Όσα λέχθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη για το Κυπριακό Ποδόσφαιρο


14 Dec 2016, 10 p.m. kifinescom

Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέθεσε σήμερα η ΟΜΟΝΟΙΑ, αναφορικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Αναλυτικά πιο κάτω η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου, κ. Αντώνη Τζιωνή: 

"Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη τύπου. 

Δυστυχώς, αντικείμενό της δεν είναι το ποδοσφαιρικό θέαμα ή μια οποιαδήποτε όμορφη πτυχή του λαοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη. Αλλά μια κατάσταση που μας θλίβει και μας απογοητεύει. Μια κατάσταση που μας εξοργίζει και μας γεμίζει με αγανάκτηση. Μια κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το άθλημα στην απαξίωση και την καταστροφή.

Πριν από περίπου τρεις βδομάδες, στην άτυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, ειπώθηκε ανοικτά από την ίδια την ηγεσία της Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα από τον πρόεδρό της, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο ελέγχεται από το στοίχημα και τη διαφθορά. Ειπώθηκε δημόσια ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι κοντά στην Αλβανία σε επίπεδο στημένων αγώνων. Έγινε αναφορά σε «σχεδόν κατεστραμμένο ποδόσφαιρο» και στο ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι Κυπριακές ομάδες από τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σχετικά πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ποδόσφαιρο, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν μπορούν», είπε, «να μας αφήνουν αδιάφορους και να ισχυρίζονται κάποιοι πως όλα αυτά που λέγονται και καταγγέλλονται είναι εικασίες. Δεν είναι εικασίες, είναι η πραγματικότητα και λυπούμαι να πω ότι με την ανάληψη της εξουσίας και την πάροδο του χρόνου διαπιστώνω ότι είναι μεγαλύτερη η διαφθορά απ’ ό,τι ακόμα και ο κοινός πολίτης διαισθάνεται». 

Στην πρόσφατη άτυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, έγινε αναφορά, επίσης, «σε ένα πάρτι που τελείωσε». Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν το πάρτι με τους χειραγωγημένους αγώνες τελείωσε. Θα φανεί στην πορεία. Αυτό που με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώνεται κάθε βδομάδα, είναι ότι ένα άλλο φαγοπότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με τους συνδαιτημόνες να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Ένα φαγοπότι με εκλεκτούς προσκεκλημένους. 

Στο δια ταύτα: Το ποτήρι ξεχείλισε. 

Και δεν ήρθαμε σήμερα εδώ για να μασήσουμε τα λόγια μας. Ούτε για να χαϊδέψουμε αυτιά. Το κυπριακό ποδόσφαιρο νοσεί σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς, κάτω από τις περήφανες ανακοινώσεις της ΚΟΠ, αναβλύζει η βρώμα και η δυσωδία. Το βόλεμα, το λάδωμα, η διαπλοκή.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πληρώνει με τον χειρότερο τρόπο αυτή τη διεφθαρμένη κατάσταση. Η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρέθηκε το σωματείο τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των λαθών, της ανεύθυνης και εγκληματικής διαχείρισης όσων το φόρτωσαν με εκατομμύρια χρέη, έδωσε την ευκαιρία στους ιθύνοντες της Ομοσπονδίας να επιδοθούν σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Ασφαλώς, αυτή η κατάσταση προϋπήρχε της οικονομικής καταστροφής, με τους Πάπουτσους, τους Χαπέσιηδες, τους Νίκους Σάββα, τους Χατζηστεφάνου και σία. Δεν είναι και τόσο καινούργιο φρούτο.

Με τα όσα παρακολουθούμε δεν μας μένει άλλη επιλογή από το να θεωρήσουμε ότι στόχος τους δεν είναι άλλος από την οικονομική εξόντωση του συλλόγου, αλλά και την εξόντωση της ομάδας αγωνιστικά. Και στο συμπέρασμα ότι τα κίνητρα δεν είναι αμιγώς ποδοσφαιρικά. Η αντίληψή μας τεκμηριώνεται σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο Διαιτησίας. Σε επίπεδο Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Σε επίπεδο Δικαιοσύνης. 

