά εξακολουθεί να υπάρχει και θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τα χειρότερα ένστικτα των Ιταλών.

Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.  

ΕΛΛΑΔΑ– ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εκλογικό ποσοστό: 9.4% (+8.6 %)

Ευρωβουλευτές: 3 (+3)

Όλοι είχαμε πολλές ελπίδες ότι μετά τη φυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, το νεοναζιστικό κόμμα θα διαλυόταν. Τα πράγματα ωστόσο δεν έγιναν καθόλου έτσι. Η ΧΑ αναδύθηκε ως το τρίτο πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα στις τελευταίες Ευρωεκλογές. Γεγονός πραγματικά τρομακτικό, δεδομένου πως η αστυνομία έχει βρει στοιχεία ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι περισσότερο συμμορία εγκληματιών παρά ομάδα πολιτικών.

Πιο τρομακτικό όμως είναι το ότι όλα τα εγκλήματα μίσους των μελών της ΧΑ κατά των μεταναστών, των γκέι και των εθνικών μειονοτήτων, δεν ήταν αρκετά για να στρέψουν τους ψηφοφόρους εναντίον τους. Για κάποιο λόγο ο κόσμος στην Ελλάδα το βρίσκει σούπερ να ψηφίζει τους φασίστες, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται πολύ για τη δημοκρατία, παρενοχλούν γυναίκες και με γελοίο τρόπο προσποιούνται ότι είναι Σπαρτιάτες ενώ παίζουν γυμνοί Κρήτη.

Τελικά, νιώθω ότι δεν είναι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αυτοί που είναι τρομακτικοί, αλλά οι υποστηρικτές της.

Πηγή: vice.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πολιτική και Ακτιβισμός

Follow Kifines