«Kein Fußball den faschisten»


18 May 2014, 8:37 p.m. kifinescom

Η ΘΥΡΑ9 στο τελευταίο παιγνίδι της σεζόν σήκωσε το πανό με την πιο πάνω επιγραφή.Η επιγραφή  «Όχι πόδοσφαιρο για τους φασίστες» παρέα με τα ... "διακοσμητικά" για την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, είχαν την έμπνευση τους από τα όσα συνέβησαν την περασμένη βδομάδα στο Αμβούργο, στο γήπεδο της Ζανκτ Παουλί, με αφορμή το φιλικό της Γερμανίας με την Πολωνία.

Διαβάστε τι ακριβώς συνέβη: 

Η Γερμανική Ομοσπονδία θέλει "ποδόσφαιρο για φασίστες";

Κατακραυγή για την DFB που έκρυψε αντιφασιστικό σύνθημα στην έδρα της St. Pauli

Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ έδινε την Τρίτη (13/05) φιλικό αγώνα με αντίπαλο την Πολωνία στο Αμβούργο, στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία. Το παιχνίδι είχε τόπο διεξαγωγής το γήπεδο της ομώνυμης ομάδας. Ωστόσο, η προπόνηση των παικτών διεξήχθη στο έτερο μεγάλο γήπεδο του γερμανικού λιμανιού, το «Μίλερντορ» της St. Pauli (Ζανκτ Πάουλι).

H St. Pauli βέβαια, όπως πολλοί θα ξέρετε, δεν είναι μία τυπική, επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα (Επιφυλασσόμαστε για μεγάλο αφιέρωμα στο Περιοδικό το οποίο δεν προλάβαμε τις πρώτες 10 μέρες που είμαστε «στον αέρα»). Ή τουλάχιστον προσπαθεί να είναι κάπως διαφορετική. Κυρίως όσον αφορά τις πολιτικοκοινωνικές ευαισθησίες των οπαδών της και τη σύνδεσή της με συγκεκριμένες πιο ριζοσπαστικές πλευρές της πόλης του Αμβούργου. Αντιφασισμός, αντιρατσιμός, συνθήματα ενάντια στην ομοφοβία, αναρχικά και κομμουνιστικά σύμβολα, σημαίες με τον Che, φιλικά παιχνίδα με την Εθνική Κούβας κλπ κλπ κλπ. Η κατάσταση αυτή είναι μάλλον που την έχει κάνει και τόσο γνωστή και αγαπητή ανά τον κόσμο, αλλά έχει τα ίχνη της ακόμη και στο μοντέλο λειτουργίας της ομάδας (διοικητικά, ποδοσφαιρικά) σε κάποιο βαθμό (για τον οποίο θα συζητήσουμε διεξοδικότερα στο μέλλον).

919088_10152426152397786_551430633_o

Έτσι λοιπόν, όπως μπορείς να δεις πολλά μπλουζάκια με τη γνωστή πλέον νεκροκεφαλή ή το σήμα της ομάδας με την εκκλησία του Αγίου Παύλου σε διάφορα μέρη του κόσμου, μπορείς να δεις και στη θρυλική της έδρα, το Μίλερντορ, στην κεντρική του θύρα (Gegengerade), να δεσπόζει το σύνθημα «Kein Fußball den Faschisten» που σημαίνει «Όχι ποδόσφαιρο για τους φασίστες». Μόνο που στην προπόνηση της προηγούμενης Δευτέρας και στις επίσημες φψτογραφίες της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας δεν μπορούσες πια να το δεις…

Τί είχε συμβεί; Η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, στην οποία φαίνεται ότι δεν άρεσε το εν λόγω σύνθημα, φρόντισε να καλύψει με ένα πράσινο περίβλημα το μισό από αυτό, που πιάνει τις λέξεις «den Faschisten», δηλαδή το «για τους φασίστες», με αποτέλεσμα να φαίνεται μόνο το «Kein Fußball», δηλαδή «Όχι ποδόσφαιρο»!!!

10357650_635680366520989_3952958853772037595_o

Όπως είναι φυσικό η διοίκηση της ομάδας και πολύ περισσότερο οι οπαδοί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι αυτή την κίνηση της Ομοσπονδίας και αντέδρασαν οργισμένα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της εθνικής Γερμανίας, Γενς Γκρίτνερ, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας «καταλαβαίνουμε την οργή των οπαδών και αυτές είναι κάποιες αξίες (οι αντιφασιστικές) που ασπαζόμαστε. Απαρνιόμαστε οποιαδήποτε μορφή διαφοροποίησης, ρατσισμού και φασισμού». Όμως στην πράξη βέβαια φρόντισαν γι το αντίθετο θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό διάφορες εκδόσεις «επίσημου αντιφασισμού» που πολλές φορές έχει μόνο σημασία επιφανειακή και εθιμοτυπική η οποία μάλιστα παύει να υπάρχει όταν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να συνδεθεί με κάτι αποτελεσματικότερο.