Να ξεκινήσω από τη Διαιτησία. Τη 11η αγωνιστική, μετά τη νίκη επί της πρωτοπόρου ΑΕΚ, η ΟΜΟΝΟΙΑ πλησιάζει στους 5 βαθμούς την πρώτη θέση. Τι ακολούθησε; 

•    Αλλοίωση αποτελέσματος στη Λεμεσό. Καθαρή αντιαθλητική ενέργεια του Μέσκα στον Κωνσταντινίδη που δεν τιμωρήθηκε. Γκολ οφσάιντ της ΑΕΛ, που μέτρησε κανονικά. 

•    Ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ. Άδικη κόκκινη κάρτα στο πρώτο γκολ, φάουλ στον τερματοφύλακα, γκολ οφσάιντ. Ακόμη και εάν δεχθούμε, που δεν είμαστε πρόθυμοι να το πράξουμε, για χάρη της συζήτησης και μόνο, ότι οι πρώτες τρεις επίμαχες φάσεις, τα τρία γκολ του ΑΠΟΕΛ δηλαδή, ήταν στη σφαίρα του ανθρώπινου λάθους ή της δύσκολης απόφασης… όμως η φάση με το πέναλτι που έγινε φάουλ, αποκαλύπτει με τον χειρότερο τρόπο το φιάσκο. 

Και ενώ ο διαιτητής υπέδειξε την άσπρη βούλα και ο επόπτης πήγε στη θέση που ορίζει ο κανονισμός, ξαφνικά άλλαξε, μετά από πίεση των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ, η απόφαση. Διερωτήθηκε κανένας γιατί; Επιπλέον,  πώς γίνεται να ορίζεται σε ένα τόσο κρίσιμο ντέρμπι διαιτητής που δεν πέρασε το τεστ φυσικής κατάστασης, είτε ήταν προαιρετικό, είτε όχι; Είμαστε σοβαροί;

Είναι η 7η κόκκινη που δέχεται η ΟΜΟΝΟΙΑ από το 2010 στα παιγνίδια με τον ΑΠΟΕΛ. Αμφισβητούμενες φάσεις, «ανθρώπινα λάθη», λένε, αλλά όλα πάντοτε σε βάρος της ΟΜΟΝΟΙΑ. Ούτε και ένα «ανθρώπινο λάθος» υπερ της. Σας προκαλώ να ψάξετε ανά το παγκόσμιο και εάν βρείτε άλλη περίπτωση που στα ντέρμπι αιωνίων, μία από τις δύο ομάδες παίζει σχεδόν μόνιμα με δέκα παίκτες, να το πείτε και σε εμένα. Τόση σύμπτωση που σπάει κόκαλα. 

•    Στο παιγνίδι με τον Ερμή, είδατε τι έγινε. Και ενώ από μακρινή απόσταση έδωσε το πρώτο ημίχρονο δύο επιθετικά φάουλ στον τερματοφύλακα του Ερμή, στο τελευταίο λεπτό από τα τρία μέτρα δεν είδε τίποτα. Παραθέτω μόνο μερικούς από τους δημοσιογραφικούς τίτλους που ακολούθησαν: «Αλλοίωση αποτελέσματος», «κύριοι, να τους χαίρεστε όλους», «ούτε τυφλός να ήταν», «Παραδοχή Αναστασίου: Ήταν επιθετικό φάουλ»..

Παραδοχή μεν, οι δύο βαθμοί κλάπηκαν δε. Ελέγξετε, ακόμη, εάν η μπάλα βγαίνει κόρνερ στο πρώτο γκολ του Ερμή. Και ναι, η ομάδα τα τελευταία 20 λεπτά δεν έπαιξε καλά. Ναι, έγιναν αυστηρές συστάσεις στους ποδοσφαιριστές. Είναι όμως δύο διαφορετικά ζητήματα. Δικαιούται και η ΟΜΟΝΟΙΑ να κερδίζει ακόμη και όταν δεν παίζει καλά, όπως συμβαίνει και με τις άλλες ομάδες. 

Μήπως θα ήταν χρήσιμο να αναφέρω ότι αρχικά ορίστηκε άλλος διαιτητής για το παιγνίδι και κατόπιν παρέμβασης μέλους της Επιτροπής Διαιτησίας, άλλαξε την τελευταία στιγμή; Δεν θα αποκαλύψω το όνομά του, παρόλο που το γνωρίζω, σεβόμενος την πηγή πληροφόρησής μου. 

