Κύπελλο: ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΕΚ 0-0 (5-3 πέναλτι)


20 Apr 2016, 10 p.m. kifinescom

4 χρόνια φαγούρας μπορούν φέτος να τελειώσουν, αφού ο Σκέμπρι ευστόχησε στο τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι της άχαρης διαδικασίας που έμελλε να κρίνει τις προσπάθειες των δύο ομάδων μετά το στείρο 0-0 για δεύτερο παιγνίδι.

Ο Γιωργαλλίδης ήταν ο "ήρωας" για τους πράσινους αφού απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του Μπόλιεβιτς και έβαλε από την αρχή την ομάδα μας σε θέση οδηγού στην σειρά των πέναλτι. Με το σκορ στο 5-3 η ΟΜΟΝΟΙΑ πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό όπου την περιμένει ο Απόλλωνας που και αυτός στα πέναλτι απέκλεισε το αποελ 2 ώρες νωρίτερα. Σ' αυτόν η ΟΜΟΝΟΙΑ θα διεκδικήσει το 17ο τρόπαιο στον θεσμό, στην πολύχρονη της ιστορία.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν συνολικά καλύτερη από την ΑΕΚ στον δεύτερο αγώνα της ημιτελικής φάσης, όμως οι ευκαιρίες που έχασαν και οι δύο ομάδες, μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα σε οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες. Φοβερό ματς από τους Ρομαρίκ και Μαργκάσα που δέσποζαν στις γραμμές τους και κράτησαν σε μεγάλο βαθμό την εστία του Γιωργαλλίδη σχετικά ήρεμη από φάσεις. Ο Γιωργαλλίδης μάλιστα χρεώνεται και 2 καλές αποκρούσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα και δικαία μπορεί να συγκαταλέγεται στους καλύτερους της αναμέτρησης.

Η επιτυχία της ομάδας να βρεθεί στον τελικό είναι μόνο το μισό στόρι. Πριν από 5 χρόνια ΟΜΟΝΟΙΑ και Απόλλωνας τα είπαν στο ΓΣΖ με την ομάδα μας να κερδίζει στα πέναλτι με πρωταγωνιστή τον Γιωργαλλίδη. Για να δούμε λοιπόν αν μας επιφυλάσσεται μια επανάληψη του τελικού και στην εξέλιξη του, που μας έδωσε τότε την χαρά του 13ου Κυπέλλου της ιστορίας μας.

Ο Αγώνας

Έχοντας ο,τι καλύτερο στη διάθεση του για τον κρισιμότερο αγώνα της χρονιάς, ο Βλάνταν Μιλόγιεβιτς επέλεξε να ξεκινήσει τον ημιτελικό με τον Γιωργαλλίδη στο τέρμα, όπως και στα υπόλοιπα ματς κυπέλλου. Η αμυντική γραμμή με την επιστροφή του Ρούνιε συγκροτήθηκε με τους Χάφες και Καρλίτος στα φτερά και τον Κροάτη πλάι στον Ρομαρίκ στο κέντρο της άμυνας.

Στον χώρο του κέντρου Μαργκάσα και Φλορέσκου πήραν θέση στον άξονα με περισσότερο ανασταλτικά καθήκοντα ενώ πιο μπροστά στον γωνστό ελεύθερο ρόλο πίσω από την επίθεση ξεκίνησε ο Νούνο Ασσίς. Ο Ράμος εξαργύρωσε την καλή του παρουσία στο Παπαδόπουλος μένοντας στο δεξί φτερό της επίθεσης, με τον Κιρμ να αγωνίζεται απέναντι στα αριστερά. Ο Κίλιαν Σιέρινταν πήρε φανέλα βασικού ως ο κεντρικός επιθετικός.

1ο Ημίχρονο

Μουδιασμένα ξεκίνησε το πρώτο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ που έδειξε να έχει πρώτο μέλημα της να προστατεύσει το 0 στη δική της εστία παρά να φτιάξει παιγνίδι. Η ΑΕΚ με υπομονή δεν έδειξε να πέφτει στην παγίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και με σχεδόν παρόμοιο προσανατολισμό στο γήπεδο, περίμενε την ευκαιρία της σε κάποιο ρήγμα στην άμυνα της ομάδας μας.

Την ευκαιρία πάντως την βρήκε στο 15' με τον Μιντίκκη να φεύγει μόνος προς την περιοχή, να κάνει το πλασέ όμως ο Γιωργαλλίδης το έβγαλε έξω σε κόρνερ με σωτήρια απόκρουση. Νωρίτερα ο Καταλά ανάγκασε τον Γιωργαλλίδη σε άλλη απόκρουση, αφού βρήκε χώρο για το σουτ εντός περιοχής στο 11ο λεπτό.

Η δική ομάδα άρχισε να ανεβάζει παίχτες και απόδοση μετά το 20λεπτο, έχοντας καλύτερο έλεγχο της μπάλας και με πολλή υπομονή ξεκίνησε τις πλείστες της επιθέσεις από πίσω. Ακόμη και όταν η μπάλα κερδιζόταν στο κέντρο, η πρώτη επιλογή στις πλείστες των περιπτώσεων ήταν να μεταφέρουν το παιγνίδι πιο πίσω στους Ρούνιε και Ρομαρίκ.

