Στέφανος Στεφάνου: «Σχέση το ΑΚΕΛ με την Ομόνοια ασφαλώς και έχει»


25 Sep 2016, 6:11 p.m. kifinescom

Συνέντευξη στον «Πολίτη» έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, που αναφέρεται στα όσα έχουν ειπωθεί από τον Μιλτιάδη Νεοφύτου.


Θα ήθελαν να γελούν στο ΑΚΕΛ από τα όσα ισχυρίζεται ο Μιλτιάδης Νεοφύτου στο δικαστήριο, αλλά είναι οργισμένοι διότι οι υποστηρικτές του κόμματος είναι ανάστατοι, αναφέρει ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε συνέντευξή του στον «Πολίτη».

«Πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίζαμε με χαμόγελο και χιούμορ, αλλά επειδή προκαλούν πολλή αναστάτωση στον κόσμο, και κακά τα ψέματα, πέρα από την αναστάτωση υπάρχει και κόσμος που έτσι αστόχαστα και αμελέτητα τα πιστεύει, άρα τα αντιμετωπίζουμε με οργή και θυμό, αλλά με ψυχραιμία.

Προσπαθούμε να μιλήσουμε με τον κόσμο, να του εξηγήσουμε, να υποδείξουμε διάφορα πράγματα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να λέγεται ότι η κυβέρνηση Χριστόφια, είτε ο ίδιος ο Χριστόφιας, παρενέβη για να αναβαθμιστεί μόνον η περιοχή των Χαλεπιανών, όταν ομόφωνα το πολεοδομικό συμβούλιο λέει κάτι διαφορετικό.

Ή να λέγεται, το αστείο ως επιχείρημα, ότι στον μικρό Δημήτρη Χριστόφια άρεσε να χοροπηδά πάνω στους φούρνους που έκτιζε ο πατέρας του, και αυτό είναι ενδεικτικό του ότι ήθελε –σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου- να ανακατώνεται παντού. Ε, αυτά τα πράγματα είναι αστεία»,

προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι σημαντικά σημεία από τους ισχυρισμούς Νεοφύτου έχουν ήδη διαψευστεί, όπως αυτά που αφορούν στη RCB.
 
Γιατί η επιτροπή εσωτερικού ελέγχου του ΑΚΕΛ δεν διεξάγει και μια εσωτερική έρευνα για τον κ. Χριστόφια, όπως έχει γίνει και για άλλους συντρόφους σας, π.χ. στο θέμα της Δρομολαξιάς;
Να σας υπενθυμίσω ότι στη Δρομολαξιά, η κεντρική επιτροπή ελέγχου περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετά ανέλαβε δράση. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρώτα θέλουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η δίκη και τι γίνεται. Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι το θέμα του Μιλτιάδη Νεοφύτου και η διαφορά του με τον Δημήτρη Χριστόφια στο δικαστήριο ξεκίνησε από μία ιδιωτικής φύσης διαφορά, που αφορούσε στην ανακαίνιση του σπιτιού του.
 
Ναι, αλλά πλέον έχει πάρει διαφορετικές και μεγάλες διαστάσεις.
Είμαι σίγουρος ότι διάφοροι κύκλοι θέλουν να δώσουν μεγάλες διαστάσεις και δημιουργούν πολιτικές προεκτάσεις, γιατί θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα πληγεί το ΑΚΕΛ. Έναν τέτοιο στόχο έχουν. Και είναι γεγονός ότι αυτή η ιστορία προκαλεί προβλήματα στο ΑΚΕΛ, τούτο θα πρέπει να το ομολογήσουμε. Είναι επίσης εμφανές ότι ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, και αυτοί που ενδεχομένως βρίσκονται πίσω του, αρπάζονται από διάφορες κακές πρακτικές -που ίσως να γίνονταν στο παρελθόν, σε άλλες συνθήκες με διαφορετικά δεδομένα, με άλλες προτεραιότητες και νοοτροπίες- για να κτίσουν ένα αφήγημα που δεν στέκει στην πραγματικότητα.
 
Η New Winner, για παράδειγμα, δεν είναι εταιρεία του ΑΚΕΛ;
Η New Winner είναι μια εταιρεία που έχει και διοικητικό συμβούλιο, έχει και μετόχους.
 