Να πούμε, επίσης, ότι δεν δόθηκαν δύο πεντακάθαρα πέναλτι στους αγώνες με τη Δόξα στο ΓΣΠ και με τη Σαλαμίνα στο στάδιο Αμμόχωστος, ενώ με την ΑΕΖ ακυρώθηκε και πεντακάθαρο γκολ του Νταρμπισάιρ. Στο δε παιγνίδι με τον Απόλλωνα, το πέναλτι που δόθηκε σε βάρος μας, ανύπαρκτο.

Οι λανθασμένες αποφάσεις των διαιτητών μας καταδίκασαν σε πολύ περισσότερα παιχνίδια και ειδικά στα κρίσιμα. Το όλοι ευνοούνται κατά καιρούς είναι μία πολύ βολική δικαιολογία. Μπορεί μικροί και μεγάλοι να ευνοηθούν από ένα λάθος σφύριγμα, αλλά η εντύπωση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι κάποιοι ευνοούνται συστηματικά.

Ας δούμε όμως και το σχετικό βίντεο.

Πρόκειται, φίλες και φίλοι, για αποφάσεις που ξεκάθαρα αλλοίωσαν τα αποτελέσματα και κατ’ επέκταση τον βαθμολογικό πίνακα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ σήμερα, με τέσσερις φορές λιγότερο περίπου κατά μέσο όρο μπάτζετ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, δικαιούτο τουλάχιστον να βρίσκεται σε θέση βολής από την κορυφή. Αντ’ αυτού, οι διαιτητικές αποφάσεις την κρατούν στο πλην 8 και στην πέμπτη θέση.

Να περάσουμε στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας.

•    Γίνεται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κ. Κουτσοκούμνης, να είναι μέτοχος ομάδας που διαγωνίζεται στο πρωτάθλημα, μέσω εταιρίας που έχει συμφέρον και ως εκ τούτου, να έχει οικονομικά συμφέροντα σε τυχόν επιτυχίες της; Πείτε μου που αλλού στον κόσμο συμβαίνει αυτό. Εάν αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφερόντων, τότε τι είναι;

•    Γίνεται ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κ. Κούμας, να έχει ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στις πλατφόρμες που συνδέονται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα; Είναι αυτό σύγκρουση συμφερόντων ή όχι;

•    Είναι αλήθεια ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ, Ανθούλης Μυλωνάς εμπλέκεται με τις παραπομπές των ομάδων στη Δικαστική και τις αποφάσεις του αθλητικού Δικαστή; 

•    Είναι δυνατόν κάποιοι να μένουν σε θέσεις κλειδιά για τόσα χρόνια; Γεννά ή όχι διαπλοκή η πολύχρονη παρουσία προσώπων σε θέσεις κλειδιά; 

•    Μπορούν να αλλάζουν με τόση ευκολία οι κανόνες διεξαγωγής του πρωταθλήματος μεσούσης της σεζόν; Διερωτόμαστε.

Να πούμε για τη Δικαιοσύνη που διέπει τον χώρο, με επικεφαλής τον  Πειθαρχικό Εισαγγελέα Στέλιο Νικολάου και τον Αθλητικό Δικαστή της ΚΟΠ, Αριστοτέλη Βρυωνίδη; Να αναφέρουμε περιστατικά για τα οποία η ομάδα μας παραπέμφθηκε στην Δικαστική; 

Πώς γίνεται να παραπέμπεται δύο φορές ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Δικαστική για δηλώσεις και οι εκπρόσωποι του ΑΠΟΕΛ και του ΑΠΟΛΛΩΝΑ για παρόμοιες δηλώσεις να μην παραπέμπονται; Ενισχύει αυτή η συμπεριφορά την προκατάληψη και την καχυποψία ή όχι; Και αυτό, φίλες και φίλοι, δεν είναι ένα οποιοδήποτε περιστατικό. Είναι ένα περιστατικό που αποκαλύπτει με τον χειρότερο τρόπο την σκοπιμότητα και το κοροϊδία σε όλα τα επίπεδα. Διότι εάν τα λάθη στο γήπεδο για κάποιους είναι ανθρώπινα, αυτό που συνέβη με τις δηλώσεις είναι "εν ψυχρώ δολοφονία". Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ΚΟΠ με την περιβόητη ανακοίνωση της, δικαιολόγησε αυτήν την ενέργεια, μιλώντας για όρια που καθόλου τυχαία ανακαλύφθηκαν μετά το ΑΠΟΕΛ - Απόλλων. 

