Επένδυση στην τεχνολογία


11 Nov 2015, 9:55 p.m. kifinescom

Ένα ενδιαφέρον άρθρο στο sports24.gr πέραν της προβολής μιας πετυχημένης Ελληνίδας στον κόσμο της Premier League, αναδεικνύει ταυτόχρονα τη σημασία της επένδυσης στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία. 

Σε μια εποχή όπου το κύριο επιχείρημα κατά της λιτότητας είναι η ανάπτυξη, ίσως να πρέπει να δούμε και εμείς ως ΟΜΟΝΟΙΑ πιο ζεστά τη τεχνολογία ως εργαλείο που μπορεί να μας δώσει το αναγκαίο competitive edge που ψάχνουμε εδώ και χρόνια. Άλλωστε η ΟΜΟΝΟΙΑ υπήρξε ιστορικά η ομάδα "πρωτοπόρος" στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και ίσως λέμε να έφτασε ο καιρός να επαναλάβει αυτά που την έκαναν να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.

Το άρθρο είναι μια παρουσίαση - συνέντευξη της Μαριέλλας Νησωτάκη που εργάζεται στον τομέα της Ανάλυσης στην Swansea. Η Μαριέλα Νησωτάκη ζει στην Ουαλία, εργάζεται ως Performance Analyst σε μια ομάδα που την ανακάλυψε μέσω διαδικτύου και της έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει ακριβώς πάνω στο αντικείμενο που σπούδασε, να εξελιχθεί και να "μεγαλώσει" μαζί της. Στα 25 της έχει μπει στα... άδυτα του αγγλικού ποδοσφαίρου, ζει και πληρώνεται για να βλέπει ποδόσφαιρο όπως λέει με χαμόγελο, έχει όνειρα και θέτει στόχους που δεν την τρομάζουν.

[...]

H Σουόνζι ιδρύθηκε το 1912 και αγωνίζεται στο Liberty Stadium, ένα γήπεδο που άνοιξε τις θύρες του το 2005 και μπορεί να φιλοξενήσει 21.000 θεατές. Την περσινή σεζόν τερμάτισε στην 8 θέση της Premier League και πριν δυο χρόνια στην 9η, ενώ είναι η πρώτη ομάδα από την Ουαλία που έχει αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία με τη σημερινή της μορφή. Μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου θεωρείται η κατάκτηση του League Cup στις 24 Φεβρουαρίου του 2013, με το σκορ-ρεκόρ (5-0) επί της Bradford City στο Wembley Stadium. Τα ονόματα που ξεχωρίζουν στο ρόστερ είναι αυτά των Λούκας Φαμπιάνσκι, Ασλεϊ Γουίλιαμς, Τζόντζο Σέλβεϊ, Αντρέ Αγιού, Μπαφετιμπί Γκομίς, Γκίλφι Σίγκουρντσον, Κι, Εντερ, Τζέφερσον Μοντέρο. Ο προπονητής Γκάρι Μονκ ήταν παίκτης της ομάδας από το 2004 μέχρι το 2014, όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για να ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα. Η Swansea AFC είναι από τις λίγες ομάδες της Premier League που δεν έχουν χρέη.

Πως είναι μια μέρα για έναν performance analyst;

"Ξυπνάω στις 7 το πρωί και πηγαίνω στο γραφείο το αργότερο στις 08:30. Κάθε εβδομάδα αναλύουμε εγώ και ο συνάδελφός μου, ο Ben, όλα τα παιχνίδια της αγωνιστικής που πέρασε στην Premier League, μαζί με ένα ακόμη πρωτάθλημα από την Ευρώπη. Κατά μέσο όρο αναλύουμε δυο ματς κάθε μέρα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για κάθε ένα, εξαρτάται από τον αγώνα, τη διακύμανση και την εξέλιξή του. Ουσιαστικά δηλαδή η δουλειά μου είναι να βλέπω ματς ποδοσφαίρου! Το μεσημέρι τρώμε στις εγκαταστάσεις της ομάδας. Είμαστε σε άμεση επαφή με κάθε μέλος του συλλόγου, με τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές. Είναι όμορφο να αισθάνεσαι πως δουλεύεις για μια οικογένεια ποδοσφαιρική".

Τι κάνει; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Μαριέλας;

"Έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο βάζουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ομάδας και αυτά που ζητάει ο προπονητής. Κρατάμε συγκεκριμένα performance indicators. Όχι από έναν, δυο ή τέσσερις παίκτες. Τους αναλύουμε ΟΛΟΥΣ".

Κι αν νομίζετε πως τη Swansea AFC την ενδιαφέρει μόνο πόσα χιλιόμετρα έτρεξε κάθε παίκτης ή πόσες πάσες άλλαξε, κάνετε λάθος.

