Η προηγμένη ΕΠΟ θα εγκαταστήσει το VAR (video)


28 Sep 2017, 9:52 p.m. kifinescom

Το ότι η ΚΟΠ θα έβρισκε κάποια πρόφαση για να απορρίψει την πρόταση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν κάτι σαν no offer στην στοιχηματική ορολογία. Η δικαιολογία ότι η τεχνολογία VAR στο παρόν στάδιο είναι προνόμιο των...προηγμένων ομοσπονδιών όμως, μας προκάλεσε γελόκλαμα. 

Κι αυτό γιατί στην...προηγμένη Ελλάδα, προετοιμάζονται για την εγκατάσταση του συστήματος VAR στέλνοντας μάλιστα 3 αντιπροσώπους στην Πορτογαλία όπου από την αρχή της φετινής σεζόν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Video Assistant Referee. 

Λέμε το παράδειγμα της Ελλάδας, μιας χώρας χωρίς ιδιαίτερη διαφορά στην ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος χωρίς να κάνουμε την ποιοτική σύγκριση στην εξαγωγή ποδοσφαιριστών, όπου αυτή υπερέχει. Σε επίπεδο πρωταθλημάτων, η διαφορές (όσες υπάρχουν) είναι μικρές. 

Στην Ελλάδα λοιπόν ο ίδιος ο υφυπουργός αθλητισμού Βασιλειάδης έχει δώσει το κατευθυντήριο πρόσταγμα στην Ομοσπονδία για άμεση εφαρμογή του Video Assistant Referee ακόμη και από τον δεύτερο γύρο του τρέχοντος πρωταθλήματος. Κι αυτό γιατί σε τεχνικό επίπεδο, εφόσον όλα τα παιγνίδια είναι τηλεοπτικά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προεργασία. 

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για το πόσο απλό είναι το εγχείρημα, αντιγράφουμε από την σελίδα sport24.gr: 

[...]Aποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα πάει στην Πορτογαλία, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά ποια είναι τα ζητήματα που δημιουργούνται και να πάρουν παράδειγμα για να το προχωρήσουν. Η Πορτογαλία είναι η τελευταία χώρα που εγκαταστάθηκε το VAR και το δικό της μοντέλο είναι πιο κοντά σε αυτό που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με πρωταθλήματα όπως το Καμπιονάτο και η Μπουντεσλίγκα.

[...] Συγκεκριμένα, όπως συζητήθηκε στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ, αν το VAR χρησιμοποιηθεί σε κάθε παιχνίδι του πρωταθλήματος, απαιτείται ένα ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ. Στην Πορτογαλία, τα λειτουργικά έξοδα φτάνουν συνολικά το 1.300.000 ευρώ για όλο το χρόνο.

Υπάρχουν δυο μορφές εγκατάστασης του συστήματος VAR. Η μια είναι μέσω των βαν, όπως και στις τηλεοπτικές παραγωγές και η άλλη με σταθερή εγκατάσταση. Στην Πορτογαλία, η οποία θα μελετηθεί από κοντά, ισχύει το δεύτερο, δηλαδή η σταθερή εγκατάσταση.

Μάλιστα, ένα σενάριο που συζητήθηκε, βάζει στο παιχνίδι και τη NOVA. Να γίνει δηλαδή από τις κάμερες που χρησιμοποιεί για τις μεταδόσεις των αγώνων. Να μην χρειαστούν δηλαδή εξτρά κάμερες, αλλά να υπάρξει βοήθεια από το συνδρομητικό κανάλι που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Διαβάστε περισσότερα στο Sport24.gr

Δεδομένου ότι το σύστημα δεν είναι τίποτα άλλο, από 3 άτομα τα οποία παρακολουθούν τις φάσεις του αγώνα σε ξεχωριστό δωμάτειο και ενημερώνουν τον διαιτητή αναλόγως, το όλο σύστημα στην ουσία εξυπακούει την επαρκή κάλυψη των αγώνων με ένα συγκεκριμένο αριθμών συμβατικών καμερών.

Το αναφέρουμε αυτό και το τονίζουμε, γιατί το VAR δεν πρέπει να το συγχίζουμε με την «τεχνολογία γραμμής» όπου χρειάζεται εγκατάσταση ειδικών συστημάτων σε όλα τα γήπεδα πρώτης κατηγορίας (που έτσι κι αλλιώς δεν είναι πολλά), ειδικών λογισμικών και ειδικές μπάλες με αισθητήρες, με το κόστος να είναι ιδιαίτερα ψηλό. 

Δείτε το σχετικό video της FIFA: 

Το Video Assistant Referre είναι ένα σύστημα σχετικά φθηνό, ΔΕΝ προορίζεται μόνο για την ποδοσφαιρική ελίτ (η Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν συγκρίνονται με την La Liga και την Premier League) και μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά άμεσα. 

Εδώ η FIFA εξηγεί ότι το VAR "υποβοηθεί την ομάδα των διαιτητών να δουν τα πραμγατικά μεγάλα λάθη του παιγνιδιού" . Ο Μαρκ Γκάιγκερ (διαιτητής) εξηγεί επίσης το πως τον βοήθησε το VAR όταν σφύριξε 2 πέναλτι σε ένα αγώνα, αφού οι ποδοσφαιριστές όταν έτρεξαν πάνω του μετά που έδειξε την άσπρη βούλα, τον ρώτησαν αν η φάση θα ελεχθεί. Εφόσον η φάση ελέγχεται από άτομα εκτός γηπέδου από τα μόνιτορ, τότε αυτό αφαιρεί την πίεση πάνω από τον διαιτητή. 

Το μόνο πράγμα που εμποδίζει την Κυπριακή Ομοσπονδία είναι η ατολμία και η επιμονή της να στηρίζει την σάπια κυπριακή διαιτησία και το κατεστημένο που υπηρετεί. Αυτό να βγουν να πουν στα ΜΜΕ γιατί οτιδήποτε άλλο λένε ως δικαιολογία σε όσους γνωρίζουν τι εστί το VAR , αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό .

Follow Kifines