Μάριος Παναγή: "Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πίεζε καταστάσεις"


1 Mar 2015, 8:32 a.m. kifinescom

Με νέες του τοποθετήσεις στην εφημερίδα CyprusTimes, ο Μάριος Παναγή ρίχνει το γάντι σε Γιώργο Κούμα και Αβέρωφ Νεοφύτου για τον σκοτεινό τους ρόλο στο παρασκήνιο του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Την ίδια στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να φιμώσει την κάθε κριτική που του γίνεται - βλέπε λογοκρισία στην εκπομπή του ΡΙΚ, Πατάτες Αντιναχτές - και δεν κινείται "φύλλο" στα όσα καταγγέλθηκαν από τον Μάριο Παναγή, ο πρώην διεθνής διαιτητής βγαίνει ξανά μπροστά και εξαγγέλλει νέες αποκαλύψεις.

Η συνεντευξη:

Λίγους μήνες μετά τις καταγγελίες σου για κυκλώματα και στημένους αγώνες στο κυπριακό ποδόσφαιρο, θεωρείς ότι οι έρευνες παραμένουν στάσιμες;

Ο κόσμος είναι ικανός να καταλάβει αν κρύβεται κάτι πίσω από την στασιμότητα ή όχι. Αντιλαμβάνεστε ότι εξ’ αρχής υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες. Κάποια άτομα τα οποία εμπλέκονταν ενεργά, δε θα έδιναν ενισχυτικές μαρτυρίες για να προχωρήσει η έρευνα εις βάθος. Ο ίδιος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες ακριβώς γι’ αυτό. Επειδή δεν υπάρχουν ενισχυτικές μαρτυρίες. Επίσης ήταν ξεκάθαρο και το κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όσους γνωρίζουν να μην φοβηθούν και να πουν την αλήθεια. Απ’ ότι φαίνεται κάποιοι συνεχίζουν να φοβούνται. Αν η δικαιοσύνη θέλει να προχωρήσει μπορεί να το πράξει.

Κάποιοι ερμηνεύουν τις κινήσεις των αρμοδίων ως κινήσεις εντυπωσιασμού για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Αυτή η ερμηνεία με βρίσκει σύμφωνο. Απόδειξη αυτού, ότι εμπλέκεται και πολιτικό πρόσωπο σε αυτά τα παιχνίδια έστω και αν το συγκεκριμένο πρόσωπο, με δηλώσεις του ανέφερε πως δεν τον απασχολεί το ποδόσφαιρο. Αναφέρομαι χωρίς περιστροφές στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έχει ενεργή εμπλοκή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Κύπρου, κι αν ο ίδιος δεν το αποδέχεται τότε μπορώ να του το αποδείξω εγώ. Στις 25 Σεπτεμβρίου το 2010 έγινε συνάντηση στο γραφείο του Γιώργου Κούμα και ήταν παρόν ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν ξέρω τη σημασία αυτής της συνάντησης αλλά ήταν καλεσμένοι διαιτητές και παρατηρητές στο γραφείο του κύριου Γεώργιου Κούμα, κουμπάρου του κύριου Αβέρωφ Νεοφύτου, με επίσημο προσκεκλημένο τον ίδιο τον κύριο Αβέρωφ. Αν ψεύδομαι ας βγει ο ίδιος να με διαψεύσει. Διερωτώμαι γατί άλλα άτομα από τον πολιτικό χώρο δεν έχουν τέτοιου είδους συναντήσεις και είναι αποκλειστικό προνόμιο του κυρίου Νεοφύτου.

Εννοείς ότι ασκούσε πιέσεις ο κύριος Νεοφύτου για συγκεκριμένους αγώνες;

Ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου γνωρίζει πολύ καλά τι πράττει στα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αν επιμένει να ισχυρίζεται πως δεν πίεζε καταστάσεις, ας μας πει ο ίδιος ως προς τι η συνάντηση στο γραφείο του κυρίου Κούμα με διαιτητές και παρατηρητές ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα της Α’ Κατηγορίας.