"Καμία σχέση. Αναλύουμε τεχνικά και τακτικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών. Πράγματα που κάνουν στη διάρκεια των αγώνων. Θετικά και αρνητικά. Οταν συγκεντρώσεις έναν ικανό αριθμό γεγονότων, βλέπεις και τι προτιμά να κάνει ο κάθε ένας, σε διάφορες καταστάσεις του ματς. Όλα αυτά καταλήγουν σε αυτό που εδώ στη Μεγάλη Βρετανία ονομάζουν "Black Box". Για να το πω απλά, είναι μια βάση δεδομένων σαν το Football Manager, αλλά στην πραγματική ζωή και με χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν το προπονητικό team. Κάθε ποδοσφαιριστής έχει το δικό του rating. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται και τι θέλει ο coach. Μπορεί για παράδειγμα να μας πει "δείτε αυτά τα τρία ματς από την Championship", επειδή κάτι έχει εντοπίσει και θέλει μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση από εμάς.

Μια φορά ήρθε ο συνεργάτης του Monk και συζητούσε μαζί μας, ρωτούσε πως είδαμε το Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι. Ανοιχτοί άνθρωποι, μιλούν, ανταλλάσουν απόψεις. Αν έρθει να σε ρωτήσει για κάποιον παίκτη, εσύ είσαι ήδη προετοιμασμένος, διότι έχεις αναλύσει αγώνες της ομάδας του και έχεις δημιουργήσει το προφίλ του. Το σημαντικό είναι να μην παίρνεις αποφάσεις υποκειμενικές, αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, ώστε έτσι να ελαχιστοποιούμε το περιθώριο λάθους ή ρίσκου. Έχουν αλλάξει οι εποχές. Ναι, χρειάζεται να ταξιδέψεις για να δεις έναν παίκτη από κοντά, όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να τον έχεις ήδη μελετήσει. Με απλά λόγια, πρέπει να αποδεικνύεις επιστημονικά γιατί ένας ποδοσφαιριστής αξίζει προσοχής. Πολλές πληροφορίες μπορείς να της βρεις και στο διαδίκτυο και σε συγκεκριμένες πλατφόρμες. Εμείς δουλεύουμε πολύ πιο εξειδικευμένα".

Ναι, υπάρχει ξεχωριστό recruitment department που ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τις μεταγραφές στη Swansea AFC, όμως η δουλειά που γίνεται, φτάνει πολύ, πάρα πολύ βαθιά.

"Έχουμε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα πάντα. Όχι όμως μόνο για το scouting, αλλά και για το player development. Βλέπουμε για παράδειγμα έναν elite παίκτη. Ποιον έχουμε εμείς σε αυτή τη θέση; Τον "X". Τι κάνει ο elite παίκτης και είναι ο καλύτερος στη θέση του; Έχουμε τις απαντήσεις, ώστε να μπορεί να καταρτιστεί και ένα ανάλογο πρόγραμμα προπόνησης που θα βελτιώσει τους δικούς μας ποδοσφαιριστές. Οταν δεν μπορείς να αγοράσεις τόσο καλούς παίκτες, πρέπει να βοηθήσεις αυτούς που έχεις να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτεροι μέσα από την προπόνηση".

Θέλετε να μάθετε πως προετοιμάζονται οι παίκτες της Swansea AFC πριν από κάθε ματς; Πως μαθαίνουν τα δυνατά και τα αδύνατα στοιχεία των αντιπάλων τους; Κι εδώ, η τεχνολογία έχει τον πρώτο λόγο:

"Υπάρχει μια εφαρμογή που δίνεται αποκλειστικά στους ποδοσφαιριστές και τα μέλη της ομάδας. Κάθε ένας, έχει το δικό του iPad, στο οποίο περνά τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Έχουμε, ας πούμε, να αντιμετωπίσουμε τη Stoke City. Υπάρχει video με λεζάντες για κάθε παίκτη της Stoke City. Ο στόπερ θα δει ό,τι θέλει για τους αντίπαλους επιθετικούς. Θα δει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους στο video που του έχουμε δώσει, ώστε να ξέρει πως συμπεριφέρεται αυτός που θα βρεθεί απέναντί του, πως κινείται, τι τάσεις έχει, ποια είναι τα ελαττώματά του. Επίσης, σε αυτή την εφαρμογή υπάρχουν και όλες οι προπονήσεις. Ο παίκτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει τι έκανε σε αυτές".

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ασχολούνται περισσότερο από το μέσο όρο με το iPad τους, μάθετε πως:

"Ναι, φυσικά. Υπάρχει βέβαια και συγκεκριμένη μέρα στην οποία γίνεται ανάλυση από τον Garry Monk. Εμείς κάνουμε τη δουλειά κι εκείνος την παρουσιάζει. Την παίρνει, τη βλέπει ξανά και ξανά, είναι άνθρωπος που θα προσέξει και την τελευταία λεπτομέρεια. Από εκεί και πέρα, πρέπει κάθε ποδοσφαιριστής σαν σωστός επαγγελματίας να μελετήσει και μόνος του μέσω της εφαρμογής στο iPad. Και να ξέρετε πως φαίνεται ποιος μπαίνει σε αυτή, για πόση ώρα μπαίνει, πότε μπαίνει, τι βλέπει και ποιος δεν ασχολείται".

Περισσότερα στον πιο κάτω σύνδεσμο

Πηγή: sport24.gr

Follow Kifines