Ντοκιμαντέρ: Harlam County – which side are you on


28 May 2014, 2:18 a.m. kifinescom

Με αφορμή το φονικό συμβάν στο ορυχείο στην Τουρκία, αναρτούμε αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, με ελληνικούς υπότιτλους, για μια απεργία ανθρακωρύχων.

‘Ενα μάθημα ταξικής συνείδησης. Το Harlan County, (USA) είναι ένα βραβευμένο με Όσκαρ ντοκυμαντέρ του 1974 που καλύπτει την “Απεργία του Μπρουκσάιντ” ή “Ματωμένο Χάρλαν”, μια προσπάθεια των 180 ανθρακωρύχων και των συζύγων τους έναντι της Duke Power Company, εταιρεία στην οποία ανήκει η εταιρία άνθρακα Ίστοβερ, το ορυχείο και η προπαρασκευαστική στην κομητεία του Χάρλαν στο Κεντάκι. Σκηνοθέτησε η Μπάρμπαρα Κοπλ η οποία κατέγραψε με την κάμερα για μήνες αυτήν την μεγάλη απεργία που έγινε την δεκαετία του 1970. Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις κυριολεκτικά άθλιες συνθήκες (που φαίνονται λες και ζούνε το 1920) μέσα στις οποίες ζούσαν και δούλευαν χιλιάδες ανθρακωρύχοι τόσο πρόσφατα όσο το 1974 στην υποτίθεται πιο προοδευμένη χώρα στον κόσμο. Το τι σημαίνει κράτος του κεφαλαίου φαίνεται εξαιρετικά ειδικά στις σκηνές όπου οι μπράβοι των αφεντικών και οι απεργοσπάστες στήνουν πολυβόλα!! και πυροβολούν τους απεργούς, με τις αρχές να μην τους καίγεται καρφί, μέχρι που οι απεργοί πιάνουν και αυτοί τα όπλα. Και όλα αυτά στις ΗΠΑ, την μάνα του τόσο ωφέλιμου καπιταλισμού.

Δύο συγκινητικές σκηνές θα αναφέρουμε:

α) Η Florence Reece, η δημιουργός του περίφημου τραγουδιού Which side are you on που αναφέρεται σε μεγαλειώδη απεργία που έγινε στον ακριβώς ίδιο τόπο 60 χρόνια πριν, γριά πλέον τραγουδάει μπροστά στους μαζεμένους ανθρακωρύχους το τραγούδι.

β) Σε σκηνή όπου εμφανίζεται ο μόνος αφρο-αμερικανός του ορυχείου μαζί με συναδέλφους του, ένας συνάδελφος του απαντάει σε μια ερώτηση σχετικά με το πως νιώθει που δουλεύει με μάυρο με τον εξής τρόπο: ”¨Οταν βγαίνουμε από το ορυχείο, όλοι μαύροι είμαστε”.

 


Harlan County USA.1976_part-1 greek subsvon arkturos


Harlan County, USA 1976 part-2 greek subsvon arkturos

Πηγή: agkarra.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πολιτική και Ακτιβισμός

Follow Kifines