Το Συμβούλιο της διοίκησης της ομάδας εξέδωσε κι αυτό ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται για το σύνθημα που αναγράφεται στις εγκατάστασεις του Μιλλεντορ: « Πολύ περισσότερο, θεωρούμε ότι αυτές οι λέξεις αποτυπώνουν μία στάση στα πράγματα και αξίες που θα έπρεπε να θεωρούνται γενικό κοινωνικό ιδεώδες και δενθα έπρεπε να ζουν μόνο στο Millerntorplatz. (…) Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ξεκάθαρα μηνύματα. Όχι ποδόσφαιρο για τους φασίστες.»

Λίγες ώρες νωρίτερα βέβαια από την επίσημη ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της St. Pauli για το θέμα τοποθετήθηκε το Fanclubsprecherrat, οι εκπρόσωποι δηλαδή των 500 επίσημων Fanclubs της Sankt Pauli, που έστειλαν ανοικτή επιστολή στην DFB και τον πρόεδρο της Wolfgang Niersbach για το συγκεκριμένο ζήτημα.

FUSSBALL: Deutschland - 2. Bundesliga

Η επιστολή, έχει ως εξής:

“Αγαπητέ κ. Niersbach
Κυρίες και Κύριοι,

Είμαστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των περίπου 500 επίσημων fanclubs της St. Pauli, με περίπου 7.000 μέλη. Σας γράφουμε για το θέμα που δημιουργήθηκε με το γήπεδό μας. Αφήσαμε σκοπίμως τις νομικές πτυχές της χρήσης του σταδίου σκόπιμα απ’ έξω, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε πιο κατανοητοί.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι για τους φασίστες! Αυτή είναι μια από τις κατευθυντήριες γραμμές που καταγράφει τον δικό μας τρόπο σκέψης και δράσης. Ζούμε τον αντι-ρατσισμό σε μεγάλη ή μικρή κλίμακα. Βασιζόμαστε πάνω σε σαφή μηνύματα τα οποία είδαμε και στις πρόσφατες εκστρατείες της DFB με την έννοια ότι οι δράσεις κατά της ξενοφοβίας είναι πράγματι και δικός της στόχος.

Για εμάς βλέπετε, συνθήματα όπως “Βγάλτε κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό” δεν είναι μια απλή καταχώρηση σε γυαλιστερά φυλλάδια, αλλά μια σημαντική και ξεκάθαρη δήλωση για την εχθρότητα που εμφανίζεται ξανά και ξανά σε κάποιες γωνιές του πλανήτη.

Εδώ λοιπόν, υπάρχει ένα σήμα. Εδώ έχουμε αναλάβει δράση! Και είμαστε περήφανοι που έχουμε αυτό το σύνθημα γραμμένο με μεγάλα γράμματα στην κεντρική κερκίδα του Millerntor.
Εδώ και χρόνια είμαστε φιλόξενοι στο γήπεδο μας. Αλλά δεν θα καθίσουμε ποτέ σε ένα σαλόνι αν δεν μας αρέσουν τα έπιπλα. Το σύνθημα λοιπόν “Kein Fußball den Faschisten” είναι κομμάτι από εμάς! Αυτό είναι, ότι είμαστε. Αυτή είναι η St. Pauli!

Εσείς ως επισκέπτες αποφασίσατε να το καλύψετε χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Και αυτό είναι χαστούκι όχι μόνο στη βάση των οπαδών μας, η οποία έχει τιμηθεί για το αντιφασιστικό της έργο, αλλά αποτελεί προσβολή για όλους τους οπαδούς του ποδοσφαίρου που μέρα με τη μέρα αναπτύσσουν αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις, που προσπαθούν φτιάξουν τα κατάλληλα Coreo, να ενημερώσουν τον κόσμο γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο το σύνθημα αυτό έπρεπε να καλυφθεί!

Εμείς λοιπόν, ως Fanclubsprecherrat της St. Pauli περιμένουμε από εσάς μια ανοικτή και ειλικρινή απάντηση. Θα θέλαμε δε, να σας προσκαλέσουμε εδώ, για να ακολουθήσετε το παράδειγμά μας και να κάνετε μια σαφή δήλωση κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της εθνικής ομάδας, αλλά και του εθνικού προπονητή, οι οποίοι θα περιμένουν μια τέτοια κίνηση, χωρίς δικαιολογίες, αλλά με σαφές πλεονέκτημα, στο σύνθημα για κόκκινη κάρτα κατά των διακρίσεων!

Μάιος 2014
Fanclubsprecherrat της St. Pauli 1910”

wall_collage

Πηγή: toperiodiko.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πολιτική και Ακτιβισμός

Follow Kifines