Παρερμήνευση δηλώσεων του προέδρου, Δώρου Σεραφείμ


16 Sep 2014, 3:38 p.m. deme07

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το Σωματείο μας θέλοντας να αποκαταστήσει την πραγματικότητα όσο αφορά τις δηλώσεις του προέδρου, Δώρου Σεραφείμ σε ραδιοφωνικό σταθμο στις 5 Σεπτεμβρίου. 

Η ανακοίνωση:

Το Σωματείο μας έχει παρατηρήσει πως οι δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος του Σωματείου μας, Δώρος Σεραφείμ, στο Ράδιο Πρώτο, στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, δεν δημοσιεύτηκαν αυτούσιες από την ιστοσελίδα www.sigmalive.com (μέλος του συγκροτήματος ΔΙΑΣ στο οποίο ανήκει το Ράδιο Πρώτο), αλλά έγινε επιλεκτική δημοσίευση αποσπασμάτων των δηλώσεων, με αποτέλεσμα να παρερμηνευθούν τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Δώρος Σεραφείμ και κατά συνέπεια να εξαχθούν εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς τα μηνύματα που ήθελε να στείλει.
 
Για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και για αποκατάσταση της πραγματικότητας, παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσιες τις δηλώσεις του Προέδρου από τη συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο, Στέλιο Παπαμωηυσέως, ο οποίος επιμελείτο τη συγκεκριμένη εκπομπή.
 
Συνεχίζεται ο απόηχος του σφαγιασμού άνευ αναισθητικού από τον Ρουμάνο διαιτητή…
«Και ο πιο άπιστος έχει πεισθεί ότι ήταν ένας σφαγιασμός που είχε γίνει στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Μετά από αρκετές μέρες αυτό το πράγμα συνεχίζεται και βγαίνουν στη δημοσιότητα διάφορα ρεπορτάζ που κάνουν εφημερίδες και ανακοινώσεις που γίνονται, που πιστοποιούν δυστυχώς για μας, του λόγου το αληθές και δυστυχώς για το Κυπριακό ποδόσφαιρο και την ΟΥΕΦΑ. Για τέτοιες διαιτησίες τι να πει κανείς;».
 
Αλητείες γίνονται και στα σαλόνια…
«Αλητείες είναι το ένα, αδικίες ναι, δέχομαι ότι γίνονται και λάθη. Αλλά κατά συρροή λαθών σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, με ακυρώσεις γκολ, με έγκυρα τέρματα που δεν υπάρχουν και προκλήσεις άνευ προηγουμένων, τι να πω; Ακούγοντας φίλους που δεν ανήκουν στον χώρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που είναι είτε φίλαθλοι άλλων ομάδων, είτε απλοί φίλαθλοι, είτε για πρώτη φορά έχουν δει ποδόσφαιρο, να έχουν τοποθετηθεί με τόση οξύτητα».
 
Ακόμα και στην Αγγλία που ήμασταν με την ΑΕΛ σχολιάστηκε η διαιτησία από Άγγλους δημοσιογράφοι, οι οποίοι γελούσαν και προβληματίστηκαν με όσα έγινε. Και μεταξύ σοβαρού και αστείου μας είχαν πει πως θα έπεφτε το γήπεδο εάν γίνονταν στην Αγγλία…
«Φανταστήκατε αυτός ο διαιτητής να έκανε τέτοια διαιτησία σε Αγγλική ομάδα;»
 
Υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη. Πώς είναι οι επόμενες μέρες;
«Άρχισαν να ηρεμούν τα πράγματα, διότι δεν σας κρύβω ότι ήμασταν πάρα πολύ ανήσυχοι όλοι, εκνευρισμένοι ασφαλώς και απογοητευμένοι ως προς το να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο και να φτάνεις σε αυτού του είδους τις αδικίες. Το να γίνει ένα λάθος και να συζητείται εάν είναι ανθρώπινο ή όχι και ο καθένας να λέει την άποψή του, στο τέλος – τέλος το καταπίνεις. Ε τούτο δεν καταπίνεται. Δεν χωνεύεται. Εμείς συνεχίζουμε ασφαλώς, δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει και ουδέποτε θα γίνει. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι εκεί. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται, να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, είτε οικονομικές, είτε αγωνιστικές».
 