Και θυμίζω τη δήλωση του εκπροσώπου του ΑΠΟΕΛ: «Με πολλή ευκολία σφυρίζονται πέναλτι εναντίον του ΑΠΟΕΛ και παρόμοιες και σε πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις δεν παίρνουμε πέναλτι. Υπάρχει μια λογική ότι απαγορεύεται να δίνεις πέναλτι στον ΑΠΟΕΛ».  Τα συμπεράσματα δικά σας.     

Μήπως να αναφέρω ότι μας παραπέμπουν στη δικαστική για αντιρατσιστικά και αντιναζιστικά πανό; Τους ενοχλεί που είμαστε αντιρατσιστές και αντιναζιστές; Η ίδια η ΟΥΕΦΑ διοργανώνει αντιρατσιστικές καμπάνιες και προγράμματα. Το ναζιστικό πανό μερίδας φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ στον αγώνα με την ΑΕΛ τιμωρήθηκε;  Όχι. 

Μήπως να αναφέρω ότι παραπέμφθηκε στη Δικαστική ο γυμνασίαρχός μας, Μιχαλάκης Κυριάκου, επειδή ανέβηκε για πέντε λεπτά στην εξέδρα για να καπνίσει;

Το πιο πρόσφατο κατόρθωμα. Έχει παραπεμφθεί στη Δικαστική ο Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας μας, κ. Νίκος Νταμπίζας, για δήθεν αντιαθλητική συμπεριφορά στον αγώνα με τον Ερμή. Αν είναι δυνατό! Η αλήθεια είναι η ακόλουθη. Ο κ. Νταμπίζας, όπως πάντοτε με την κόσμια συμπεριφορά που τον χαρακτηρίζει, συζητούσε με τον διαιτητή του αγώνα και ο κ. Φανιέρος, αναίτια, τον τράβηξε βίαια. Ο κ. Νταμπίζας σε καμία στιγμή, ούτε διαπληκτίστηκε, ούτε αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό το περιστατικό, ο κ. Ζουβάνης Κίργιας, παρατηρητής του αγώνα, θεώρησε καλό να το αναφέρει, καταγράφοντας πως κ. Νταμπίζας διαπληκτίστηκε με τον πρόεδρο του Ερμή.

Αυτά τα πράγματα, φίλες και φίλοι, είναι χωρίς προηγούμενο. Στον συγκεκριμένο τομέα, οι κκ. Στέλιος Νικολάου και Αριστοτέλης Βρυωνίδης έχουν εδώ και καιρό δείξει τις προθέσεις τους. Αυστηρές χρηματικές ποινές, κεκλεισμένων των θυρών, εξάντληση της αυστηρότητας των κανονισμών σε βάρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. 

Ας τους κρίνει ο κόσμος, εάν υπηρετούν τη Δικαιοσύνη και την ισονομία.

Και λέμε δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Μήπως υπάρχει Δημοκρατία; 

Υπάρχει ελευθερία της έκφρασης; Υπάρχει το δικαίωμα της κριτικής; 

Σε μία εποχή που ο καθένας έχει βήμα έκφρασης, στο διαδίκτυο και αλλού, πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές οι ομάδες όταν κρίνουν αποφάσεις διαιτητών. Δηλαδή ένας διαιτητής μπορεί να καταδικάζει με λανθασμένες αποφάσεις μία ομάδα, αλλά δεν μπορεί να κριθεί; Και ποιος καθορίζει ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια για δηλώσεις και ποια όχι.

Τόσο απλά σου προσάπτουν την υπόσκαψη του κύρους και της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος. Στην ουσία, θέλουν να αποδέχεσαι αδιαμαρτύρητα την κοροϊδία και τη διαφθορά, διότι διαφορετικά θα τιμωρηθείς. Μόνο κάποιοι άλλοι απειλούσαν πέρσι ότι θα στείλουν τους διαιτητές σπίτι τους, τιμωρήθηκαν με μία αγωνιστική αποκλεισμό από το γήπεδο, αλλά εκ του αποτελέσματος, αυτό που ήθελαν να πετύχουν, το πέτυχαν. Λίγους μήνες αργότερα τιμήθηκαν και με το βραβείο Fair Play. 