Με τους Κιρμ και Ράμος να αλλάζουν πλευρές η ομάδα μας κατάφερε να φτιάξει ρήγματα στην αμυντική γραμμή της ΑΕΚ. Ο Κιρμ στο 21' κατάφερε από δεξιά να δώσει τροχιά στη μπάλα προς τα δίχτυα όμως μετά από απομάκρυνση της άμυνας των αντιπάλων η μπάλα κατέληξε κόρνερ. Στο 31ο λεπτό χάθηκε η κλασσική ευκαιρία για τον Φλορέσκου που μετά από γύρισμα του Ρομαρίκ από δεξιά έκανε το βολέ εντός της περιοχής για να κοντράρει στον Τόνιο και να πάει έξω.

Εξίσου μεγάλη ήταν και η ευκαιρία του Σιέρινταν στο 41' που έφυγε στην πλάτη της άμυνας μετά από μπαλιά του Ράμος, πέρασε και τον Τόνιο όμως πήγε πλάγια και το πλασέ του από δύσκολη θέση πήγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Έχοντας την υπεροχή στο δεύτερο μισό του ημιχρόνου η ομάδα μας δεν κατάφερε να σκοράρει κάποιο γκολ και το παιγνίδι οδηγήθηκε στο ημίχρονο με το σκορ στο 0-0, όπως και στον πρώτο αγώνα στο ΓΣΖ.

Ο Μιλόγιεβιτς πάντως από το πρώτο ημίχρονο έδωσε οδηγείες στον Μπαντιμπαγκά αλλά και στον Σκέμπρι να κάνουν ζέσταμα, δείχνοντας πρόθεση για γρήγορη αλλαγή στο 2ο μέρος.

2ο Ημίχρονο

Ο Μπαντιμπαγκά εν τέλει πέρασε στο παιγνίδι με την επανέναρξη του αγώνα, αφού ο Ράμος έμεινε στα αποδυτήρια. Ο Βέλγος διατήρησε τη θέση του Ράμος στο αριστερό φτερό με τον Κιρμ να μένει αριστερά. Αυτό δεν έδειξε να λειτουργεί όπως το ήθελε ο Σέρβος τεχνικός της ομάδας μας αφού και οι δύο έμειναν στα ρηχά στα πρώτα στάδια του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο Μπαντιμπαγκά πάντως κατάφερε να βγάλει μια καλή αντεπίθεση από αριστερά όμως η πάσα του του δεν ήταν καλή και η μπάλα πήγε στα πόδια αμυντικών. Η ΑΕΚ από την άλλη με τον Μοΐσοφ δοκίμασε να απειλήσει με μια γυριστή κεφαλιά που δεν δυσκόλεψε τον Γιωργαλλίδη.

Πάντως οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν αρκετά στημένα κοντά στην περιοχή μας κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στον προπονητή. Η κάρτα δε στον Καρλίτος από νωρίς στο πρώτο ημίχρονο δυσκόλεψε και τα μαρκαρίσματα στις γρήγορες επιθέσεις των φιλοξενουμένων που φόρτωσαν την πλευρά αυτή.

Ο Μιλόγιεβιτς στο 67ο αντέδρασε στην αλλαγή του Κρίστιανσεν προ 4λέπτου (Τέτε-Ορτίθ) ρίχνοντας στον αγώνα τον Σκέμπρι στη θέση του Κιρμ. Ο Μαλτέζος πήγε στην κορυφή με τον Σιέρινταν να πηγαίνει αριστερά στο φτερό και τον Ζίγκι δεξιά.

Με την συμμετοχή του κόσμου και την ανοχή του Μασιά που άδησε κάποια μαρκαρίσματα ατιμώρητα, ο αγώνας πήρε ρυθμό και άνοιξε μετά το 70' με τον Ζίγκι να συγκλίνει και να καλύπτει τους χώρους που έμειναν κενοί λόγω της κούρασης στον άξονα από τους Φλορέσκου και Ασσίς. Στο 74ο λεπτό ο Στέλιος Νικήτα υπεδειξε τον Σκέμπρι σε θέση οφσάιντ όταν έφυγε μόνος στην πλάτη και κατά μέτωπον προς την εστία του Τόνιο. Όπως φάνηκε στην επαναληπτική προβολή, ο Μαλτέζος ήταν καλυμμένος.

Ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ έχασε στο 80ο λεπτό ο Σκέμπρι όταν η κεφαλιά του στην σέντρα του Ασσίς αποκρούστηκε από τον Τόνιο. Ο Κρίστιανσεν ολοκλήρωσε τις αλλαγές του στο 87ο λεπτό με τον Νίνου να αλλάζει τον Μοΐσοφ που τραυματίστηκε ενώ ο Μαργκάσα δέχτηκε την κάρτα στο 88ο λεπτό για να περιπλέξει κι άλλο τα πράγματα στο κέντρο.