Αγωνιστικά πώς είδατε το ξεκίνημα και πως περιμένετε το άμεσο μέλλον;
«Είχαμε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο που αναλάβαμε και είχαμε πει ότι είχαμε κάποιους στόχους. Ο ένας στόχος ήταν η οικονομική σωτηρία του Σωματείου μας, ο οποίος υπάρχει και συνεχίζεται. Ο άλλος στόχος ήταν ο αγωνιστικός στόχος. Θέλαμε να φτιάξουμε μία ομάδα, η οποία θα έχει αξιοπρεπή παρουσία, να μπορεί να είναι δυνατή, να κερδίζει τους αγώνες και εάν χάσει, ο φίλαθλος κόσμος μας να μας χειροκροτεί διότι αγωνιστήκαμε και κάναμε το παν. Αγωνίζονται δύο ομάδες και δεν ξέρεις ποιος θα κερδίσει. Αλλά δεν θα παραδινόμαστε ποτέ. Έχουμε φτιάξει μία ομάδα πολύ καλή, κατά τη γνώμη μας, φαίνεται και από την παρουσία που είχε στην Ευρώπη, αλλά και στο πρωτάθλημα. Παρ’ όλο που ήταν πολύ δύσκολο, σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε αποδεσμεύσει πέραν των 14 – 15 ποδοσφαιριστών, έχουμε πάρει άλλους τόσους και φτιάξαμε μία ομάδα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η οποία πρέπει να έχει ομοιογένεια, κάτι που προσπαθούμε να πετύχουμε. Πιστεύω πάνω σε αυτό είμαστε σε καλό δρόμο, όμως πιστεύω πως σηκώνει ακόμη βελτίωση και η βελτίωση αυτή θα έρθει μέσα από τους αγώνες».
 
Θέμα αποσυμπίεσης της ομάδας και για το γεγονός ότι ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν προσφέρει αμέσως.
«Το πρώτο πράγμα που θα έλεγα είναι πως έγινε μία πολύ καλή επιλογή ποδοσφαιριστών, η οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν. Φαίνεται ότι αυτό επιτυγχάνεται σε όλους σχεδόν. Κάποιοι καθυστερούν να βγάλουν ολόκληρες τις δυνατότητες που έχουν, όμως βλέπουμε πως παιχνίδι με παιχνίδι, προπόνηση με προπόνηση, συνεχώς ανεβαίνουν και είναι σημαντικό. Είναι ξεκάθαρο για μας ότι το πρώτιστο παραμένει η σωτηρία της ομάδας. Απ’ εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι θα παραδοθούμε σε κανένα. Κάποιοι που νομίζουν θα είναι εύκολο, θα ιδρώσουν πάρα πολύ για να πάρουν νίκη από εμάς. Ο βαθμός δυσκολίας θα είναι ο μεγαλύτερος δυνατός, για όποια ομάδα και εάν παίζει μαζί μας».
 
Είναι από τις ελάχιστες φορές που αποφεύγετε να μιλήσετε για τίτλο και σχετικά…
«Όταν καίγεται το σπίτι σου δεν κοιτάζεις για φούμαρα».
 
Ποια είναι η άποψή σας για την κάρτα φιλάθλου;
«Για την κάρτα φιλάθλου έχουμε διαφωνήσει και έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας δημόσια. Εμείς πιστεύουμε ότι υπήρχαν τρόποι, όχι απλώς να περιοριστούν, αλλά κατά 99% να μην υπάρχει η βία στα γήπεδα. Πιστεύω ότι η αστυνομία δεν έπαιξε τον ρόλο που έπρεπε να παίξει και δημιουργούνται όλα αυτά τα επακόλουθα. Έχουμε συνηθίσει όλοι όταν βαρούμε, να βαρούμε τα Σωματεία. Τα Σωματεία δεν έκαναν τίποτα για τους φιλάθλους, δεν βοηθούν κτλ. Και πολλά κάνουμε και δεν βοηθούμαστε ούτε από την Αστυνομία όσο πρέπει, ούτε από την ομοσπονδία όσο έπρεπε, ούτε από τα υπουργεία (Δημόσια Τάξης, Παιδεία, Οικονομίας). Η κάρτα φιλάθλου απλώς θα μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, θα δημιουργηθούν αρκετά οικονομικά έξοδα τα οποία θα επιβαρύνουν περισσότερο τα Σωματεία, διότι αυτά θα πρέπει να πάρουν τα μηχανήματα. Θα εφαρμοστούν όλα αυτά που λέγονται, είτε κάμερες, είτε κομπιούτερ, αναλύσεις, αναζωογονήσεις. 

