Παβλοντάρ: Την πρόκριση κάτω από οποιεδήποτε συνθήκες...», είχε ζητήσει από τους παίκτες του ο Τόνι Σαβέβσκι. 
Κι αυτοί δεν του χάλασαν το χατήρι, ικανοποιώντας ταυτόχρονα χιλιάδες φίλους τους που χθες το απόγευμα θυμήθηκαν τις παλιές καλές εποχές «καρφωμένοι» στο ραδιόφωνό τους. Μόνο που μέχρι να γίνει κατορθωτή η πρόκριση πέρασαν από χίλια μύρια κύμματα. 

Με απόδραση από το Πάβλονταρ έμοιαζε η προσπάθεια των τριφυλλοφόρων κόντρα στην Ιρτις στο «Σέντραλ Στάντιουμ». Το τελικό 1-2 υπέρ της Ομόνοιας ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος και υπεραρκετό σε σχέση με το 0-0 του πρώτου αγώνα, αλλά δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της συνάντησης. Χρειάστηκε να καταθέσουν την ψυχή τους, ιδιαίτερα στο β΄ημίχρονο, να απαλλαγούν από τη «θολούρα» του α' μέρους και με ηρωική προσπάθεια να πάρουν ουσιαστικά ό,τι άξιζαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυο συναντήσεις.

Γεγονός που σχολίασε στις δηλώσεις του ο Τόνι Σαβέβσκι (το παραδέχθηκε άλλωστε και ο τεχνικός της Ιρτις) τονίζοντας ότι τελικά αποδόθηκε δικαιοσύνη. «Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη πρέπει να απαλλαγούμε από τη νοοτροπία του φοβιτσιάρη που είχαμε για ένα ημίχρονο. Διορθώσαμε όμως κάποια πράγματα στη συνέχεια και δείξαμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα από την αντίπαλό μας. Με μεγαλύτερη πίστη στις δυνατότητες μας, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες», ανέφερε ο Σκοπιανός τεχνικός που... απόλαυσε ένα σκωτσέζικο ντους. 

Στο τέλος όμως κυριάρχησαν οι «τρελοί» πανηγυρισμοί που έφεραν την Ομόνοια στο β' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Βίσλα, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται την ερχόμενη Τετάρτη στην Κρακοβία. 

Στην κλήρωση στη Νιόν, η Ομόνοια θα μπορεί να μάθει ποιος θα είναι ο αντίπαλός της σε περίπτωση που ξεπεράσει και το εμπόδιο της Βίσλα.... 

Με το ξεκίνημα του αγώνα ήταν έυκολο να διαπιστωθεί ότι η Ιρτις δεν εκτιμήθηκε σωστά στον πρώτο αγώνα του ΓΣΠ (0-0). Κι όχι μόνο από την πλειονότητα των 17 περίπου χιλιάδων φιλάθλων... Οι Καζάκοι δεν χρειάστηκαν και πολύ χρόνο για να επιβάλουν το ρυθμό τους. Με σωστή ανάπτυξη, πίεση από την περιοχή των «πρασίνων» και απλές μεταβιβάσεις ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και για ένα ημίχρονο έπαιξαν την Ομόνοια όπως η γάτα το ποντίκι. Για 45' λεπτά το έδαφος χάθηκε κάτω από τα πόδια του Τόνι Σαβέβσκι και των συνεργατών του που δεν πίστευαν στα μάτια τους.  Μια Ιρτις να παραδίνει μαθήματα σύγχρονου ποδοσφαίρου, με θαυμάσιο στήσιμο που έκλεισε υποδειγματικά τους χωρους και δημιούργησε πολλά ρήγματα προς την εστία του Μιχόπουλου. Απέναντι σε μια Ομόνοια που παρέπαιε. 

Μια Ομόνοια χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς πάθος, χωρίς πλάνο, χωρίς προσανατολισμό... Μια Ομόνοια που «ψαχνόταν» ως πρωτάρα, που δεν μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις στο γήπεδο και να δημιουργήσει μια αξιόλογη φάση. Ράουφμαν και Κόσλεϊ αποκομένοι στην επίθεση (λες και δεν υπήρχαν), σωρεία λαθών, ασυνεννοησία και ατολμία. Κι ήταν ευχής έργον που το σκορ έμεινε μόνο στο 1-0 στο α' μέρος. Αυτό οφείλεται περισσότερο στη θεά τύχη και την αστοχία των Καζάκων. Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς χάθηκαν 5-6 μεγάλες ευκαιρίες για τους γηπεδούχους.