Ενέπλεξες όμως στις καταγγελίες σου και ηχηρά ονόματα από τον αθλητικό χώρο, τα οποία θα λέγαμε, πώς έχουν πολύ καλές διασυνδέσεις. Θεωρείς ότι αυτός είναι και ο λόγος που ενδεχομένως οι καταγγελίες σου να καταλήξουν στα συρτάρια της αστυνομίας;

Σημαντικό πρόσωπο είναι ο κύριος Γιώργος Κούμας, ο οποίος είναι ένας ισχυρός άντρας και έχει εμπλοκή στα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων. Έχει αποκτήσει αυτή την ισχύ μετά το 2003 όταν και εισήλθε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Σχετικά έγγραφα αποδεικνύουν την εμπλοκή του στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Υπάρχει αγωγή της ΚΟΠ κατά του κυρίου Κούμα, το 2003, για ποσό 30.000 λιρών συν 3.000 λίρες τόκους. Η αγωγή έγινε από το δικηγορικό γραφείο του κυρίου **** και ήταν εναγόμενος ο κύριος Κούμας από την ΚΟΠ για αθέτηση της συμφωνίας. Μετά από αυτό το γεγονός ο κύριος Κούμας εισήλθε ως εκπρόσωπος του Εθνικού Άχνας στην ΚΟΠ. Προκαλώ τον κύριο Κούμα να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών και της περιουσίας του πριν αλλά και μετά το 2003 που εισήλθε στην ΚΟΠ.

Θεωρείς ότι αν οι αρχές πραγματικά ήθελαν να διαλευκάνουν την βρωμιά του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, θα μπορούσαν να το είχαν κάνει;

Μπορούσαν εύκολα να το κάνουν αλλά απ’ ότι φαίνεται κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η υπόθεση. Δεν υπάρχουν εκείνες οι νομοθεσίες, που να πιέζουν καταστάσεις για εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων. Δε γνωρίζω ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη στασιμότητα αλλά δε θεωρώ χρονικά τυχαία την περίοδο που αποφάσισε ο κύριος Νεοφύτου να δώσει στη δημοσιότητα τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει με τον κύριο Κούμα. Αν δεν κάνω λάθος, επανειλημμένα είχε ζητηθεί από τον κύριο Νεοφύτου να δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία και επέλεξε να το κάνει τώρα.

«Συλλήψεις για τα μάτια του κόσμου...»

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι συλλήψεις που έγιναν μετά τις καταγγελίες σου είναι απλά «για τα μάτια του κόσμου». Είναι κάτι με το οποίο συμφωνείς;

Με βρίσκει σύμφωνο αυτή η τοποθέτηση. Στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε κάποια ονόματα, τα οποία οι αρχές θα μπορούσαν να πιέσουν προκειμένου να ομολογήσουν την αλήθεια. Υπήρξε παρατηρητής ο οποίος δήλωσε αρχικά ότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για να αλλοιώσει τη βαθμολογία του, σε στημένο αγώνα, στη διάρκεια του οποίου έγιναν σοβαρά διαιτητικά λάθη. Όταν όμως κλήθηκε να καταθέσει άλλαξε τα λεγόμενα του. Ισχυρίστηκε ότι δεν πιέστηκε και πως ίσως έκανε λάθος. Στην προκειμένη περίπτωση, αν ο κύριος αυτός γνώριζε πως με βάση τη νομοθεσία υπήρχε ενδεχόμενο σύλληψης του για συγκάλυψη στημένου παιχνιδιού, τότε θα έλεγε την αλήθεια. Φαίνεται πως ο εν λόγω παρατηρητής, ήρθε σε επαφή με κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδίας και ενδεχομένως -για επιβράβευση- να τον δούμε στις λίστες των διεθνών παρατηρητών.

Θεωρείς ότι με αναρτήσεις σου στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων δε δίστασες να τα βάλεις ακόμα και με τον Αρχιεπίσκοπο, έχασες κάπου την μπάλα;

Ανέκαθεν έκανα αναρτήσεις στους προσωπικούς μου λογαριασμούς στο διαδίκτυο, με θέματα που δεν αφορούσαν μόνο το ποδόσφαιρο.

