Ίσως να πρέπει να πούμε «ΑΡΚΕΤΑ»;


27 Oct 2012, 11:12 a.m. kifinescom

Με την τελευταία απόφαση της Δικαστικής επιτροπής ίσως να πρέπει να αποδεχτούμε ότι η σεμνή τελετή με τίτλο «Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα ΚΟΠ» κάπου φτάνει στο τέλος του; Καμιά αξιοπιστία, κανένας σεβασμός. Μόνο παρασκήνιο και εξυπηρέτηση πολιτικοοικονομικών συμφερόντων.

Δεν το βλέπουμε ως την αιτία, αλλά ως την αφορμή. Γιατί αποφάσεις σαν την σημερινή δεν σπανίζουν στο ποδόσφαιρο μας. Κανονισμοί διαιτησίας που ισχύουν κατά το δοκούν, παραπομπές σε «δίκη» μόνο για συγκεκριμένα σωματεία για τα ίδια παραπτώματα, παρερμηνεία κανονισμών, εξοντωτικές ποινές, αποκλεισμοί έδρας στα πλέιοφ είναι μόνο λίγα από τα όσα κατά καιρούς κατάπιαμε χωρίς ουσιαστική αντίδραση.

Μετά και την απόρριψη της ένστασης της Σαλαμίνας όμως, αλλά και την όλη στάση της ΚΟΠ που δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της μπουρδελοκατάστασης στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, ίσως να έφτασε ο καιρός που όλοι μας να πρέπει να πούμε ΑΡΚΕΤΑ! 

Υπάρχει εδώ και ένα μήνα στο τραπέζι η πρόταση της μείωσης των ομάδων και της δημιουργίας κλειστής λίγκας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε ιδίαν άποψη για το τι προτείνει η Ελληνική εταιρία που είχε συνάντηση με παράγοντες την περασμένη Τετάρτη. Δεν λέμε ότι πρέπει να συμφωνήσουν μαζί της τα σωματεία. Εμείς λέμε ότι πρέπει πάραυτα να κινηθούν οι διαδικασίες για να ξεφύγει από την διαπλοκή της ΚΟΠ το ποδόσφαιρο μας. 

Και για να γίνει αυτό υπάρχουν τρεις επιλογές. 

Το πιο απομακρυσμένο σενάριο, είναι να παραιτηθούν ΟΛΟΙ οι αξιωματούχοι της ΚΟΠ και να γίνουν νέες εκλογές με νέα άτομα κοινής αποδοχής. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν θα γίνει ποτέ. Η αλληλεξάρτηση του συστήματος με την ηγετική πυραμίδα της ΚΟΠ είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τις μεγάλες αλλαγές. 

Το δεύτερο σενάριο είναι η αποχώρηση από την ΚΟΠ και τη σύσταση νέας Ομοσπονδίας. Κάτι όμως που βάζει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική των ομάδων που θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν. Και ακούγοντας δηλώσεις του στυλ «Μα εμείς είμαστε ιδρυτικά στελέχη της ΚΟΠ και θέλουμε να την προστατεύουμε» μάλλον σε ένα τέτοιο εγχείρημα, θα μείνουμε μόνοι. 

Το τρίτο και το πιο εφικτό, είναι η δημιουργία Λίγκας. Έστω και υπό την εποπτία της ΚΟΠ που θα συνεχίσει να υφίσταται για λόγους αδειοδότησης και ευρωπαϊκής συμμετοχής, η Λίγκα μας δίνει ένα λευκό καμβά που πάνω του μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο πλαίσιο κανονισμών που να πλησιάζουν πολύ παραπάνω στα θέλω της πλειοψηφίας. Το αν αυτό θα γίνει μέσω της εταιρίας που ήρθε να προτείνει την συνεργασία στα πρότυπα της Σούπερ Λιγκ ή από μια καθαρά νέα προσπάθεια, είναι κάτι κάτι που πρέπει να εξεταστεί από τα σωματεία. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το υπάρχον στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πάνε άδικα οι κόποι των ομάδων και ο χώρος το ποδοσφαίρου φλερτάρει με την καταστροφή. Γιατί δεν είναι μόνο το οικονομικό που βάζει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του. Είναι και η αναξιοπιστία και προκατάληψη στους φιλάθλους που τους στέλνει πρώτα στον καναπέ και μετά στην πλήρη απαξίωση. Και ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους δεν μπορεί να υπάρξει. 

Follow Kifines