Μικρή ομάδα, με άπειρους αλλά ταλαντούχους παίκτες


27 Jul 2014, 4:20 p.m. kifinescom

Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους/H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρκετές ομοιότητες με την Μπουντούτσνοστ, την ομάδα που απέκλεισε η Ομόνοια στον β΄ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, έχει η Μέταλουργκ Σκόπιε, ο προσεχής αντίπαλος στον γ΄ προκριματικό της διοργάνωσης. Την Πέμπτη 31 Ιουλίου στο ΓΣΠ ο πρώτος αγώνας, στις 7 Αυγούστου στο στάδιο «Φίλιππος Β΄» στα Σκόπια το β΄ παιχνίδι.

Όπως η ομάδα του Μαυροβουνίου, έτσι και ο επόμενος αντίπαλος του «τριφυλλιού» από τα Σκόπια, είναι στελεχωμένος αποκλειστικά με νεαρούς ντόπιους και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Όμως σε αντίθεση με την Μπουντούτσνοστ, η Μέταλουργκ είναι μια παραδοσιακά μικρή ομάδα των Σκοπίων, χωρίς τίτλους, χωρίς κόσμο και πολύ πιθανόν… χωρίς μέλλον.

Μέσα από το scouting report της «Καθημερινής» για τον επόμενο αντίπαλο της Ομόνοιας, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι με μια καλή και προσεκτική εμφάνιση, το «τριφύλλι» δεν θα έχει πρόβλημα να δώσει το παρών του στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ένα βήμα πριν από τους Ομίλους που είναι ο διακαής πόθος όλων στην Ομόνοια.

200 οπαδοί, μικρό μπάτζετ

Η ΦΚ Μέταλουργκ των Σκοπίων έχει μέσο όρο φιλάθλων στα παιχνίδια της 100 με 200 άτομα! Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φίλοι και συγγενείς των ποδοσφαιριστών. Η βάση της είναι στη βιομηχανική πλευρά της πόλης και πρόκειται για ομάδα που βρίσκεται στη σκιά των δύο μεγάλων της χώρας που επίσης εδρεύουν στην πόλη των Σκοπίων, τη Βαρντάρ και τη Ραμποτνίτσκι.

Μέχρι το 2008 η Μέταλουργκ είχε παίξει μόλις μία φορά στην α΄ κατηγορία (τη σεζόν 1992-93), όμως από τότε βρίσκεται μόνιμα στους «μεγάλους», μετρώντας μάλιστα και τρεις δεύτερες θέσεις τα τελευταία χρόνια. Την περσινή σεζόν (2013-14) είχε πάρει την 3η θέση, ενώ ο μοναδικός της τίτλος ήρθε το 2011 όταν πήρε το κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό την Τέτεκς.

Φέτος αγωνίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη, με τη νυν πορεία να είναι η καλύτερη στην ιστορία της. Στον α΄ προκριματικό απέκλεισε τη Σάντα Κολόμα της Ανδόρας με δύο νίκες και συνολικό σκορ 5-0, ενώ στον β΄ γύρο απέναντι στη Ζελέζνιτσαρ πέρασε με το εκτός έδρας γκολ, μετά το 2-2 στη Βοσνία και το 0-0 στην έδρα της. Μάλιστα έχανε και 2-0 στα μέσα του β΄ ημιχρόνου.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Μέταλουργκ μπόρεσε να κοντράρει τους μεγάλους λόγω της χρηματοδότησης από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον Μίντσο Γιορντάνοφ. Πρόκειται για ιδιοκτήτη μεταλλουργικής βιομηχανίας, ο οποίος συντηρούσε τα προηγούμενα χρόνια ένα μπάτζετ γύρω στο 1 εκατ. ευρώ. Όμως το εργοστάσιο δεν τα πάει καλά τελευταία και όπως μαθαίνουμε από τα Σκόπια, ενδέχεται να βάλει και λουκέτο τους επόμενους μήνες. Αυτό όπως είναι λογικό επηρεάζει πολύ τη Μέταλουργκ, που βλέπει το μοναδικό της χρηματοδότη και πηγή εσόδων να τραβάει πίσω, κάτι που κάνει το μέλλον της αβέβαιο.

Εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών, το φετινό μπάτζετ δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ενώ έξι παίκτες της περσινής ομάδας αποχώρησαν, με το ρόστερ φέτος να απαρτίζεται κυρίως από νεαρούς και άπειρους.

Αν και παίζει με ρόστερ ανάγκης, οι δύο προκρίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ έφεραν σημαντικά έσοδα στην ομάδα και στα Σκόπια έχουν να λένε πως τα προηγούμενα χρόνια με τους ξένους παίκτες η ομάδα δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω, όμως φέτος οι μικροί έκαναν ρεκόρ στην Ευρώπη. Οι προκρίσεις αυτές έχουν φέρει πολύ καλή ψυχολογία στην ομάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον Κώστα Καϊάφα και τους ανθρώπους του.

Το βάρος στο… χάντμπολ

Το χάντμπολ είναι από τα πιο δημοφιλή σπορ στα Σκόπια και η αντρική ομάδα της Μέταλουργκ είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Τη σεζόν 2012-13 οι Σκοπιανοί έφτασαν στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που επανέλαβαν και την περσινή χρονιά. Λόγω των επιτυχιών της ομάδας αντρών χάντμπολ (αλλά και της αντίστοιχης γυναικείας ομάδας που επίσης τα πάει καλά), ο ιδιοκτήτης της Μέταλουργκ βάζει βάρος στο χάντμπολ και όχι στο ποδόσφαιρο.

Ο προπονητής

Ο νεαρός προπονητής της Μέταλουργκ, Σρέγκιαν Ζαχαριέφσκι, διανύει φέτος τον δεύτερο του χρόνο στον πάγκο της ομάδας, στην πρώτη του δουλειά ως προπονητής. Από το 2004 μέχρι το 2009 έπαιξε σε ομάδες μικρών κατηγοριών της Ελλάδας, ενώ προηγουμένως έκανε όνομα στη Βαρντάρ και πέρασε μέχρι και από τη Στουτγάρδη. Μεσοεπιθετικός όταν έπαιζε, τώρα του αρέσει να δίνει ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και δίνει έμφαση στην επίθεση. Η Μέταλουργκ είναι επικίνδυνη στην επίθεση και ειδικά στα στημένα (φάουλ και κόρνερ).

Χωρίς αστέρια

Η Μέταλουργκ είναι ομάδα με πολλούς άπειρους νεαρούς και χωρίς μεγάλα αστέρια. Ο σημαντικότερος παίκτης είναι ο αριστερός εξτρέμ Μαριάν Ραντέσκι ο οποίος είναι γρήγορος με καλό χειρισμό της μπάλας. Πολύ καλός είναι ο στράικερ Μάρκο Σιμονόφσκι, ενώ το «μυαλό» της ομάδας είναι ο έμπειρος χαφ Μίλε Κρίστεφ. Ξεχωρίζει και ο ταλαντούχος τερματοφύλακας Αντρέγια Εφρέμοφ.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

Έρχονται από τον πάγκο

Ο προπονητής συνήθως χρησιμοποιεί τρεις παίκτες ως αλλαγή: - Ο Βίκτορ Ανγκέλοφ (Σκόπια, 20 χρ.) είναι επιθετικός παίκτης που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις μπροστά, αλλά κυρίως επιτελικός μέσος. - Ο Γιορντάνκο Ναουμόσκι (Σκόπια, 19 χρ.) είναι νεαρός μέσος και συνήθως καλύπτει τους Νταλσέσκι και Κρίστεφ. - Ο Ντέγιαν Ταντουρόφσκι (Σκόπια, 21 χρ.) είναι παίκτης που παίζει αριστερά και συνήθως αλλάζει τον μπακ ή τον εξτρέμ

Πηγή: kathimerini.com.cy

Follow Kifines