Η χούντα στην εξουσία-Η Ντνίπρο στον τελικό και το «φάντασμα» του αγνού ποδοσφαίρου


18 May 2015, 12:40 a.m. kifinescom

Διθυραμβικά σχόλια σε όλα τα μεγάλα αθλητικά ΜΜΕ της Ευρώπης, έπλεκαν το εγκώμιο της «σταχτοπούτας» Ντνίπρο την εβδομάδα που μας πέρασε. Η μικρή ομάδα από την εμπόλεμη Ουκρανία που απέκλεισε Ολυμπιακό, Άγιαξ και Νάπολι για να φτάσει στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Λιγοστές οι φωνές που επεσήμαναν την πραγματικότητα. Η Ντνίπρο είναι η ομάδα του πιο αιμοσταγούς Ουκρανού ολιγάρχη και μάλλον μοιάζει με ακροδεξιό δράκο παρά με μικρή σταχτοπούτα [διαβάστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Αλέκας Ζουμή]. Το αφεντικό της Ντνίπρο, ο ολιγάρχης Ιγκόρ Κολομόισκι που διορίστηκε κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιεπροπετρόφσκ μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν του Κιέβου είναι παράλληλα ο ιδρυτής και χρηματοδότης φασιστικών παραστρατιωτικών ταγμάτων που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Αν. Ουκρανία και καταλαμβάνουν κρατικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του αφεντικού τους. [εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για το ποιόν και τα πεπραγμένα του] Στην ίδια την πόλη του Ντνιεπροπετρόφσκ ο Κολομόισκι κι οι παραστρατιωτικές ομάδες του έχουν επιβάλλει καθεστώς απόλυτου περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης ιδιαίτερα απέναντι σε αριστερούς και κομμουνιστές.

Στο αθλητικό κομμάτι, το σκανδαλώδες διατητικό «σπρώξιμο» της Ντνίπρο σε όλους τους προκριματικούς αγώνες που έχει δώσει ως τώρα ολοκληρώνει μάλλον την εικόνα του παζλ. Δεν μας ξενίζει το γεγονός ότι άλλη  μια αγαπημένη χούντα με τη στήριξη των ΗΠΑ, όπως είναι το σημερινό καθεστώς της Ουκρανίας, ευνοείται σε αθλητικά και γενικώς διεθνή γεγονότα. Ο ουκρανικός λαός που δολοφονείται οικονομικά αλλά και κυριολεκτικά όντας επιστρατευμένος σε έναν πόλεμο απ’ τον οποίο τίποτα δεν έχει να κερδίσει χρειάζεται άρτο και θεάματα και ανάταση του εθνικού φρονήματος. Αντίστοιχα, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πρέπει να αγαπήσει τη Ντνίπρο που ανατρέπει όλα τα δεδομένα.
Τι κι αν στις κερκίδες της «σταχτοπούτας» κυματίζουν φασιστικά σύμβολα…

Μετά την πρόκριση επί της Νάπολι
Μετά την πρόκριση επί της Νάπολι

Στις ελεύθερες περιοχές του Ντονμπάς δημιουργήθηκε η πρώτη νέα ποδοσφαιρική ομάδα

Μπορεί οι Ουκρανοί ολιγάρχες-ιδιοκτήτες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων του Ντονμπάς, όπως ο ιδιοκτήτης της Σαχτάρ Ντονιέτσκ, Ρινάτ Αχμέτοφ, να έχουν μεταφέρει τις έδρες των ομάδων στη δυτική Ουκρανία, μπορεί τα στάδια των ομάδων να βομβαρδίζονται απ’ τις ρουκέτες του ουκρανικού στρατού, αυτό όμως δεν εμποδίζει τον λαό του Ντονμπάς, παράλληλα με τη μάχη για την καθημερινή επιβίωση να ασχολείται και με τον αθλητισμό. Μερικές μάλιστα πρωτοβουλίες είναι πραγματικά αξιέπαινες.

Πιο συγκεκριμένα, η ταξιαρχία «Φάντασμα» που δρα στην περιοχή του Λουγκάνσκ πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πρώτης ομάδας της Νοβορωσίας όπως ονομάζουν τα απελευθερωμένα εδάφη του Ντονμπάς. Έδρα της νέας ομάδας είναι η περιοχή Κομισάροβκα και στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα νέο πρωτάθλημα χωρίς επιχειρηματίες, χωρίς ολιγάρχες.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί γίνεται ξεκάθαρα λόγος για την ανάγκη μη-εμπορικού ποδοσφαίρου όπου οι αθλητές θα αγωνίζονται για τη «φανέλα» και την τιμή της ομάδας και της πόλης τους. Ένα πραγματικά λαϊκό άθλημα μακριά από την πολιτική δυσωδία της ουκρανικής κι ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Για μας αυτή η μικρή πρωτοβουλία έχει τη σημασία της. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι μέσα από τον αγώνα του λαού του Ντονμπάς γεννιούνται δυνατότητες μιας συνολικά διαφορετικής αντιμετώπισης της ζωής. Δεν έχει σημασία αν η ποδοσφαιρική ομάδα του «Φαντάσματος» θα φτάσει στο σημείο να κερδίζει την Μπαρτσελόνα όπως λέει χαριτολογώντας ο πολιτοφύλακας στο βίντεο. Σημασία έχει ότι κάποιοι «τρελοί» στο Ντονμπάς θέλουν να θυμίσουν στον ουκρανικό λαό, ότι το ποδόσφαιρο στη χώρα τους πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τη σοβιετική Δυναμό Κιέβου που κέρδισε δυο φορές την ομάδα των ναζί παρά το γεγονός ότι οι παίκτες της γνώριζαν πως σε περίπτωση νίκης τους θα εκτελεστούν. [δείτε εδώ τη συγκλονιστικότερη ποδοσφαιρική ιστορία] Φυσικά, το σημερινό ουκρανικό καθεστώς που απαγορεύει τις εκδηλώσεις τιμής για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στον Β’ΠΠ, κυνηγάει βετεράνους του Β’ΠΠ στους δρόμους του Κιέβου και γκρεμίζει ο,τι θυμίζει το σοβιετικό παρελθόν της χώρας δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει σχέση με αυτές τις λαμπρές στιγμές δόξας του αθλητισμού.

Οι Ουκρανοί ποδοσφαιριστές που με κόστος ζωής ταπείνωσαν το γόητρο των ναζί και εξύψωσαν το σοβιετικό γόητρο, αυτοί είναι οι πραγματικοί Δαυίδ και τα καμάρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τι σχέση έχει αυτή η ηθική, αυτό το θαύμα της ανθρώπινης θέλησης με το παραμύθι της Ντνίπρο των ολιγαρχών και φασιστών;

Το μνημείο των πεσότνων της Διναμό Κιέβου κατά τον Β'ΠΠ. Είναι άραγε κι αυτό μες στη λίστα των σοβιετικών μνημείων απ' τα οποία πρέπει να απαλλαγεί η σημερινή Ουκρανία σύμφωνα με την κυβέρνησή της;
Το μνημείο των πεσότνων της Διναμό Κιέβου κατά τον Β’ΠΠ. Είναι άραγε κι αυτό μες στη λίστα των σοβιετικών μνημείων απ’ τα οποία πρέπει να απαλλαγεί η σημερινή Ουκρανία σύμφωνα με την κυβέρνησή της;

Πηγή: solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πολιτική και Ακτιβισμός

Follow Kifines