Καθοριστικό σημείο στον αγώνα, το 21'. Ο Ιρισμέτοφ σέρβιρε έξυπνα το «δαιμόνιο» Αγκάεφ που ακινητοποίησε τον Ιωακείμ, πέρασε και τον Μιχόπουλο και έστειλε τη μπάλα στα ανυπεράσπιστα δίκτυα. Μεγάλες ευκαιρίες για τους γηπεδούχους έχασαν ο Αγκάεφ (9' και 25'), Ουσμάνοφ (24'), Κουτσεριάβιχ (25', 39'), Τομοφέεφ (35'). Η μοναδική φορά που απείλησε η Ομόνοια ήταν στο 42' όταν ο Κόσλεϊ ολιγόρησε και δεν... σούταρε μπροστά από το Νόβικοφ.

Με την έναρξη της επανάληψης ο Τόνι Σαβέβσκι προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα, αλλάζοντας το Μιχάιλοβιτς (ξεκίνησε στην ενδεκάδα στη θέση του Χάμπερ) με τον Στεπάνοβιτς. Μια αλλαγή που είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο ψυχολογικά. Οι τριφυλλοφόροι του δεύτερου 45λεπτου είχαν ψυχή, κυνήγησαν με πάθος το γκολ-πρόκριση και τα κατάφεραν. Ο Ράινερ Ράουφμαν προειδοποίησε στο 58' όταν πλάσαρε άουτ, αλλά τρία λεπτά αργότερα έβαλε τη σφραγίδα του σ' ένα ματς που θα μείνει αξέχαστο στους 60 ηρωϊκούς οπαδούς της Ομόνοιας που ακολούθησαν την ομάδα τους στο Καζακστάν. Εκμεταλλεύτηκε τη μπαλιά του Στεπάνοβιτς, στόπαρε υποδειγματικά και με πλασέ νίκησε το Νόβικοφ. 

Ηταν το γκολ της ελπίδας που «απάλυνε» τον πόνο από τον εφιάλτη του α' μέρους και ταυτόχρονα έδωσε στον Γερμανοκύπριο τον τίτλο του αρχισκόρερ όλων των εποχών για την Ομόνοια στην Ευρώπη. 

Με φτερά στα πόδια οι τριφυλλοφόροι κατέβαλαν ηρωϊκή προσπάθεια στα τελευταία στάδια του αγώνα, όταν η Ιρτις... αφηνίασε. Με αποκορύφωμα δύο λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα, όταν ο Μιχόπουλος είπε ένα τεράστιο «όχι» σε σουτ του Κουμισμπέκοφ. 

Στην εκπνοή όμως, σε μια αντεπίθεση, ο Θεοδότου σέρβιρε το Νικόλα Γεωργίου, που δεν δυσκολεύθηκε να πετύχει το 1-2 και να «τοποθετήσει» στη θέση της την καρδιά χιλιάδων Ομονοιατών που ήταν με το ραδιοφωνάκι στο αυτί. Ολόκληρος ο αμυντικός μηχανισμός της Ομόνοιας λειτούργησε σωστά στο β΄ μέρος με τους Κόρολοφσκι, Ιωακείμ και Μιχόπουλο να κερδίζουν τις πλείστες μονομαχίες. 

Ο διαιτητής, ο Φινλανδός Πέτερι, έδειξε κίτρινη κάρτα στους Τιμοφέεφ, Κουμισμπέκοφ, Ιρισμέτοφ, Ιωακείμ. 
ΙΡΤΙΣ: Νόβικοφ, Τιμόφεεφ, Σελιτμπάεφ, Νουρνταουλέτοφ, Νταβλέτοφ, Σιάτσκα, Ζαχάροφ (46' Κουμισμπέκοφ), Ιρισμέτοφ, Κουτσεριάβιχ, Αγκάεφ (73' Σκόριχ), Ουσμάνοφ (70' Τλέτσεφ)
ΟΜΟΝΟΙΑ: Μιχόπουλος, Θεοδότου, Γεωργίου, Ιωακείμ, Μ. Α. Νικολάου (90+ Η. Χαραλάμπους), Κόρολοβσκι, Μιχάιλοβιτς (46' Στεπάνοβιτς), Κόσλεϊ (86' Γ. Παναγιώτου), Χ. Νικολάου, Καϊάφας, Ράουφμαν.