Ιστορία 8η: Η Αμερικανική Υπόσχεση της Υπακοής


26 Nov 2013, 1:48 p.m. galatis

Χαιρετίζω τα αδέλφια.

Το σημερινό κείμενο ασχολείται με την «Υπόσχεση της Υπακοής - Pledge of Allegiance», ένα θεσμό στις ΗΠΑ που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα αποτελεί τόσο μονάδα μέτρησης πατριωτισμού όσο και αιτία προστριβών.

Το 1892, ο Φράνσις Μπέλλαμυ, ένας Βαπτιστής Χριστιανοσοσιαλιστής και ξάδερφος του ουτοπιστή Έντουαρτ Μπέλλαμυ, αποφάσισε να δημιουργήσει μια τελετή, τόσο σύντομη όσο και περιεκτική που θα χρησιμοποιείτο στα σχολεία ώστε να εμφυτεύσει στα νέα παιδιά αγάπη για την πατρίδα τους και τις αρχές της. Τα λόγια της τελετής ήταν τα εξής:

Υπόσχομαι υπακοή στη Σημαία μου και στη Δημοκρατία που αυτή αντιπροσωπεύει, ένα Έθνος αδιαίρετο, με ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους.

I pledge allegiance to my Flag and the Republic for which it stands, one nation indivisible, with liberty and justice for all.

Σιγά σιγά η τελετή βρήκε απήχηση και έγινε υποχρεωτική στα σχολεία, όπως την πρωινή προσευχή που έχουμε στη Κύπρο. Αλλά όπως λέει και ένα ρητό του μεσαίωνα, ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Έτσι η τελετή εκτός από υποχρεωτική έγινε και αναγκαστική ειδικά προς τα παιδιά των μεταναστών, τροποποιημένη κατάλληλα ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το ποια χώρα τα παιδιά υπόσχονταν την υπακοή τους:

Υπόσχομαι υπακοή στη Σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στη Δημοκρατία που αυτή αντιπροσωπεύει, ένα Έθνος αδιαίρετο, με ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους.

I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation indivisible, with liberty and justice for all.

Παιδιά από Αμερικάνους και Ιάπωνες γονείς δίνουν την Υπόσχεση της Υπακοής - 1942

Επίσης απέκτησε και χαιρετισμό προς τη σημαία, ο οποίος άρχισε να μοιάζει επικίνδυνα με χαιρετισμούς εν χρήσει από επαχθή καθεστώτα.

Παιδιά σε σχολείο δίνουν την Υπόσχεση της Υπακοής – 1941

Στις 22/12/1942 ο χαιρετισμός τροποποιήθηκε με διαταγή του Κογκρέσου, που έκρινε ότι δεν ήταν πρέπον. Αλλά οι παρεμβάσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Το 1954, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ ( ο αρχιστράτηγος των συμμάχων στο Β’ Παγκόσμιο) πίεσε το Κογκρέσο να περάσει νόμο που θα ρύθμιζε μια και καλή το θέμα της τελετής και θα βοηθούσε στην προστασία της νεολαίας από το κομμουνιστικό κίνδυνο του αθεϊσμού. Έτσιτα λόγια πήραν τητελική τους μορφή:

Υπόσχομαι υπακοή στη Σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στη Δημοκρατία που αυτή αντιπροσωπεύει, ένα Έθνος αδιαίρετο υπό το Θεό, με ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους.

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Το Κογκρέσο δεν άφησε τίποτα στην τύχη - σύμφωνα με τον ίδιο νόμο: Οι δίδοντες την υπόσχεση πρέπει να στέκονται προσοχή με πρόσωπο τη Σημαία και με το δεξί τους  χέρι στη θέση της καρδιάς. Όποιος φοράει κάλυμμα κεφαλής που δεν έχει θρησκευτική σημασία υποχρεούται να το αφαιρέσει, κρατώντας το με το δεξί χέρι και τοποθετώντας το στον αριστερό ώμο, φροντίζοντας το χέρι να περνά πάνω από την καρδιά. Οι ένστολοι πρέπει να στέκονται προσοχή με πρόσωπο τη Σημαία, σιωπηλοί και να χαιρετούν στρατιωτικά.

 Η αλλαγές αυτές, ειδικά η φράση «υπό το Θεό» προκάλεσαν και προκαλούν αντιδράσεις έως σήμερα. Αρκετές θρησκευτικές ομάδες έκαναν μηνύσεις με το δικαιολογητικό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί το κράτος να υπαγορεύει θρησκευτικές πεποιθήσεις. Άλλες ομάδες έθιξαν το γεγονός ότι ο εξαναγκασμός στην τελετή αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης και της συνάθροισης. Οι μηνύσεις αυτές είχαν μερική επιτυχία.

Ακόμη και σήμερα, η τελετή αυτή διχάζει. Το 2006, δικαστήριο στη Φλόριδα επιδίκασε αποζημίωση $32,500 σε μαθητή ο οποίος εξαναγκάστηκε να συμμετάσχει στην τελετή. Το 2009 στο Μέρυλαντ ένας δάσκαλος αποπήρε ένα 13χρονο μαθητή και διέταξε την σχολική αστυνομία να τον απομακρύνει από την τάξη γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει. Από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, μόνο 5 (Χαβάη, Αϊόβα, Οκλαχόμα, Βερμόντ και Γουαϊόμινγκ) δεν προϋποθέτουν ώρα από το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα για την τελετή της Υπόσχεσης Υπακοής.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Μιά σταγόνα ιστορία

Follow Kifines