Μάλιστα σε μια ανάρτηση σου στο διαδίκτυο κατονόμασες πρόσωπα τα οποία «στόλισες» με διάφορα επίθετα… Μετά από αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίπερα όχθη ετοιμάζει αγωγές σε βάρος σου…

Αυτοί που με απειλούν με αγωγές, μπορούν να το πράξουν. Λέω τη γνώμη μου και δεν κρύβομαι. Ελέω χαρακτήρα και αυθορμητισμού ίσως κάποιες στιγμές να ξεφεύγω.

Ποιά είναι τα επόμενα σου βήματα;

Να είστε σίγουροι ότι κρύβω άσσο στο μανίκι. Έχω και άλλα στοιχεία που καίνε κάποιους και θα τα βγάλω την κατάλληλη στιγμή. Πιθανόν να παραχωρήσω και νέα συνέντευξη τύπου, μέσω της οποίας θα αποκαλύπτω αυτά τα επιπρόσθετα στοιχεία που κατέχω. Αν ούτε αυτά αξιοποιηθούν, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να τα αξιοποιήσουν, τότε ας κρίνει ο κόσμος …

Υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής σου στα γήπεδα;

Με τα σημερινά δεδομένα, με τον κύριο Κούμα να κατέχει σημαντικά αξιώματα στο χώρο του ποδοσφαίρου και την κατάσταση να μην παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, όχι δεν υπάρχει περίπτωση. Για να επιστρέψω, πρέπει πρώτα να αποχωρήσουν άτομα σαν τον Κούμα, για το καλό του ποδοσφαίρου. Να μπουν σωστοί άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν θα το χρησιμοποιήσουν σαν όχημα για τα δικά τους συμφέροντα. Και φυσικά να γίνουν οι σωστές κινήσεις από την ΚΟΠ προς τον τομέα της διαιτησίας με άτομα τα οποία θα είναι εκεί για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους για όλους όχι αναλόγως εντολών. Αν υπάρξει ένας επικεφαλής στη διαιτησία, ο οποίος είναι πραγματικά μια δυνατή προσωπικότητα και ο οποίος θα κάνει σωστά τη δουλειά του, τότε και ο παρατηρητής θα αναγκαστεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Έτσι και ο διαιτητής στο γήπεδο θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο σωστός γίνεται. Με το σημερινό σύστημα διαιτησίας – παρατηρητών, η διαφθορά είναι τεράστια.

Πώς σχολιάζεις τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον διαιτητών;

Σε καμία περίπτωση δεν φταίνε οι οικογένειες των διαιτητών και είναι απαράδεκτο να την πληρώνουν αυτές. Κανείς δεν δικαιούται να πιάνει το νόμο στα χέρια του και να ενεργεί κατά το δοκούν. Οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των ενεργειών, είναι άλλοι, οι οποίοι με την παρουσία τους στο χώρο του ποδοσφαίρου σπέρνουν ακόμα περισσότερη προκατάληψη, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι διαιτητές και οι οικογένειες τους. Αυτές οι ενέργειες δεν επιλύουν τα προβλήματα στο χώρο της διαιτησίας αλλά τα αυξάνουν. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Οι διαιτητές έχουν τεθεί στο στόχαστρο πάρα πολλές φορές. Σε κάποιες περιπτώσεις τα γεγονότα ήταν και ξεκάθαρα και μάλιστα έδειχναν και ενόχους, ωστόσο ποτέ δεν έγινε τίποτα και πάντα επικρατεί ατιμωρησία. Και μιλάω για ατιμωρησία, τόσο από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όσο και από αυτή. Όλες οι βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος διαιτητών παραμένουν ανεξιχνίαστες και ο καθ’ ένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. (η ερώτηση έγινε μετά την τελευταία βομβιστική ενέργεια εναντίον διαιτητή)

Πηγή: cyprustimes.com

Follow Kifines