Editorial: 1567 μέρες μετά και το «τέλος της ιστορίας»...


13 Sep 2022, 9:03 a.m. kifinescom

Είμαι που τζείνους που το 2018 διαφώνησαν έντονα με την εκχώρηση της ομάδας στην εταιρεία Παπασταύρου (τζαι ακόμα διαφωνώ). Καμιά προσωπική διαφορά με τον θείο, αντιθέτως αναγνωρίζω ότι εν μετρημένος τζαι σοβαρός άνθρωπος, αλλά θεωρώ ότι οποιαδήποτε μορφή ιδιοκτησίας / διοίκησης της ομάδας όπου το 50+1% δεν ανήκει στον ΑΣΟΛ είναι ξένο προς το χαρακτήρα τζαι την ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αλλά τζαι μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο. Που την άλλη, παρόλο που συμφωνούσα απόλυτα τότε με την προσέγγιση της Θύρας 9, εντούτοις διαφώνησα (τζαι ακόμα διαφωνώ) με την απόφασή τους για αποχώρηση, πόσο δε με τη δημιουργία νέας ομάδας. Θεωρώ ότι ήταν μια βιαστική τζαι χοντροκομμένη απόφαση, αλλά κυρίως μια κίνηση παραίτησης που την προσπάθεια ανάκτησης της ομάδας από τον ΑΣΟΛ.

Λόγω λοιπόν της θεμελιώδους διαφωνίας μου με την ιδιωτικοποίηση της ομάδας το 2018, έκτοτε απέχω συνειδητά από το γήπεδο. Ανήκω δηλαδή στη μεγάλη μάζα Ομονοιατών (ναι είμαστε πολλοί) που τα τελευταία 4 χρόνια παρακολουθεί που μακριά τζαι αθόρυβα την ομάδα, πικραμένη τζαιξενερωμένη, αρνούμενη να χωνέψει τόσο το νέο καθεστώς ιδιοκτησίας, όσο τζαι την αποχώρηση του πιο πρωτοπόρου τζαι ιστορικού τμήματος της οργανωμένης μας κερκίδας. Για να είμαι ειλικρινής παρακολουθώ σποραδικά κάποια παιχνίδια της Ο29Μ, όχι τόσο επειδή ταυτίζομαι με την νέα ομάδα (αν τζαι συμφωνώ με την κουλτούρα τζαι τη φιλοοσοφία της), αλλά κυρίως για να ικανοποιώ την υπαρξιακή μου ανάγκη να βρίσκομαι σε μια πράσινη κερκίδα ανάμεσα σε συντρόφους.

Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων 4 χρόνων, νομίζω είναι ξεκάθαρο ότιτα πράματα προχωρούν όπως ακριβώς αναμένετουν. Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, η ομάδα απαλλαγμένη τόσο από τους αξόρτωτους που την διοικούσαν τα προηγούμενα χρόνια, όσο τζαι που τα δυσβάσταχτα χρέη (μεγάλο μέρος των οποίων βέβαια εφορτωθήκαν στον ΑΣΟΛ), έκαμε τα στοιχειώδη (εκσυγχρονισμός δομής τζαι οργάνωσης, στελέχωση με ικανούς επαγγελματίες, ορθολογιστική οικονομική διαχείριση), τζαι με βάση καθαρά τους αριθμούς είναι η πιο πετυχημένη ομάδα της τελευταίας τετραετίας. Έξω όμως που τις γραμμές του γηπέδου, η κατάσταση επιβεβαιώνει απόλυτα όλους τους φόβους τζαι τις ανησυχίες όσων το 2018 διαφωνήσαμε με τη λύση εταιρείας που εφαρμόστηκε. Ο σύλλογος μετατράπηκε σε ένα άχρωμο, άνευρο τζαι απολιτίκ κερδοσκοπικό ίδρυμα, όπου ο ιδιοκτήτης αποφασίζει και διατάζει με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία της επένδυσής του. Τα παραδείγματα πολλά. Διορισμός στην ηγεσία του ΔΣ, χωρίς βεβαίως οποιαδήποτε διαβούλευση, ενός ουρανεκατέβατου τύπου που χαριεντίζεται με τον Κούμα τζαι βάλλουν του πόμπα γιατί ποιος ξέρει σε τι πατταλοδουλειές εν νεκατωμένος. Θεαματική κωλοτούμπα τζαι ακύρωση της θέση αρχής του Σωματείου για την Κάρτα Οπαδού. Αποξένωση της ποδοσφαιρικής ομάδας από το Σωματείο (ενδεικτικό που καμιά επιτυχία δεν πανηγυρίστηκε στη Παπανικολή) τζαι γενική αδιαφορία εως και αποδοκιμασία των υπολοίπων τμημάτων του ΑΣΟΛ. Σκέψεις για μεταφορά της έδρας στην Άχνα (!), ακριβά εισιτήρια (περσινός τελικός κυπέλλου, φετινά πακέτα ευρωπαϊκών) τζαι ξεκάθαρη προσπάθεια μετάλλαξης του θεμελιώδους αξιώματος του Συλλόγου από Ομάδα με Λαό σε εταιρεία με πελάτες. Επιβεβαίωση της ανησυχίας ότι η ομάδα αναλόγως του προσωπικού συμφέροντος του ιδιοκτήτη της μπορεί ανά πάσα στιγμή να μείνει διοικητικά εκτεθειμένη ή να περάσει στα χέρια οποιουδήποτε τυχοδιώκτη (βλέπε ιστορία με John Christodoulou). Τέλος, καμιά απολύτως συναίσθηση της ιστορίας, του χαρακτήρα τζαι προπαντώς του ρόλου που πρέπει να έχει ο Σύλλογος σήμερα, αφού σε τούτα τα 4 χρόνια πέραν που κάτι νερόβραστα ποσταρίσματα σε κάποιες επετείους, δεν είδαμε την παραμικρή δράση που να υπενθυμίζει ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι η ομάδα του Λαού, η ομάδα όλων των Κυπρίων, ο φωτεινός πόλος συσπείρωσης των προοδευτικών οπαδών απέναντι στο μαύρο των ομάδων του βαθέως κράτους,της Δεξιάς τζαι εσχάτως του υποκόσμου.