Μήπως υπάρχει διαφάνεια; 

Νοείται να μην ανακοινώνεται το ύψος των ποινών που επιβάλλονται;

Πώς διασφαλίζεται ότι ισχύουν τα ίδια για όλους;

Φίλες και φίλοι,

Όλα τα πιο πάνω, για εμάς δεν συνθέτουν τίποτε άλλο πέρα από ένα κύκλωμα διαπλοκής και διαφθοράς. Τι εννοούμε διαφθορά; Την απόλυτη σύγκρουση συμφερόντων που περιέγραψα με λεπτομέρεια και παραδείγματα πιο πάνω. Ένα κύκλωμα που βυθίζει το ποδόσφαιρο στην κατάντια και την ξεφτίλα.

Και για τα μέτρα που λήφθηκαν για τους φακέλους, να πούμε την αλήθεια κύριοι της ΚΟΠ. Σας ανάγκασε η ΟΥΕΦΑ. Προηγήθηκαν ένα σωρό φάκελοι και δεν είχατε συγκινηθεί. Επέβαλε η ΟΥΕΦΑ τα νέα μέτρα. Και όσοι πρόλαβαν να στήσουν, έστησαν. Και πολύ βολικά διαγράφηκαν οι προηγούμενοι φάκελοι.

Στον αγωνιστικό χώρο δεν υπάρχει fair play. Στον χώρο της διοίκησης υπάρχει ξεκάθαρη διαπλοκή και σύγκρουση συμφερόντων, την ίδια ώρα που η δικαιοσύνη, δημοκρατία και η διαφάνεια βρίσκονται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δυστυχώς, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την αναφορά του κ. Κουτσοκούμνη στην άτυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ περί «κατεστραμμένου ποδοσφαίρου». 

Ασφαλώς, το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι το «τι θα κάνετε για όλα αυτά»; «Πώς θα προστατεύσετε την ομάδα»; Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι περνάει από το χέρι του. 

Το πλαίσιο που έχω περιγράψει, ωστόσο, δεν είναι ούτε ευνοϊκό, ούτε φιλικό. Και η προσπάθεια αυτή δεν τελειώνει με τη σημερινή συνέντευξη τύπου. Θα έχει διάρκεια και θα αξιολογείται συνεχώς. 

Στην παρούσα φάση, η ΟΜΟΝΟΙΑ θα προχωρήσει με τις εξής ενέργειες: 

Ένα: Άρση εμπιστοσύνης προς την ηγεσία και τα Σώματα της ΚΟΠ, αλλά και προς την Επιτροπή Διαιτησίας. Δεν εμπιστευόμαστε την ΚΟΠ και τα όργανά της, ούτε και την υφιστάμενη δομή του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ως εκ τούτου, ζητούμε την παραίτηση σύσσωμου του ΔΣ της ΚΟΠ για το καλό του κυπριακού Ποδοσφαίρου. 

Δύο: Θα καλέσουμε τα σωματεία σε συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας μορφής διεξαγωγής του πρωταθλήματος, πάνω σε υγιείς βάσεις. Μιας νέας μορφής προσαρμοσμένης στα δεδομένα της εποχής, στελεχωμένης στα καίρια πόστα από επαγγελματίες. Μιας νέας λίγκας που θα καταπολεμήσει την προκατάληψη και θα διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση όλων των ομάδων. Επαφές θα γίνουν με σκοπό την εξυγίανση του Ποδοσφαίρου. Θα θέσουμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας για τα τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου και τις προθέσεις μας για το μέλλον.  

Τρία: Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα ζητήσει τη διαγραφή του Γιάννη Αναστασίου από τα μητρώα της Ομοσπονδίας.

Τέσσερα: Ζητούμε την ολική αλλαγή του συστήματος διαιτησίας. Από την κορυφή μέχρι τα νύχια, διεκδικούμε την πλήρη αναδιάρθρωση υπό τον έλεγχο και την τεχνογνωσία ξένων εμπειρογνωμόνων. Δεν γίνεται ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών, ως παρατηρητής να αξιολογεί τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου του. Και δεν αναφέρομαι στα άτομα που κατέχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτούς τους τίτλους. Αναφέρομαι καθαρά στους θεσμούς. Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις. Ούτε εκείνος που αδικεί σήμερα να γίνεται παρατηρητής αύριο και να αξιολογεί αυτόν που θα με αδικήσει μεθαύριο. Κάπως έτσι διαιωνίζεται το σύστημα. Διαιτητές που έπρεπε να είναι εκτός διαιτησίας διότι αποδεδειγμένα δεν αξίζουν, ορίζονται ξανά και ξανά. Επιμένουμε στην φουλ επαγγελματική διαιτησία. Να είναι το αποκλειστικό εισόδημα όσων υπηρετούν τον χώρο.