Όλα αυτά κοστίζουν εκατομμύρια, όπως ισχυρίζονται, αλλά κανένας δεν λέει το ποσό. Με όλη αυτήν την αναστάτωση που γίνεται, που θέλουν να την βάλουν εδώ και τώρα, θα υπάρξουν διαφυγόντα κέρδη. Επίσης, πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι δεν γίνεται φακέλωμα. Δεν θέλω να ανακατώνω αυτά τα πράγματα, αλλά ναι, είναι φακέλωμα. Θέλετε να πω κάτι πολύ σοβαρό; Προσωπικά έχω βιώσει αυτά τα πράγματα στη νεανική μου ηλικία, επειδή τα φρονήματά μου ήταν διαφορετικά από άλλους, είτε επειδή ήμουν ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ σήμαινε αυτό…, ούτε στον στρατό είχαμε ίση αντιμετώπιση, ούτε όπου είχαμε πάει είχαμε κανονική μεταχείριση, ούτε στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ούτε σε ιδρύματα. Όταν βάζεις ένα παιδάκι, των 12-14 χρόνων, να έχει κάρτα φιλάθλου… λένε δεν θα γράφει σε ποια ομάδα ανήκει, αλλά στα κομπιούτερ θα αναφέρει ότι μόνο στα παιχνίδια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πηγαίνει και σπάνια σε άλλες ομάδες, τι θα λες εσύ, ότι δεν είναι ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ; Δεν ξέρω τι είναι;

Όχι μόνο είμαι κάθετος, αλλά κατηγορώ επίσης όλους εκείνους τους κακούς φιλάθλους, οι οποίοι με την στάση τους φέρνουν όλα αυτά τα κακά στο ποδόσφαιρο. Διότι οι φίλαθλοι οι οποίοι ασχημονούν, που πετούν ρουκέτες και αντικείμενα, που δημιουργούν προβλήματα, ανεβάζουν ρατσιστικά συνθήματα. Το είπα και στη βουλή πως αυτό που βλέπω είναι πως ποδοσφαιριστές με ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο, σπάνια θα δεις να υπάρξει κάτι. Πολύ παλιά έβλεπα ποδοσφαιριστές να κτυπιούνται στα γήπεδα, η μία ομάδα με την άλλη, οι φίλαθλοι στις κερκίδες κτλ. Αυτά τα πράγματα έχουν εκλείψει. Δεν βλέπω μέσα στα γήπεδα, παρά τις κακές διαιτησίες που γίνονται, να κτυπιούνται διαιτητές . Εκτός της ώρα που θα πάνε στη φυσούνα και θα τους ρίξουν κάποια αντικείμενα. 