Ακόμα πιο θλιβερό όμως είναι το γεγονός ότι η πιο πάνω δράση δεν δείχνει ικανή να φέρει οποιαδήποτε αντίδραση. Η πλειοψηφία των Ομονοιατών είναι σε μια διαρκή ραστώνη που δεν φαίνεται να διαταράσσεται με τίποτε. Η απουσία ενός οργανωμένου τζαι κυρίως συνειδητοποιημένου οπαδικού συνόλου εν κραυγαλέα με αποτέλεσμα να μην ασκείται καμιά ουσιαστική κριτική, πέραν που το γραφικό καρκασιαλλίκκι στο Facebook, το οποίο μάλιστα περιορίζεται μόνο σε αγωνιστικά θέματα. Η αποχώρηση δε της Θύρας 9, αλλά τζαι η αποστασιοποίηση μιας ευρύτερης μάζας Ομονοιατών με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, έδωσε αυξημένο χώρο δράσης σε ανίδεους φούρπους που συγκυριακά υποστηρίζουν την ΟΜΟΝΟΙΑ τζαι όχι οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Είναι άλλωστε κοινώς παραδεχτό ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ποσοστό των Χόχων ανάμεσα στον κόσμο μας, τζείνων των οπαδών δηλαδή που πρόπερσι επανηγυρίζαν ένα πρωτάθλημα που διακόπηκε 9 αγωνιστικές πριν το τέλος, πέρσι επροσπαθούσαν να μας πείσουν πόσο καλή ιδέα είναι να μετακομίσουμε στο Δασάκιτζαι προχτές εφτάσαν στο σημείο να επιτεθούν ρατσιστικά (!) σε ποδοσφαιριστή, γράφοντας την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Συλλόγου. Την ίδια ώρα, δυστυχώς για τη Θύρα 9 φαίνεται πως η ανάπτυξη της ομάδας τους είναι πλέον αυτοσκοπός τζαι όχι ένα μέσο ριζοσπαστικοποίησης της δράσης της για επιστροφή της ποδοσφαιρικής ομάδας στο Λάο τζαι στις ρίζες της.

Τελειώνω. Δεν έχω ιδέα γιατί έκατσα τζαι έγραψα τούτο το κείμενο. Ίσως επειδή τούτες οι σκέψεις χτέρνουν το νου μου 4 χρόνια τωρά τζαι εκαρτερούσαν μιαν αφορμή να φκουν. Τζαι δυστυχώς τούτη η αφορμή ήταν κατάμαυρη, σαν την ψυσιή των Χόχων που επιθηκίζαν προχτές στο γήπεδο. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι που την στιγμή που επέλεξα να απέχω εν δικαιούμαι να κουνώ το δάχτυλο σε κανένα τζαι ίσως έχουν δίκαιο. Άλλοι θα πουν ότι τούτη η συζήτηση εν μάταιη τζαι ανώφελη αφού ο καθένας ετράβησε το δρόμο του τζαι ούλλοι εν happy. Ίσως. Εγώ όμως, τζαι είμαι σίγουρος τζαι πολλοί άλλοι, εν ετράβησα κανένα δρόμο τζαι σίουρα εν είμαι happy. Στέκομαι που τον Μάη του 2018 σε ένα αδιέξοδο τζαι οραματίζομαι μιαν ΟΜΟΝΟΙΑ γνήσια, πρωτοπόρα, ισχυρή στο γήπεδο, στις κερκίδες τζαι στην κοινωνία, μιαν ΟΜΟΝΟΙΑ άξιο τέκνο της ανάγκης που την εδημιούργησε το 1948, μιαν ΟΜΟΝΟΙΑ περήφανη μάνα όλων των παιθκιών της.

Μακάρι τούτες οι γραμμές να σταθούν αφορμή να ξεκινήσει μια συζήτηση για το παρών, αλλά κυρίως το μέλλον τούτης της Ιδέας.

ΥΓ. Απολογούμαι για την εκτεταμένη χρήση της κυπριακής, αλλά κάποιες σκέψεις γράφονται καλύτερα με τη γλώσσα της ψυσιής μας.

ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΙΩΝΙΑ

Μ. Σ. (περήφανο μέλος Αθλητικού Συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας)

Η άποψη σας μετράει

Στην κατηγορία Editorial δημοσιεύουμε τις δικές σας απόψεις. Στείλτε το μήνυμα σας μέσω email στο info@kifines.com

Follow Kifines