Πέντε: Έχουμε την ισχυρή άποψη πως στον έλεγχο θα πρέπει να υπόκεινται όλοι ανεξαιρέτως. Συμπεριλαμβανομένων και των παρατηρητών διαιτησίας. Προτείνουμε όπως η ΚΟΠ προχωρήσει σε σύναψη συνεργασίας με Σύνδεσμο Παρατηρητών από κάποιο προηγμένο πρωτάθλημα, π.χ. Αγγλίας ή Ισπανίας και όταν ένα Σωματείο προχωρήσει σε καταγγελία διαιτητή και η αξιολόγηση του παρατηρητή συγκρούεται με τις θέσεις της ομάδας, τότε να αποστέλλεται σε αυτόν τον Σύνδεσμο το βίντεο του αγώνα, προκειμένου να τύχει ανάλυσης η διαιτησία του αγώνα. Σε περίπτωση που η κρίση του Κύπριου παρατηρητή έρθει σε αντίθεση με την κρίση του παρατηρητή του ξένου συνδέσμου, τότε ο Κύπριος παρατηρητής να τιμωρείται. Προτείνουμε στις δύο φορές που θα τιμωρηθεί, για τον λόγο αυτό, ο Κύπριος παρατηρητής, τότε να αποβάλλεται από τους καταλόγους παρατηρητών. Το κόστος αυτής της διαδικασίας, σε περίπτωση που δικαιωθεί η ομάδα, προτείνουμε όπως καταβάλλεται από την Ομοσπονδία, ενώ σε περίπτωση που δικαιωθεί ο Κύπριος παρατηρητής, τότε  το κόστος θα το επιβαρύνεται η ομάδα.   

Έξι: Όπως οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα του συλλόγου, έτσι και η εκπροσώπηση της ομάδας στην Ομοσπονδία βρίσκεται κάτω από συνεχή αξιολόγηση. 

Επτά: Την περασμένη βδομάδα ζητήσαμε ξένους διαιτητές στους αγώνες με τον ΑΠΟΕΛ, όμως φαίνεται, μετά τα τελευταία αποτελέσματα, ότι αυτό κρίνεται αναγκαίο και με τις ομάδες του πρώτου γκρουπ. 

Οκτώ: Επειδή έχει παραπεμφθεί ο εκπροσώπου τύπου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και πιθανόν να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τα γήπεδα,  για όσο καιρό θα είναι τιμωρημένος, η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν θα προβαίνει σε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκτός εκεί και όπου υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις λόγω συμβολαίου.  

Εννέα: Θυμίζω ότι σε ανακοίνωση που εκδώσαμε την περασμένη βδομάδα, είχαμε πει ότι θα ζητούσαμε με επιστολή μας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας για να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες μας. Μέχρι στιγμής δεν θεώρησε χρήσιμο να απαντήσει. Τόσο μας λαμβάνει υπόψη, τόσο σέβεται τον λαοφιλέστερο σύλλογο της Κύπρου.

Δέκα: Ζητάμε τον καθορισμό ορίου θητειών για όλους τους αξιωματούχους της ΚΟΠ

Επαναλαμβάνω: ότι δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα λύνεται αποκλειστικά με τα πιο πάνω. Είναι πολύ βαθύτερο γι' αυτό και θα μελετηθεί ενδελεχώς το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε με επιπρόσθετες ενέργειες στο επόμενο διάστημα. Έχουμε χρέος και καθήκον να προστατεύσουμε το άθλημα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη και το Fair Play.

