Οι τσέπες που θα γεμίσουν με την κάρτα οπαδού


3 Jul 2014, 5:53 p.m. dimitrisr

Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο καιρό σχετικά με την κάρτα οπαδού που ο υπουργός Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου και ο πρόεδρος της ΚΟΠ Κ. Κουτσοκούμνης προσπαθούν να επιβάλουν πάσι θυσία.

Η συζήτηση μεταφέρθηκε και προ ημερών στην βουλή όπου έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι οργανωμένων οπαδών ώστε να πούνε και αυτοί την άποψη τους επί του θέματος. 

Με μεγάλη μας έκπληξη, παρατηρούμε πως κατά γενική πλειοψηφία τους τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν πολύ επιφανειακά με το όλο θέμα και όλοι ανεξαιρέτως αρκέστηκαν στο να σχολιάσουν το φακέλωμα που προϋποθέτει η κάρτα αυτή αλλά αγνόησαν, μαστορικά μπορούμε να πούμε, να ασχοληθούν με την ουσία της υπόθεσης. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο θα θέλαμε να πούμε ορισμένα πράγματα που μας προβληματίζουν σχετικά με το μέτρο αυτό.

Καταρχήν, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως μιλάμε για μια κάρτα οπαδού η οποία κάρτα θα πρέπει να εκδίδεται στον οποιοδήποτε επιθυμεί να εισέλθει σε ένα γήπεδο. Κατ' επέκταση όλα τα μέτρα που φέρνει μαζί της η κάρτα αυτή επηρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους φιλάθλους και όχι μόνο τους οργανωμένους οπαδούς, ασχέτως πως είναι οι μόνοι που αντέδρασαν μέχρι σήμερα.

Κατά την άποψη μας, τα μέτρα που προϋποθέτουν την εφαρμογή της κάρτας δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα απ' όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα μιας και θα πρέπει να πληρούνται αυστηρά κρητήρια σε όλα τα γήπεδα της Κύπρου. Παράλληλα, μέσα από τη μέχρι τώρα συζήτηση που γίνεται επί του θέματος τόσο ο Ι. Νικολάου όσο και ο Κ. Κουτσοκούμνης δεν έχουν πείσει πως η κάρτα αυτή είναι ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Αντίθετα μάλιστα. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι η ετσιθελική τους στάση στο να περάσουν τα μέτρα αυτά χωρίς περαιτέρω κουβέντα! 

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος πως τα μέτρα αυτά όπως παρουσιάζονται το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν όσο πιο δύσκολο γίνεται για κάποιον, οποιοδήποτε, να εισέλθει σε ένα γήπεδο και να παρακολουθήσει κάποιον αγώνα. Αυτό όμως δεν το αναφέρει κανένας δημοσιογράφος. Εν αντιθέσει, παρουσιάζουν το επιχείρημα πως "εάν κάποιος δεν είναι ταραξίας δεν έχει κάτι να φοβηθεί και θα δώσει τα στοιχεία του ώστε να βγάλει την κάρτα οπαδού". 

Ένα γελοίο φυσικά επιχείρημα αφού δεν μας λένε τι θα γίνει με τους φιλάθλους που πάνε μια στο τόσο στο γήπεδο. Δεν μας λένε για τυχών επισκέπτες (από εξωτερικό) που ίσως να θέλουν να παρευρεθούν σε έναν αγώνα. Τι θα γίνει με τους φιλάθλους ευπαθών ηλικιών? Όλοι αυτοί θα ασχοληθούν να πληρώσουν για να βγάλουν τέτοια κάρτα ώστε να πάνε στο γήπεδο? Μάλλον όχι. Το ποιο πιθανό είναι να προτιμήσουν να δούνε τα παιχνίδια σε κάποιο σπίτι ή σε κάποιο καφέ με την παρέα τους.

Την ίδια ώρα που ο Ι. Νικολάου προσπαθεί με νύχια και με δόντια να περάσει τα μέτρα αυτά, ο καλός του φίλος ο Κ. Κουτσοκούμνης κάνει τον δικό του αγώνα ώστε να δημιουργήσει και να προωθήσει την ΚΟΠ TV! Πέστε μας τώρα κύριοι αντικειμενικοί δημοσιογράφοι, ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετούνται στο τέλος της μέρας όταν η επιλογή στο να πηγαίνει κάποιος στο γήπεδο γίνεται πιο δύσκολη και ποιος θα επωφεληθεί από το να βλέπει ο κόσμος τα παιχνίδια από την ΚΟΠ TV?

Και για να έχουμε καλό ερώτημα, ποιο είναι το προσωπικό όφελος του Ι. Νικολάου που προσπαθεί απεγνωσμένα να περάσει εδώ και χρόνια ένα μέτρο που κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι πως ακριβώς θα αντιμετωπίσει τη βία στα γήπεδα?

Βαρεθήκαμε να βλέπουμε όλους αυτούς που μας το παίζουν και καλά οι σωτήρες του κυπριακού ποδοσφαίρου ενώ είναι ξεκάθαρο πως πρώτο τους μέλημα είναι το προσωπικό τους οικονομικό όφελος και οι δικές τους ατζέντες. Αν θέλατε πραγματικά να δώσετε λύσεις στο πρόβλημα της βίας των γηπέδων θα το κάνατε προ πολλού. Αντιθέτως όμως, βλέπουμε πως εδώ και χρόνια όλες σας οι πράξεις έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα!

Και για να είμαστε ξεκάθαροι σε όσους δεν θυμούνται, κάποτε στο Μακάριο στάδιο οι οπαδοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Αποέλ πήγαιναν και έφευγαν από την ίδια είσοδο. Με το πέρασμα των χρόνων και για χάρη της "πάταξης της βίας στα γήπεδα" είδαμε να διαχωρίζονται οι κερκίδες με κάγκελα, είδαμε να διαχωρίζονται οι φίλαθλοι εκτός γηπέδου με συρματοπλέγματα, είδαμε να μοιράζονται οι κερκίδες με εύνοια αναλογίας στον γηπεδούχο, είδαμε να απαγορεύουν την μετακίνηση των οπαδών και είδαμε την αστυνομία ουκ ολίγες φορές να συμπεριφέρεται ως κομάντος που βρίσκονται σε μάχη.

Αυτό που δεν είδαμε ακόμα είναι να κατανοούν οι αρμόδιοι πως έχουν να κάνουν με συνανθρώπους τους με ίσα δικαιώματα με εκείνους. Δεν είδαμε ειλικρινές πράξεις που να δείχνουν πως οι αρμόδιοι αυτοί κατανοούν το πρόβλημα και κάνουν το πάν για να το επιλύσουν.

Εάν περάσει το μέτρο που ετσιθελικά θέλουν να εφαρμόσουν οι Ι. Νικολάου και Κ. Κουτσοκούμνης θα είναι καθαρά μια ήττα της κυπριακής κοινωνίας. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους και να σταματήσει να τρώει το κουτόχορτο που θέλει να μας ταίσει ο κάθε δημοσιογράφος και να αντιληφθεί πως μας επηρεάζει όλους αυτός ο τρομονόμος που θέλουν να μας επιβάλουν!

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από την κοινή, ιστορική, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή απο τους οργανωμένους οπαδούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του Απόλλωνα, της Ανόρθωσης, της Αελ, της ΑΕΚ Λάρνακας και της Νέας Σαλαμίνας.

Follow Kifines