Τα συμβόλαια που λήγουν η πρώτη σοβαρή πρόκληση για τον Νταμπίζα


30 Apr 2016, 12:25 p.m. kifinescom

Με την μαθηματική εξασφάλιση της Ευρωπαϊκής εξόδου η ΟΜΟΝΟΙΑ, αν και εκκρεμεί ο τελικός Κυπέλλου της 18ης Μαΐου, κοιτάζει πλέον πιο ζεστά το κεφάλαιο προγραμματισμός. 

Αυτό βέβαια άνοιξε με την κάθοδο του Νταμπίζα τον περασμένο Μάρτιο, αφού ο Ελλαδίτης τεχνικός διευθυντής πήρε διαβεβαιώσεις από την Διοίκηση του Σωματείου, πολύ πριν την υπογραφή του, ότι στην επόμενη χρονιά το διαθέσιμο μπάτζετ μεταγραφών θα είναι μεγαλύτερο των προηγούμενων. 

Το πρώτο θέμα το οποίο Νταμπίζας και Μιλόγιεβιτς έχουν να συζητήσουν - θεωρούμε πλέον δεδομένη την παραμονή του Σέρβου κόουτς - είναι αυτό των ανανεώσεων συμβολαίων. Είναι οκτώ στο στον αριθμό οι ποδοσφαιριστές που δεν δεσμεύονται με συμβόλαιο την νέα περίοδο και στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα πρέπει σύντομα να παρθούν αποφάσεις. Ο λόγος για τους Σκέμπρι, Ασσίς, Κιρμ, Ράμος, Μπεμπέ, Χάφες και Μπρανέσκου.

Πρώτος στη λίστα είναι ως γνωστόν ο Άντρε Σκέμπρι με τον οποίο η Διοίκηση ξεκίνησε τις επαφές για ανανέωση από τον περασμένο Ιανουάριο. Ως γνωστόν η όλη υπόθεση έχει σκαλώσει με τον Σκέμπρι να έχει απαιτήσεις που υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό την προσφορά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ενώ ο ίδιος επιθυμεί ένα μακροχρόνιο δεσμευτικό συμβόλαιο που θα του δίνει την απαιτούμενη ασφάλεια. Υπάρχει βέβαια και η εκφρασμένη άποψη των δύο πλευρών ότι και οι δύο επιθυμούν την συνέχιση της συνεργασίας, όμως θα δούμε εν τέλει τι θα ισχύσει στην υπόθεση αφού σφήνα μπήκε ως γνωστόν και το αποελ που προσφέρει στον Μαλτέζο τριετές συμβόλαιο κοντά στις 250 χιλιάδες ευρώ. 

Ο Σκέμπρι είναι πρώτος σκόρερ για το Τριφύλλι (μαζί με τον Σιέρινταν), είναι μια αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα, είναι ποδοσφαιριστής που γνωρίζει την ομάδα και υπάρχει ουσιαστικό δέσιμο με την κερκίδα άρα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που τον καθιστούν σημαντικό ποδοσφαιριστή για την ΟΜΟΝΟΙΑ του 16-17. 

Δεύτερο θέμα προς συζήτηση είναι αυτό του Ασσίς. Όταν στο τραπέζι συζητήσεων μπαίνει το όνομα ενός 38χρονου (προς 39 τον επόμενο Νοέμβρη) μέσου, τότε οι επιλογές είναι σχετικά απλές: Τιμητικός αγώνας, δημόσιες ευχαριστίες και (αν το θέλει) θέση στο προπονητικό τιμ. Επειδή όμως ο λόγος είναι για τον Ασσίς ο οποίος είναι ο 6ος παρακαλώ παίχτης σε χρόνο συμμετοχής (31 συμμετοχές, 2250 λεπτά) και 3ος σκόρερ της ομάδας με 9 τέρματα, τότε πολύ απλά ... all bets are off! 

Υπό κανονικές συνθήκες το θέμα θα έπρεπε να θεωρείται λήξαν αφού ο και ο ίδιος δήλωσε ότι σταματάει το ποδόσφαιρο φέτος. Αλλά με τον Νούνο...ποτέ μην πεις ποτέ! 

Ακολουθεί μετά μια κατηγορία ποδοσφαιριστών που θα πρέπει να κριθούν από την τεχνική ηγεσία όσο αφορά την συσχέτιση του κόστους συμβολαίου με την ποδοσφαιρική τους αξία και την συνολική τους απόδοση. Ο λόγος για τους Κιρμ, Ράμος, Ρομαρίκ και Μπεμπέ οι οποίοι δεν έχουν ακόμη συμβόλαιο για του χρόνου. 

Οι Κιρμ και Ράμος, αγωνιζόμενοι κυρίως στα φτερά είναι ερωτηματικά ως προς την παραμονή τους στην ΟΜΟΝΟΙΑ του 16-17. Ο Σλοβένος είναι χωρίς καμιά αμφιβολία πολύτιμο εργαλείο για κάθε προπονητή, όμως είναι πολυτέλεια για ένα τόσο στενό μπάτζετ όπως της ομάδας μας. Ο Πορτογάλος, χαρακτηρίζεται από αστάθεια στην απόδοση του, αφού είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το (πολύ, μα πάρα πολύ) χειρότερο. Η απόφαση λοιπόν εξαρτάται από το τι θέλει για τα φτερά ο Νταμπίζας και το πως τους αξιολογεί. 

Ο Ρομαρίκ και ο Ρούνιε αποτέλεσαν φέτος το πιο αξιόπιστο δίδυμο για την άμυνα. Ο Κροάτης εξασφάλισε νέο συμβόλαιο τον χειμώνα μετά το μίνι σίριαλ που πήγε να δημιουργηθεί με το τέλος του δανεισμού του και τώρα έρχεται η απόφαση για τον έτερο κεντρικό αμυντικό της ομάδας.