Σε αυτή την προσπάθεια εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν αρκεί μια απλή καταγραφή των γεγονότων ή παράθεση των δηλώσεων. Χρειάζεται διερευνητική δημοσιογραφία. Γιατί υπάρχει διαφθορά; Γιατί τόση ανομοιομορφία στις αποφάσεις; Το ζήτημα εδώ δεν είναι οπαδικό και δεν αφορά μόνο την ΟΜΟΝΟΙΑ. Αλλά το Ποδόσφαιρο τον Αθλητισμό και τους θεσμούς στην Κύπρο ευρύτερα. 

Φίλες και φίλοι,

Την μάχη για την εξυγίανση του αθλήματος, θα τη δώσουμε μαζί με τον περήφανο κόσμο μας. Τον περήφανο κόσμο μας που τις τελευταίες μέρες είναι καζάνι που βράζει. 

Το ξαναλέω και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Το ποτήρι ξεχείλισε. Εισπράττουμε, σε καθημερινή βάση, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την οργή και τον θυμό των φιλάθλων μας για την κατάσταση που επικρατεί. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη τους και να τους εμπαίζουν. Κάποιοι φαίνεται να καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευτούν κάθε ρωγμή στην ανοχή τους. 

Τους καλούμε για πολλοστή φορά, και το υπερτονίζω, να παραμείνουν ψύχραιμοι και αθλητοπρεπείς. Κάνουμε ότι μπορούμε σε καθημερινή βάση για να διατηρήσουμε ένα κλίμα ηρεμίας και ψυχραιμίας. Πλέον ομολογώ ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ο καθένας μας θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. 

Στόχος μας είναι να εντατικοποιήσουμε τις επαφές με τα οργανωμένα σύνολα και τους φιλάθλους μας σε κάθε άκρη της Κύπρου. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν πλατιές συνελεύσεις σε όλη την Κύπρο. Θέλουμε να έχουμε διαρκή επικοινωνία με τον κόσμο μας και ήδη νιώθουμε ότι βγαίνουμε πιο κερδισμένοι μέσα από την εκστρατεία εγγραφής μελών και τις επαφές που πραγματοποιούμε. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα εξετάζεται και το ενδεχόμενο διοργάνωσης ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία καλούμε να σταματήσει επιτέλους να κλείνει τα μάτια μπροστά στα όσα συμβαίνουν και να ασκήσει τον έλεγχο που πρέπει. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να καλέσω τις Ομονοιάτισσες και τους Ομονοιάτες, το Σάββατο να έρθουν στο ΓΣΠ να υποστηρίξουν την ομάδα. Το Σάββατο όλοι πρέπει να είμαστε στο γήπεδο! Η ΟΜΟΝΟΙΑ μας χρειάζεται κοντά της περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε. Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν το βάζουμε κάτω, ότι παραμένουμε ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από την ομάδα. Καλούμε τον κόσμο να μείνει μακριά από κάθε πράξη βίας ή ενέργειες που θα βλάψουν το Σωματείο. Μην κάνετε τη χάρη σε αυτούς που μας κατατρέχουν, να μας επιβάλουν νέες τιμωρίες. 

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι:

Μην απογοητεύεστε. Μην γυρίσετε την πλάτη στην ομάδα. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους. Να γυρίσετε την πλάτη στην ομάδα, μέχρι αυτή να απωλέσει το μοναδικό της στήριγμα και όπλο: Εσάς. 

Στηρίξετε την οικονομικά.  Σταθείτε ασπίδα. Με κάθε τρόπο και στο μέτρο που ο καθένας μπορεί. Εσείς είστε η δύναμή της και κανένας άλλος. 

Το υπογραμμίζω: Μείνετε κοντά. Μην τους κάνετε τη χάρη.

Ζούμε στιγμές κρίσιμες και ιστορικές. Μέρες σαν κι αυτές πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας, τι σημαίνει να είσαι με την ΟΜΟΝΟΙΑ. Και ότι ΟΜΟΝΟΙΑ δεν σημαίνει μόνο τίτλοι και διακρίσεις, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, κάτι πολύ βαθύτερο. 

Είναι η λέξη που όλους εμάς μας ενώνει και μας ηλεκτρίζει.

Σταθείτε ασπίδα γύρω από την ομάδα. 

Περιφρουρήστε την. 

Προστατέψτε την. 

Βοηθήστε την να σταθεί ξανά στα πόδια της και να γίνει αυτή που αγαπήσαμε.

Το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται.

Σας ευχαριστώ".

Follow Kifines