Η Αρχαία Δίολκος


12 Feb 2020, 5:10 a.m. kifinescom

Η Δίολκος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα έργα της μηχανικής των αρχαίων Ελλήνων. Ένωνε τα δυο μεγάλα λιμάνια που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα, τις Κεχρεές (Σαρωνικός κόλπος) και το Λέχαιον (Κορινθιακός κόλπος).

Για να αποφεύγουν τα πλοία τον περίπλου της Πελοποννήσου και την επικινδυνότητα που αντιμετώπιζαν οι ναυτικοί στον μανιασμένο κάβο Μαλέα κατασκευάστηκε, στις αρχές του 6ου αιώνα, από τον Τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο, ένας δρόμος στρωμένος με κυβόλιθους κομμένους από πωρόλιθο, φάρδους 3,5 – 5 περίπου μέτρα, ντυμένος με ξύλα, πάνω στον οποίο γλιστρούσαν τα πλοία της εποχής (τριήρεις) αλειμμένα με λίπος για να περάσουν από την μια άκρη στην άλλη. Στη μέση του πλάτους του υπήρχαν δύο αυλακώσεις(λούκια).Είχαν μεταξύ τους απόσταση 1,50μ. ονομάζονταν ολκοί και σκοπός τους ήταν να μην εκτροχιάζονται οι πλατφόρμες με τα πλοία, ειδικά στις στροφές, καθώς η διαδρομή ήταν μεγάλη και ο δρόμος ελισσόταν ανάμεσα από λόφους. Από τα αυλάκια αυτά πήρε και τα όνομά της η οδός Δίολκος.

Ξεκινούσε στον Κορινθιακό από το σημείο που σήμερα βρίσκεται ο σηματοδότης για τα πλοία και κατέληγε στον Σαρωνικό, στο σημερινό Καλαμάκι Κορινθίας, τον αρχαίο Σχοινούντα. Δεν ακολουθούσε ευθεία γραμμή, αλλά είχε στροφές επειδή το έδαφος παρουσιάζει αρκετή κλίση, με υψόμετρο μέχρι 90 μέτρα, οπότε και η μεταφορά των πλοίων θα ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη. Φαίνεται ότι τα πλοία σύρονταν από δούλους, γιατί ίχνη από οπλές ζώων ή κάποιο μηχάνημα δεν είναι ορατά μετά τις ανασκαφές. Τα εμπορικά πλοία δεν μεταφέρονταν φορτωμένα .Αφήναν τα εμπορεύματά τους στις Κεχρεές ή το Λέχαιον, ανάλογα την κατεύθυνσή τους.

Η Αρχαία Δίολκος χρησιμοποιούνταν επί αρκετούς αιώνες και τα πανάκριβα τέλη (διόδια για το πέρασμα) που καταβάλλονταν στην Κόρινθο ήταν και το πιο σημαντικό έσοδο της πόλης.

 

Follow Kifines