Αντικειμενική Νοοτροπία


25 Nov 2013, 8:20 p.m. philosophos

Μετά το τελευταίο παιχνίδι της Ομόνοιας με το αποελ είχε ρωτηθεί ο εκπρόσωπος του αποέλ Τάκης Αντωνίου να σχολιάσει σχετικά με τα παράπονα που είχε η Ομόνοια για τη σφαγιαστική διαιτησία του Β. Δημητρίου. Ο Τάκης Αντωνίου σχολίασε ότι τα παράπονα της διαιτησίας είναι θέμα νοοτροπίας.

Από εκείνο το παιχνίδι και μέχρι χτές θεωρούμε ότι η Ομόνοια παίχτηκε δίκαια από τους Κύπριους διαιτητές. Μετά τη χτεσινή διαιτητική σφαγή και τα σφοδρά παράπονα των απανταχού Ομονοιατών ξεκίνησε δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή της το ίδιο επιχείρημα περί νοοτροπίας Ομονοιάτη οπαδού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Είναι προφανές ότι υπάρχει προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο όρος νοοτροπία σαν βασική επικοινωνιακή πολιτική του κάθε φορά που η Ομόνοια διαμαρτύρεται για τη διαιτησία.

Με τον όρο νοοτροπία είναι σαν να λεν ότι ο Ομονοιάτης δεν αποδέχεται την ήττα και την αποδίδει σε άλλους (δευτερεύοντες) παράγοντες. Κυπριακά είναι σαν να λεν ότι ο Ομονοιάτης είναι "κλαμένος".

Αυτό το άρθρο γράφεται σαν απάντηση σε όλους τους δήθεν αντικειμενικούς που ανακάλυψαν την καραμέλα της νοοτροπίας του Ομονοιάτη.

Κατ' αρχή δημοσιογράφε δεν είσα καν αντικειμενικός δημοσιογράφος παρά μόνο αντι-ομονοιάτης και καθοδηγούμενος δημοσιογράφος. Καθοδηγούμενος από αυτούς που οργανώνουν τις αδικίες ενάντια στις ομάδες και κυρίως της Ομόνοιας.

Όχι δημοσιογράφε. Δεν είμαι προκατελειμένος, δεν παρανοικός και δεν βλέπω θεωρίες συνωμοσίας και φαντάσματα. Βλέπω αυτά που γίνονται κάθε βδομάδα στα κυπριακά γήπεδα. Βλέπω πόσο διεφθαρμένη είναι η κυπριακή κοινωνία και πόσο αυθαίρετοι είναι οι ανθρώποι που κατέχουν πόστα σε αυτό τον τόπο.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μου έχει δώσει πολλά δικαιώματα να αμφιβάλω για τη γνησιότητα, τη δικαιοσύνη και τη καθαρότητα του κυπριακού ποδοασφαίρου. Οι αισχρές διαιτησίες που βλέπω κάθε εβδομάδα έχουν πλέον διαλύσει κάθε πλεονέκτημα αμφιβολίας που μπορούσα να δώσω στον όποιοδήποτε υποπίπτει σε λάθος.

Δεν χωράει άλλη ανοχή  αυτή η κατάσταση δημοσιογράφε.

Και αφού κάνεις μαθήματα νοοτροπίας δημοσιαγράφε, τα μαθήματα να τα κάνεις πρώτα στον ευατό σου και μετά σε εκείνους που αντιπροσωπεύουν το θεσμό του Κυπριακού Ποδοσφαίρου.

Γιατί σε αυτή την περίπτωση τα αίτια της αντίδρασης δεν είναι κάποιο οπαδικό βίτσιο, δεν έχουμε κίνητρα επικράτησης σεκτών, δεν θέλουμε να είμαστε το αφεντικό καμιάς πόλης. Τα κίνητρα της αντίδρασης του απανταχού Ομονοιάτικου κόσμου είναι ο προκλητικότατος εμπαιγμός που δέχονται τόσες χιλιάδες κόσμο από μερικά άτομα που νομίζουν ότι κρατάνε το Θεό από τα γένια.

Δημοσιογράφε αν όντως θέλεις να λέγεσαι αντικειμενικός να σταματήσεις να είσαι κωλοσφογγάριος του συστήματος και να πεις τα πράγματα με το όνομά τους. Να καυστηριάσεις τους αξιωματούχους της ΚΟΠ, να εκθέσεις διαιτητές και να κάνεις διερευνητική δημοσιογραφία για να εκθέσεις τα τόσα σκάνδαλα που καθημερινά γίνονται στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Τότε και μόνο τότε δημοσιογράφε μπορείς να κρίνεις τους Ομονοιάτες και τη νοοτροπία τους.

Δεν μπορείς δημοσιογράφε να αποδίδεις (και να προσβάλεις ταυτόχρονα) το αίσθημα τόσων χιλιάδων συμπατριωτών σου σε ένα κενό όρο - νοοτροπία - χωρίς καν να σταματήσεις ένα λεπτό να σκεφτείς γιατί τόσες χιλιάδες ανθρώποι αισθάνονται αγανάκτιση.

Δημοσιογράφε σε συμβουλεύω να σιωπήσεις. Δεν σου περνά να κάνεις μάθημα σε τόσο κόσμο που τον πνίγει το δίκαιο του. Η Ομονοιάτικη νοοτροπία δημοσιογράφε είναι η Ομονοιάτικη ιστορία. Είναι η αντίδραση ενάντια σε κάθε αδικία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πράσινη Κοσμοθεωρία

Follow Kifines