Καταστρατήγηση κανονισμών της UEFA;


12 Feb 2014, 10:45 a.m. GoDDemis

Σε παλαιότερο άρθρο του υποφαινόμενου στο Kifines.com στις 18 Νοεμβρίου 2013, είχαμε θίξει το θέμα της εκπροσώπησης των κυπριακών ομάδων στις διοργανώσεις της UEFA. Σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 2014, η ΚΟΠ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της την εξής ανακοίνωση:

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής των σημερινών αγώνων του Κυπέλλου Coca – Cola, η ΚΟΠ υπενθυμίζει τι ισχύει για την εκπροσώπηση μας στα Ευρωπαϊκά Διασυλλογικά Πρωταθλήματα της UEFA αγωνιστικής περιόδου 2014 - 2015.

Ως γνωστό, για πρώτη φορά φέτος, η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί με πέντε ομάδες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA.

Σύμφωνα με την απόφαση πουλήφθηκε απότο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, η εκπροσώπηση μας στην Ευρώπη θα γίνει ως ακολούθως:

(α)Ο Πρωταθλητής θα μας εκπροσωπήσει στο Champions League. (β) Ο Δευτεραθλητής θα είναι η 2η ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στο Champions League. (γ) Ο Κυπελλούχος,ο 3οςκαι ο 4ος του Πρωταθλήματος θα μας εκπροσωπήσουν στο Europa League.

Σε περίπτωση που ο Κυπελλούχοςείναι είτε Πρωταθλητής, είτε Δευτεραθλητής και άρα θα συμμετέχει στο Champions League,τότε δεν τον αντικαθιστά στο Europa League η ομάδα θα αγωνιστεί μαζί του στον τελικό κυπέλλου Coca - Cola, αλλά η επόμενη ομάδα που θα έχει σειρά στο Πρωτάθλημα «Γλαύκος Κληρίδης».

Όλα καλά και ωραία στα σημεία α, β και γ, όμως η τελευταία παράγραφος μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Μέχρι τη φετινή περίοδο γνωρίζαμε ότι ο φιναλίστ του τελικού κυπέλλου, σε περίπτωση που ο πρωταθλητής εξασφαλίζει το πρωτάθλημα, παίρνει ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια ασχέτως βαθμολογικής θέσης στο πρωτάθλημα. Αυτό ίσχυε μέχρι τώρα από τα επίσημα χείλη της UEFA, η οποία στις 20 Σεπτεμβρίου το 2013 στην επίσημη ιστοσελίδα της, με ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός θα αλλάξει από την αγωνιστική περίοδο 2015-16 και το προνόμιο του φιναλίστ Κυπέλλου να εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πάψει να ισχύει.

"In response to another request by the member associations, the UEFA Executive Committee agreed that the UEFA Club Competitions Committee should make the necessary regulatory changes to allow the best-placed non-qualified domestic championship club to enter the UEFA Europa League from the 2015/16 season, rather than the domestic cup runners-up, should the domestic cup winners also qualify for the UEFA Champions League via the final championship standings."

Επίσης, αναδημοσιεύτηκε και σε αρκετά ελληνικά σάιτ, σε περίπτωση που κάποιος δυσκολεύεται να καταλάβει αγγλικά, όπου γράφει ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα ισχύσει από τη σεζόν 2015/16.

  1. Sport FM:http://www.sport-fm.gr/article/eurwpi-giok-gia-tous-finalist-kupellou/722638
  2. Sport Dog:http://www.sportdog.gr/article/215755/o-teleytaios-eyropaios-finalist

Το εν λόγω μέτρο ισχύει σε όλες τις ομοσπονδίες μέλη της UEFA και ασχέτως αριθμού εκπροσώπησης ομάδων στην Ευρώπη, η κάθε ομοσπονδία δεν δικαιούται να ορίζει από μόνη της τον τρόπο επιλογής ομάδων που θα συμμετάσχουν στην Ευρώπη. Δεν έχει καμία σημασία αν μια ομοσπονδία στέλνει 4, 5 ή 6 ομάδες στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρα γραμμένο στους κανονισμούς της UEFA ότι για την τριετία 2012-15 ο φιναλίστ Κυπέλλου, σε περίπτωση που ο πρωταθλητής (η ο δευτεραθλητής σε περίπτωση που θα αγωνιστεί στο Champions League) κατακτήσει και το κύπελλο, δικαιούται να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Παρουσιάζουμε αυτούσιο τον εν λόγω κανονισμό που μπορεί ο οποιοσδήποτε να τον βρει στον ακόλουθο σύνδεσμο.

http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/Regulations/competitions/Regulations/01/94/62/40/1946240_DOWNLOAD.pdf  

"2.04 If the winner of the domestic cup qualifies for the UEFA Champions League, the domestic cup runner-up qualifies for the UEFA Europa League at the stage initially reserved for the lowest ranking top domestic league representative (or the winner of another official domestic competition in accordance with paragraph 2.03)."

Δηλαδή, αν ο Κυπελλούχος συμμετέχει στο Champions League, ο φιναλίστ Κυπέλλου συμμετέχει στο UEFA Europa League στη φάση από την οποία θα ξεκινούσε η ομάδα που εξασφάλιζε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος.

Ο κανονισμός της UEFA είναι ξεκάθαρος, κύριοι της ΚΟΠ. Δεν μπορείτε να αποφασίζετε κατά το δωκούν φέροντας ως δικαιολογία την πενταπλή εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ευρώπη. Μελετήστε ξανά τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας πριν βρεθείτε εκτεθειμένοι!

GoDDemis

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Τα Γκαντέμικα

Follow Kifines