Επειδή πετούν κάποια αντικείμενα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι γίνεται ή επειδή δημιουργούνται όλα αυτά με τα πυροτεχνήματα. Όλα αυτά που συγκρούονται φίλαθλοι είναι γνωστό που γίνονται, έξω από το ΓΣΠ, έξω από το Τσίρειο, έξω από το Παπαδόπουλος, συγκρούονται έξω από το γήπεδο. Πώς θα τους πιάσει αυτούς η κάρτα φιλάθλου; Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση επιμονή γι’ αυτό το πράγμα; Πολλοί μιλούν για μίζες και διάφορα πράγματα. Όμως δεν μπορεί να συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε. Ένα άλλο πράγμα… εμείς έχουμε εκδώσει 5,5 -6 χιλιάδες season tickets. Θα εφαρμόσουν την κάρτα από τον Γενάρη, αν προλάβουν. Τι θα γίνει εάν κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν να κάνουν κάρτα φιλάθλου; Θα μαλώνουμε με τους φιλάθλους μας; Πιστεύω πως όλα αυτά που λέω, αντανακλούν και στους άλλους συναδέλφους. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντανακλούν σε όλους. Βέβαια, συνάδελφοι άλλων ομάδων λένε ότι συμφωνούν με την κάρτα. Δικαίωμά τους, εάν παραγνωρίζουν όλα αυτά τα πράγματα. Δεν είμαι υπέρ όλων αυτών που ασχημονούν, ούτε υπέρ της βίας, ούτε υπέρ εκείνων που χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα. Όμως η αστυνομία δεν βοηθά ως προς το να μην μπαίνουν στο γήπεδο τα πυροτεχνήματα, δήθεν γίνεται έλεγχος, έρευνα… και στο τέλος τα πυροτεχνήματα ήταν περισσότερα απ’ ότι ήταν πριν. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Μας έχουν φορτώσει τους επιτηρητές και τους πληρώνουμε όλους… Πρέπει να σας πω ότι έχει βδομάδα που πληρώνουμε από τις 5 μέχρι τις 8 χιλιάδες ευρώ. Με την Ανόρθωση είχαμε είσπραξη 120.000 ευρώ και με την αφαίρεση του αθλητόσημου που έχουν κάνει, πήραμε μόνο τις 60.000! Ο Δήμος Στροβόλου παίρνει το 20%! Τώρα μου λένε η απόφαση είναι για 10%. Γιατί πήραν για 20%; Έχουν σταματήσει όλες οι χορηγίες και τα Σωματεία βρίσκονται σε μία κατάσταση τραγική, τουλάχιστο εμείς».
 
Αναφέρθηκε ότι 3,2 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από την ΚΟΠ στο ποδόσφαιρο…
«Μα πώς δόθηκαν; Η ΚΟΠ αυτά που δίνει στο ποδόσφαιρο, τα δίνει επειδή τα κερδίζει το ποδόσφαιρο. Τα Σωματεία τα ίδια τα κερδίζουν. Εάν δεν υπήρχαν τα Σωματεία, η ΚΟΠ δεν θα είχε αυτά τα έσοδα για να μας τα δώσει. Και αυτά αντανακλούν από τιμωρίες που έχουμε και άλλα που έρχονται κτλ. Το κράτος όμως έχει καταργήσει όλες τις χορηγίες! Δεν μιλώ για την ΚΟΠ. Δεν είναι την ΚΟΠ που κατηγορώ».
 
Θα υπάρξει άτυπη συνεδρία από την ΚΟΠ για αλλαγή στους πειθαρχικούς…
«Στον πειθαρχικό τομέα έχουν μπει κάποιοι κανονισμοί, που έχουν υποσχεθεί οι ιθύνοντες στην ΚΟΠ με τον πρόεδρο, ότι θα αλλάξουν. Διότι δεν μπορείς να κερδίζεις βαθμούς στο γήπεδο και να σου τους παίρνουν διότι κάποιος έριξε αντικείμενο στο γήπεδο. Υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις τρεις βαθμούς στο γήπεδο και να σου αφαιρέσουν έξι. Έχω διαβεβαιώσεις ότι αυτά τα πράγματα θα διορθωθούν».
 
Έχουν δώσει λαβή πολλές φορές οπαδοί πολλών μεγάλων ομάδων με τη συμπεριφορά τους…
«Γενικά το ποδόσφαιρο θέλει προσοχή, θέλει να το προστατεύσουμε, θέλει αρωγή και από το κράτος και από την πολιτεία, αλλά και από τα ίδια τα Σωματεία. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε. Παρ’ όλο που ο τρόπος που ενεργούν αυτοί οι κακοί φίλαθλοι, είναι τέτοιος που δίνει το δικαίωμα στους άλλους να επιμένουν για να επιβάλουν την κάρτα φιλάθλου. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φτάνουμε στην υπερβολή».
 
Πολλές φορές είναι οι σοβαροί φίλαθλοι που παραφέρονται…
«Οι υγιείς φίλαθλοι, πολλές φορές, από δίπλα τους γίνονται οι παρατυπίες και οι αταξίες. Πρέπει και οι ίδιοι να συνετίσουν αυτούς που παραφέρονται. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους. Στην κερκίδα όπου είναι οι φανατικοί, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα. Εννοούσα την δυτική και την ανατολική κερκίδα, εκεί που είναι τα κόρνερ που πολλές φορές δεν αφήνουν τον παίκτη να εκτελέσει κόρνερ…».
 
