Iστορία 1η: Πώς αντιδρούσε ο ΛΑΟΣ όταν κινδύνευε


2 Feb 2013, 2:34 p.m. galatis

Χαιρετίζω τα αδέλφια.

Η αφορμή για την πρώτη μας ιστορία δόθηκε στο παιχνίδι μας με την Ανόρθωση όταν ρίχθηκε η μικρή βόμβα στην ανατολική κερκίδα του Γ.Σ.Π. Τότε αρκετός κόσμος στην δυτική, όταν συνήλθε από το ξάφνιασμα της έκρηξης, τα έβαλε με τον κόσμο της ανατολικής που ζητούσε το λόγο από τους ανορθωσιάτες. Άκουγε κάποιος για "ανεγκέφαλους", για τιμωρίες της ομάδας και άλλα παρόμοια. Αλήθεια όμως, πώς αντιδρούσε ο ΛΑΟΣ σε άλλες, μακρινές εποχές όταν συνέβαιναν τα ίδια και χειρότερα;

Θα ανατρέξουμε σήμερα στο μακρινό για αρκετούς από εμάς πρωτάθλημα της περιόδου 1959-1960 και συγκεκριμένα στον αγώνα της 19ης αγωνιστικής μεταξύ Πεζοπορικού - ΟΜΟΝΟΙΑΣ που διεξήχθη στο (παλιό σήμερα) Γ.Σ.Ζ. την Τετάρτη 08/06/1960.

Το πρωτάθλημα βρισκόταν 2 αγωνιστικές πριν το τέλος του (20 αγωνιστικές το σύνολο) και η ΟΜΟΝΟΙΑ βρισκόταν στην δεύτερη θέση 1 βαθμό πίσω από την Ανόρθωση. Ιδού πώς περιέγραψε τον αγώνα η εφημερίδα "Αθλητική" (σ.σ. κράτησα την γραφή της εποχής)

" Δραματικά γεγονότα που υποβιβάζουν τον πολιτισμό μας  και μας εκθέτουν ως βαρβάρους εις τα όμματα των ξένων συνέβησαν κατά την διάρκειαν του χθεσινού αγώνος εις Λάρνακα μεταξύ του Πεζοπορικού και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Το στάδιον Γ.Σ.Ζ. μετετράπη από χώρον ευγενούς άμιλλας και καλλιέργειας της αθάνατης αθλητικής ιδέας εις πραγματικόν πεδίον μάχης αφού δεν έλειψαν οι πυροβολισμοί και οι εκσφενδονίσεις εκρηκτικών αντικειμένων εναντίων ποδοσφαιριστών και του Γενικού Γραμματέως της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Κ. Λυμπουρή. Εάν δεν θρηνούμεν θύματα αυτό οφείλεται σε θαύμα.

Αλλά  ας πάρουμε τα γεγονότα όπως τα ζήσαμε από κοντά. Ο αγώνας άρχισε κανονικά και το πρώτο ημίχρονο διέρρευσε ομαλά με την ΟΜΟΝΟΙΑ να προηγείται με ένα τέρμα που πέτυχε στο 10' ο Πάκκος. Στο ημίχρονο αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ συνδυάσθηκε καλύτερα από τον Πεζοπορικό και με λίγη προσοχή το σκορ δυνατό να ήταν μεγαλύτερο. Στην διάρκεια της 10λεπτης διακοπής οι παίκτες του Πεζοπορικού μετέβησαν  στα αποδυτήρια τους ενώ οι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παρέμηναν εντός του γηπέδου ανταλλάσσοντες απόψεις μετά του προπονητού κ. Φουκς.

Μετά την παρέλευσιν του 10λεπτου ενεφανίσθη ο διαιτητής κ. Γιάννος Αγγελή και οι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άρχισαν να προετοιμάζονται για τη επανάλειψη. Οι ποδοσφαιριστές όμως του ΠΟΛ εξακολουθούσαν να παραμένουν στα αποδυτήρια ενώ ο διαιτητής άρχισε να τους καλεί δια της σφυρήκτρας του. Στο διάστημα αυτό των δύο περίπου λεπτών που μεσολάβησαν, οπαδοί του ΠΟΛ έρριξαν εναντίων των παικτών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δύο εκρηκτικά αντικείμενα που προκάλεσαν εκκωφαντικές εκρήξεις.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αγανάκτηση στους οπαδούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και σύγχυση σ' ολόκληρη την ομάδα. Το ότι οι εκκωφαντικές εκρήξεις επέδρασαν επί των παικτών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (όπως δήλωσαν μετά τα επεισόδια εξέλαβαν τα αντικείμενα σαν βόμβες) εφάνη από τα πρώτα λεπτά που ακολούθησαν. Ουδείς παίκτης ηδύνατο να αποδώσει και η ομάς ως σύνολο ήτο αγνώριστος εις διάστημα δέ μόνον 10 λεπτών εδέχθη τρία αλεπάλληλα γκόλ.

Στο 75' φανατικός "φίλαθλος" που βρισκόταν εντός του στίβου ανέσυρε περίστροφο υπό τα όμματα αστυνομικού και ηπείλησε οπαδόν της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που ευρίσκετο έξω από το κυγκλίδωμα. Ο ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ άρχισε να διαμαρτύρεται και να καλεί τον αστυνομικόν να αφοπλίσει το υποδεικνυόμενον πρόσωπο. Ο αστυνομικός όμως επέδειξε σκανδαλώδη απάθεια γεγονός που προκάλεσε την οργήν στις κερκίδες όπου στο μεταξύ είχε διαδοθεί το επεισόδιον. Αυτό ήταν. Άρχισαν να εκσφενδονίζονται εντός του γηπέδου κάθε είδους αντικείμενα. Καρέκλες, πέτρες, κενές φιάλες αναψυκτικών κ.α. Μια πέτρα κτύπησε τον κ. Στέλιο Δημητρίου. Στο μεταξύ έξαλλοι θεατές άρχισαν να καταστρέφουν τα σύρματα και να εισέρχονται στο γήπεδο. Τότε παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με επικεφαλής τον κ. Λυμπουρή προσπάθησαν να τους συγκρατήσουν προς αποφυγή θλιβερώτερων επεισοδίων, ενώ οι παίκτες του ΠΟΛ κατευθύνοντο προς τα αποδυτήρια. Ακριβώς στην είσοδο που οδηγεί προς τα αποδυτήρια της ομάδος του ΠΟΛ, ο οπλοφόρος ο οποίος απείλησε τον οπαδόν της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ανέσυρε το περίστροφο του και άρχισε να πυροβολεί προς την κατεύθυνση του Λυμπουρή και των άλλων ποδοσφαιριστών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αλλά ευτυχώς οι σφαίρες αστόχησαν. "

 

Όπως ήταν φυσικό ο αγώνας διεκόπη. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έπαιξε μόλις τρεις μέρες αργότερα με την Ανόρθωση (η Ανόρθωση ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια) την οποία συνέτριψε με 5-2 και το Δ.Σ. της ΚΟΠ κατακύρωσε τον αγώνα που διεκόπη υπέρ του Πεζοπορικού. 

Οποιαδήποτε ομοιότητα με το σήμερα στην κρίση των αναγνωστών.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Μιά σταγόνα ιστορία

Follow Kifines