Ποδοσφαιρικά είναι "πολύς" για την Κύπρο. Έχει την απαιτούμενη διαίσθηση του χώρου για να σταματήσει τις επικίνδυνες φάσεις, έχει το κατάλληλο κοντρόλ και χειρισμό για να φτιάξει από πίσω επιθέσεις. Αυτό που δεν είχε φέτος ήταν το condition (ή την πειθαρχία κατά κάποιους άλλους για να ρίξει τα παραπανίσια του κιλά) που του αφαιρεί από την εκρηκτικότητα και την ταχύτητα. Είναι και αυτός παίχτης του "ψηλού ραφιού" και η όποια συζήτηση ανανέωσης θα προϋποθέτει λογικά μεγαλύτερο κονδύλι από πέρσι που αποκτήθηκε στην περίοδο...προσφορών. Ο "Ντρι" λοιπόν δεν είναι σίγουρος για την νέα περίοδο αν και το ότι ο Νταμπίζας θέλει να έχει συνολικά 4 αξιόπιστες λύσεις στην άμυνα δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της παραμονής του. 

Σε ο,τι αφορά τον Μπεμπέ μάλλον θετική είναι η εικόνα για τον Βραζιλιάνο μέσο. Βρίσκεται στην 11η θέση σε χρόνο συμμετοχής, άρα τουλάχιστον χρονικά, τον μισθό του τον έχει βγάλει ο "νάνος". Είναι και αυτός όμως και αυτός στα 35 άρα επ' ουδενί λόγω δεν μπορεί να είναι ο πυλώνας στο κέντρο γύρω από τον οποίο θα στηθεί μια ομάδα. Ίσως το μέλλον του κριθεί από το τι θα γίνει με τον Ασσίς. Αν ο "μάγος" φύγει, σχεδόν σίγουρα μένει ο Μπεμπέ. Το να μείνουν όμως και οι δύο θα είναι έκπληξη. 

Ο Χάφες που με 28 συμμετοχές και 2481 αγωνιστικά λεπτά φιγουράρει στην 3η θέση συμμετοχών στο πρωτάθλημα είναι στην ομάδα μας υπό την μορφή δανεισμού. O 20χρονος αριστερός μπακ έχει κερδίσει τη θέση βασικού στο Τριφύλλι και πολλά εγκωμιαστικά σχόλια για την ταχύτητα, την διεισδυτικότητα του και τις επιθετικές του αρετές. Αμυντικά όμως υπήρχαν ματς όπου κινήθηκε πολύ κάτω του μετρίου. Είναι σίγουρα παίχτης που έχει μπροστά του τον χρόνο για να αναπτυχθεί και σίγουρα η όποια απόφαση παρθεί θα προσμετρήσει και αυτό το στοιχείο. Το ερώτημα όμως του αν μπορεί να είναι η βασική επιλογή για τον αμυντικό χώρο ευθύνης του αριστερού φτερού είναι εκεί και ο Νταμπίζας πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ο δανεισμός του. 

Σημαντικό υστερόγραφο είναι στην προκειμένη και το τι σκέφτεται ο μάνατζερ του. Η φημολογία στην πιάτσα ήταν ότι η παραμονή Χάφες ήταν έμμεσα συνδεδεμένη με την περίπτωση Κάσμι. Ως γνωστόν ο Μαρικινός είναι εκτός πλάνων και δεν θα συνεχίσει την ΟΜΟΝΟΙΑ, άρα μένει να δούμε τι σημαίνει αυτό για τον Αιγύπτιο. 

Τέλος είναι και το θέμα του Μπρανέσκου. Είναι γνωστή η θέση της ομάδας ότι θέλει να κρατήσει τον τερματοφύλακα της Γιουβέντους και την νέα χρονιά υπό μορφή δανεισμού. Χωρίς όμως να παίρνει χρόνο συμμετοχής φέτος η προοπτική της μετακόμισης του σε άλλη ομάδα που θα πάρει τις απαιτούμενες ευκαιρίες για να αναπτυχθεί είναι κάτι που κοιτάζει τόσο η "μεγάλη κυρία" του Τορίνο αλλά και η πλευρά του ποδοσφαιριστή. Υποψιαζόμαστε ότι η θέση του τερματοφύλακα είναι μια για την οποία θα κάνει κίνηση ενίσχυση ο Νταμπίζας και με τους Παναγή και Γιωργαλλίδη να έχουν συμβόλαιο και για του χρόνου, το θέμα περιπλέκεται. 

Με την 18η του Μαΐου να πλησιάζει όπως και το τέλος της χρονιάς, τα θέματα αυτά θα τρέξουν στις επόμενες βδομάδες και αφότου αυτά κλείσουν τότε θα τρέξει και το άλλο μεγάλο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα "μεταγραφές". 

Αν στην ΟΜΟΝΟΙΑ έχουν πάρει το μήνυμα ότι μοναδική σωτηρία για το Σωματείο είναιη επιστροφή στους τίτλους, τότε εκεί αναμένεται η ομάδα μας να παίξει τα ρέστα της για να χτίσει μια ομάδα που θα μπορεί από τη νέα περίοδο να διεκδικήσει και γιατί όχι να κερδίσει τον τίτλο που τόσο πολύ της λείπει. Και για να γίνει αυτό, πρέπει ευτυχώς ή δυστυχώς να δαπανηθεί και το απαιτούμενο βαλάντιο...  

Follow Kifines