Η τρίλεπτη καθυστέρηση δεν έφερε κάτι καλό, αφού η τελευταία επίθεση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με σέντρα του ΣΙέρινταν από αριστερά, βρήκε τον Τόνιο σε ετοιμότητα έτσι ο Μασιάς σφύριξε το τέλος για την ημίωρη παράταση. Ο Μιλόγιεβιτς, φύλαξε μια αλλαγή για τον έξτρα αυτό χρόνο ενώ η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τις αλλαγές της.

Ημίωρη Παράταση

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν η ομάδα που ξεκίνησε με ευκαιρία αφού ο Ζίγκι έβγαλε την σέντρα από δεξιά, με τον Σκέμπρι από κοντά να κάνει το γυριστό σουτ και να σημαδεύει τον τον Τόνιο. Η ΑΕΚ στο 98' απείλησε μετά από ώρα όταν ο Χαραλάμπους δοκίμασε το σουτ εκτός περιοχής, που για καλή μας τύχη κόντραρε σε αμυντικό και έφυγε κόρνερ. Ο Γιωργαλλίδης πιο πριν σταμάτησε με έξοδο το τετ α τετ του Άλβες.

Στο 104' ο Ρόσα εκτέλεσε φάουλ σε καλό σημείο με το σουτ του να βρίσκει στο δοκάρι του Γιωργαλλίδη. Ένα λεπτό αργότερα ο Φλορέσκου εκτέλεσε φάουλ το οποίο με δυσκολία έβγαλε έξω ο Τόνιο με τον Μασιά να σφυρίζει την λήξη του πρώτου μέρους. Ένα πέσιμο του Σιέρινταν στην περιοχή στο 101' στο οποίο ζήτησε κάτι ο Ιρλανδός, δεν ήταν παράβαση.

Το 2ο μέρος της παράτασης έφερε και την ολοκλήρωση των αλλαγών για την ΟΜΟΝΟΙΑ, με τον Οικονομίδη να αντικαθιστά τον κουρασμένο Φλορέσκου για να δώσει ανάσες στο κέντρο. Η ΑΕΚ είχε πάρει το κέντρο στα προηγούμενα λεπτά μετά και την κάρτα του Ασσίς (και του Φλορέσκου), γι αυτό και η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη. Ο Άλβες έχασε νέα ευκαιρία με κεφαλιά στο 108ο λεπτό με τους Λαρνακείς να βγάζουν αρκετούς παίχτες μπροστά στα τελευταία στάδια του ματς.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ μετά την είσοδο του Οικονομίδη κράτησε μπάλα, κατάφερε να ηρεμίσει τον ρυθμό του αγώνα και έψαξε την μια καλή της τελευταία ευκαιρία. Στο 117' ο Μαργκάσα είχε μια τέτοια από εκτέλεση φάουλ σε καλό σημείο, όμως αυτός αστόχησε στέλνοντας την μπάλα άουτ. Με την ΑΕΚ να μην εκμεταλλεύεται το δικό της στημένο στο 120' με κόρνερ, ο Μασιάς χωρίς καθυστέρηση σφύριξε την λήξη και το ματς πήγε αναπόφευκτα στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι.

Τα πέναλτι:

Ο Σιέρινταν πήγε για το πρώτο πέναλτι της σειράς και με εκτέλεση δεξιά, άνοιξε εύστοχα τον χορό των πέναλτι.
Το πέναλτι του Μπόλιεβιτς απέκρουσε στο κέντρο της εστίας ο Αντώνης!
Εύστοχος και ο Χάφες στο 2ο πέναλτι.
Ο Άλβες πήγε για το 2ο πέναλτι της ΑΕΚ και μείωσε σε 2-1
Ο Ιβάν Ρούνιε επέλεξε να είναι ο τρίτος για την ομάδα μας. Ο αμυντικός της ομάδας ευστόχησε για το 3-1!
Ο Τομάς ο 3ος για την ΑΕΚ που μείωσε σε 3-2.
Ο Μπαντιμπαγκά στο 4ο πέναλτι με απλό πλασέ έκανε το 4-2.
Ο Νίνου ο 4ος για την για την ΑΕΚ.
Το 5ο πήρε πάνω του ο Σκέμπρι, που με ψυχραιμία εκτέλεσε τον Τόνιο και έστειλε την ομάδα μας στον τελικό της 18ης Μαΐου.
 

 

Αγωνίστηκαν: Γιωργαλλίδης, Καρλίτος, Ρούνιε, Ρομαρίκ, Χάφες, Μαργκάσα, Φλορέσκου (107' Οικονομίδης, Ασσίς, Ράμος (46' Μπαντιμπαγκά), Κιρμ (67' Σκέμπρι), Σιέρινταν

Σκόρερ:
Κάρτες: Καρλίτος, Μαργκάσα, Φλορέσκου, Ασσίς, Οικονομίδης
 

Τα στατιστικά του αγώνα Απόλλων Λεμεσού vs ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας

Follow Kifines