Ανήκει στο ΑΚΕΛ;
Ε τώρα, δεν μπορώ να ξέρω ποιο είναι το στάτους της, ούτε ασχολούμαι με αυτά τα ζητήματα. Αλλά και του ΑΚΕΛ να είναι, δεν απαγορεύει κανένας σε κόμματα να έχουν εταιρείες. Άλλωστε, στους λογαριασμούς και στα περιουσιακά στοιχεία που έχουμε δώσει με βάση τον νόμο – και δεν ξέρω εάν έδωσε άλλο κόμμα- έχουμε καταγράψει και εταιρείες που ανήκουν στο ΑΚΕΛ. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, δεν ξέρω.
 
Άμα δεν ξέρετε εσείς, που είστε πρωτοκλασσάτο στέλεχος, ποιος ξέρει;
Μπορώ να ψάξω και να σας πω. Διότι εάν είναι εταιρεία του ΑΚΕΛ, σημαίνει ότι είναι καταγεγραμμένη και έχει γίνει αναφορά, άρα δεν θα αποκαλύψω κάποιο μυστικό... Απλώς δεν ασχολούμαι εγώ με τα οικονομικά.
 
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, εσείς και άλλα στελέχη του κόμματός σας, έχετε πει, στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, ότι δεν έχει σχέση το ΑΚΕΛ με την Ομόνοια. Μετά τους ισχυρισμούς Νεοφύτου στο δικαστήριο, μήπως θέλετε να ανασκευάσετε αυτή σας τη δήλωση;
Όταν λέμε ότι δεν έχει σχέση η Ομόνοια με το ΑΚΕΛ, εννοούμε ότι δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι ανεβάζει - κατεβάζει προέδρους, βάζει - βγάζει προπονητές, φέρνει παίκτες κ.λπ. Σχέση το ΑΚΕΛ με την Ομόνοια ασφαλώς και έχει, και ιστορικά και όχι μόνον.
 
Τί είδους σχέση;
Ε, όλοι ξέρουν ότι η κομματικοποίηση στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε το 1948, με ευθύνη της Δεξιάς και όχι της Αριστεράς. Ήταν τότε που είχαν διώξει διάφορους προοδευτικούς και αριστερούς ποδοσφαιριστές και αθλητές από ποδοσφαιρικά σωματεία και γυμναστικούς συλλόγους, και σε απάντηση δημιουργήθηκε μια άλλη ερασιτεχνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, με ομάδες από αριστερούς και προοδευτικούς ποδοσφαιριστές. Έγινε η ενοποίηση του ποδοσφαίρου, όπως έγινε, το 1953, αλλά έκτοτε υπάρχουν οι αριστερές και οι δεξιές ομάδες, που και να θέλεις να τις τοποθετήσεις αλλού, δυσκολεύεσαι, διότι πίσω έχουν μια κοινωνική βάση. Ότι η κοινωνική βάση της Ομόνοιας και κάποιων άλλων ομάδων, όπως της Σαλαμίνας, της Αλκής κ.ά. αποτελείται κυρίως από τον κόσμο της Αριστεράς, αυτό είναι αλήθεια. Ε, τούτο αποτυπώνεται και μέσα από τις διάφορες διαδικασίες.
 
Η επικρατούσα εντύπωση ανάμεσα στον κόσμο είναι ότι το ΑΚΕΛ ανεβάζει - κατεβάζει προέδρους της Ομόνοιας και η Ομόνοια εκλέγει Προέδρους της Δημοκρατίας και βουλευτές.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
 
Πώς είναι;
Ασφαλώς μας ενδιαφέρει ως κόμμα, όπως μας ενδιαφέρει ευρύτερα για τον αθλητισμό και για τα ποδοσφαιρικά σωματεία –πόσω μάλλον για τα ποδοσφαιρικά σωματεία που εξ αντικειμένου ανήκουν στην Αριστερά- να έχουν μία υγιή λειτουργία, να μην πέσουν σε εκείνο το λούκι που ενδεχομένως έχουν πέσει διάφορα, έχοντας υπόψη το τι συμβαίνει στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Και μας ενδιαφέρει να υπάρχουν εκείνα τα σωματεία που να υπηρετούν κάποιες ιδέες, έστω και αν ο επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο έχει φέρει άλλες πραγματικότητες και άλλη ηθική.
 
Έχει υγιή λειτουργία η Ομόνοια;
Όχι, καθόλου. Πρώτα απ’ όλα λόγω των οικονομικών έχει σοβαρότατα προβλήματα και αυτό είναι καθαρό. Αλλά, επαναλαμβάνω, λειτουργείς σε έναν χώρο που πλέκονται και εμπλέκονται πάρα πολλά που έχουν να κάνουν με παρασκήνια, με τον υπόκοσμο, με τα στοιχήματα, και δεν ξέρω γω τι άλλο...
 