Στα ΑΠΟΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑ έχω την εντύπωση πως από τον καιρό που έχει αλλάξει ο διαχωρισμός του ΓΣΠ, έχουμε πάει πίσω…
«Ακόμη παλαιότερα στεκόμασταν στις ίδιες κερκίδες μαζί. Στο Μακάρειο χωρίστηκε ως ένα σημείο, στο ΓΣΠ χωρίστηκε σε ένα σημείο και τώρα καταργήθηκε εντελώς, διότι ο γηπεδούχος παίρνει τρεις κερκίδες. Με αυτόν τον τρόπο πάμε πίσω – πίσω. Ακόμη και στο ΓΣΠ υπήρχε σημείο επαφής και δεν συνέβαινε τίποτε. Δυστυχώς όταν έφυγα στην πρώτη μου θητεία, έχουν αλλάξει αυτό το πράγμα. Ωστόσο, η θέληση των φιλάθλων μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. Αλλά και στη Βουλή όταν ψηφίζουν δεν θα πρέπει να ψηφίζουν ότι τους φέρνει η κυβέρνηση και με το έτσι θέλω να περνά νομοσχέδιο».
 
Ζητήσατε αλλαγή του διαιτητή πριν από το παιχνίδι με τη Διναμό;
«Όχι, απλώς μόλις είχα δει ποιος διαιτητής διορίστηκε, εξέφρασα τις ανησυχίες μου και τις είχα αναφέρει και σε αξιωματούχους της ΚΟΠ. Δεν μπορούσε να γίνει οτιδήποτε. Είχα ξεκινήσει από το γεγονός ότι ο διαιτητής αυτός είχε διαιτητεύσει το παιχνίδι της ΑΕΛ με την Ζενίτ. Είπα, δεν μπορεί ένας διαιτητής που υπέπεσε σε σφάλμα σοβαρό και δημιούργησε κατάσταση, ανάμεσα σε παιχνίδι Κυπριακής με Ρώσικη ομάδα, να διορίζεται ξανά, 15 μέρες αργότερα και πάλι σε παιχνίδι ανάμεσα σε Ρωσική και Κυπριακή ομάδα και να αποδεικνύει εκείνους τους φόβους μου. Μου είχαν δηλώσει να μην ανησυχώ διότι ο διαιτητής είναι πολύ θρήσκος και εγώ τους είπα… μόλις μου είπατε γιατί πρέπει να ανησυχώ. Επ’ ονόματι της θρησκείας, έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα».
 
Σχέσης Διοίκησης – Οργανωμένων:
«Οι φίλαθλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι σε όλη την Κύπρο. Από την επαρχία Αμμοχώστου, Λάρνακα, Πάφος, Λεμεσός, Λευκωσία. Οι φίλαθλοι που είναι στα πλαίσια που λειτουργεί το Σωματείο μας, είναι οι φίλαθλοι που είναι στα ΣΥ.ΦΙ. Η Θύρα 9 δεν είναι. Και εμείς δεν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με καμία οργανωμένη κατάσταση, η οποία δεν συνάδει με τους στόχους και σκοπούς του Σωματείου. Δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει ο καθένας και να επιβαρύνει το Σωματείο».
 
Άρα δεν έχετε γέφυρα επικοινωνίας με τη Θύρα 9…
«Γέφυρα επικοινωνίας έχουμε, αλλά δεν ακούν. Κάμνουν τα δικά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο εκείνοι έχουν ζημιώσει την ΟΜΟΝΟΙΑ. Σας τα έχω πει και προηγουμένως. Σε κάποιες θέσεις, εκεί στα κόρνερ, κοντά στον επόπτη, ο πρώτος διαιτητής ή ο δεύτερος διαιτητής, ρίχνονται αντικείμενα και εκεί στη φυσούνα. Δεν προέρχονται όλες οι τιμωρίες από τη Θύρα 9. Αλλά το πρώτιστο πράγμα που γίνεται είναι τα πυροτεχνήματα, τα οποία έρχονται από τη Θύρα 9 παραπάνω».

Follow Kifines