Πρώτη του Μάη


1 May 2016, 5:39 p.m. kifinescom

1925, η πρώτη Πρωτομαγιά στην Κύπρο*

«…οι εργάτες κάθε φυλής και κάθε θρησκείας, είτε στα εργοστάσια δουλεύουν, είτε στα χωράφια, είτε στα σκοτεινά υπόγεια των μεταλλείων, είτε στα βαπόρια και θαλασσοπνίγονται για ένα κομμάτι ψωμί, όλοι απεργούν 24 ώρες όχι για να γιορτάσουν με γλέντια και χαρές την Πρωτομαγιά. Αλλά για να δείξουν πως κάθε κίνηση, κάθε παραγωγή και κάθε ζωή, είναι δημιούργημα των χεριών τους, να δείξουν τον όγκο τους στους κηφήνες εκμεταλλευτές τους υπενθυμίζοντας τους συγχρόνως πως αργά ή γρήγορα θα τους επιβάλουν το δίκιο τους.»

Μανιφέστο Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου προς τους Κύπριους εργατοαγρότες και φτωχούς βιοπαλαιστές (1.5.1925)

Η πρώτη Μάη δεν μπορεί να γίνεται αντιληπτή ως νεκρή ιστορία αποκομμένη από την σημερινή πραγματικότητα. Δεν κάνουμε πάρτυ, δεν μνημονεύουμε κάτι που έγινε στο παρελθόν. Η σημασία της μέρας για το εργατικό κίνημα είναι ακριβώς η διδαχή των μαθημάτων της ιστορίας της τάξης μας, για νέο κάλεσμα, για επικαιροποίηση των αιτημάτων με βάση τις αντικειμενικές πραγματικότητες. Για την ανάπτυξη του κινήματος που έχει ιστορική αποστολή την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ενός συστήματος που δεν έδωσε τίποτε στον άνθρωπο, ότι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνες σκληρούς και αιματηρούς. Αυτό είναι το μήνυμα της μέρας, η Εργατική Πρωτομαγιά είναι κάλεσμα αγώνα και ταξικής οργάνωσης.

Στην Κύπρο, το μήνυμα είναι διττό: πως το εθνικό ζήτημα, περνάει μέσα από τον ταξικό αγώνα. Κανένας δεν μπορεί να επανενώσει τον νησί όπως ένα δικοινοτικό οργανωμένο ταξικό κίνημα, η προσμονή σε κάποιες συνομιλίες χωρίς την ανάπτυξη του ταξικού κινήματος ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχει οργανωθεί η δικοινοτική Πρωτομαγιά τα τελευταία χρόνια. Αλλά όσο ανοιγμα δρόμου ήταν η πρώτη χρονιά που έγινε, δεν μπορεί να παραμείνει εκεί. Χρειάζονται κι άλλες τομές, κάθε χρόνο και κάτι, κάθε μέρα περισσότερες οργανωμένες δράσεις και σύνδεση. Η χρησιμοποίηση της ιστορίας ως ταξική αυτοσυνειδησία είναι σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, όμως δεν αρκεί. Η δράση  και τα γεγονότα της ιστορίας χρησιμεύουν όταν συνδέονται με το σήμερα, όταν καλούν για δράση, αφού ο στόχος άλλωστε δεν είναι απλά να ερμηνεύσουμε το κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε.

Το φετινό πόστερ της ΠΕΟ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Εδώ ένα μικρό συμπυκνωμένο αφιέρωμα για την σημασία της Πρωτομαγιάς, από Ελλάδα μεριά.

Συλλογή τραγουδιών για την μέρα:

* Αλιευμένο από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: agkarra.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πολιτική και Ακτιβισμός

Follow Kifines