Οικονομικές σχέσεις ΑΚΕΛ – Ομόνοιας υπάρχουν; Δηλαδή, στις δύσκολες στιγμές της Ομόνοιας, το ΑΚΕΛ τη στηρίζει οικονομικά;
Θα προτιμούσαμε να στέκονται δίπλα από το ΑΚΕΛ... Με την έννοια ότι το ΑΚΕΛ έχει τα δικά του οικονομικά προβλήματα. Όχι, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Μακάρι να μπορούσαμε, αλλά δεν μπορούμε. Γι' αυτό και κάθε χρόνο το ΑΚΕΛ κάνει οικονομική εξόρμηση, αν και δεν μας είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο όταν γνωρίζουμε ότι έξω υπάρχει μια κοινωνία που δυσπραγεί. Αλλά οι οικονομικοί πόροι τού ΑΚΕΛ είναι περιορισμένοι, και έγιναν ακόμη πιο περιορισμένοι με την οικονομική κρίση.
 
Ποιοι είναι οι χρηματοδότες του ΑΚΕΛ;
Ε, είναι ο κόσμος του, με την οικονομική εξόρμηση.
 
Είναι μικρό το ποσό όμως που εισπράττετε σε σχέση με τις ανάγκες λειτουργίας του κόμματος.
Όχι, δεν είναι. Είναι αρκετά σημαντικό. Μακάρι νά ’ναι καλά ο κόσμος.
 
Πόσα είναι;
Η κάθε επαρχιακή κάνει τον δικό της έρανο. Μπορώ να σας πω για τη Λευκωσία, όπου μέχρι πρόσφατα ήμουν επαρχιακός γραμματέας. Ήταν περίπου 300.000 ευρώ, συν οι συνδρομές, συν οι συνεισφορές που γίνονταν από ανθρώπους που κατέχουν δημόσια αξιώματα, και όχι μόνον, συν οι διάφορες άλλες δραστηριότητες τις οποίες κάνουμε.
 
Ως επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας θα ξέρετε και περισσότερα για την Ομόνοια, αφού ο εκάστοτε επαρχιακός της πρωτεύουσας είναι και ο υπεύθυνος του κόμματος για την Ομόνοια...
Ε, αυτό λένε (γέλια). Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία επαφή. Και εγώ Ομονοιάτης είμαι, κάθε Σάββατο – Κυριακή πάω στο ποδόσφαιρο.
 
Εννοώ ως κομματικό καθήκον.
Όχι, όχι ως κομματικό καθήκον. Αλλά, όπως γίνεται με όλα τα κόμματα, ή τουλάχιστον με τα μεγάλα, όταν υπάρχουν προβλήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου ή κάποια ομάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, ε, δεν είναι αφύσικο να έρθουν να ζητήσουν βοήθεια για το ξεπέρασμα του «Α» ή «Β» προβλήματος.
 
Προβλήματα όπως;
Ας πούμε ο φόρος θεάματος, ζητήματα αστυνόμευσης –είχε ζητηθεί από το κράτος να πληρώνουν τα σωματεία-, ζητήματα στοιχήματος κ.λπ. Έρχονται πάνω μας όλοι αυτοί, και αν είναι θέμα επιβίωσης του σωματείου, ασφαλώς και κινήσαι για να βοηθήσεις.
 
Και, φυσικά, για να μείνουν ικανοποιημένα τα σωματεία, για να στηρίξουν το κόμμα στις εκλογές...
Όχι. Κοιτάξτε, εγώ ως Ομονοιάτης που είμαι, βεβαίως με ενδιαφέρει να επιβιώσει η Ομόνοια και να έχω μία ισχυρή ομάδα που να μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Το ποδόσφαιρο είναι η πιο μαζική κοινωνική δρατηριότητα. Ασχολούνται χιλιάδες κόσμου. Και έχει πράγματα που ζητούν τα σωματεία που είναι λογικά. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Άρα, εξ αντικειμένου πρέπει να ασχοληθείς. Σε πιάνει και το φίλαθλό σου –και αν θέλεις, και το οπαδικό σου- αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθείς, γιατί έχουμε να κάνουμε με το κυπριακό ποδόσφαιρο, πέρα από το ότι είναι η ομάδα σου.

Πηγή: politis.com.cy

Follow Kifines