15νθήμερο που κρίνει πολλά


29 Nov 2012, 10:30 a.m. kifinescom

«Τα μακρά, κοντά εγίναν» θα μπορούσε να πει κανείς για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Η φούσκα της τάχατες «οικονομικής ευρωστίας» έχει προ πολλού σπάσει και οι συνέπειες της έχουν κτυπήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ που πρέπει εντός 15νθημέρου να αποφασίσει το πλάνο διεξόδου από την κρίση.

Η διοίκηση υπό τον Στέλιο Μυλωνά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τον κόσμο της ομάδας. Μέσα από μία σειρά ανοιχτών συγκεντρώσεων έχει εξηγηθεί στον κόσμο το μέγεθος της ζημιάς της προηγούμενης τετραετίας και το ότι με τα σημερινά δεδομένα η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί πλέον να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Παρουσιάστηκαν, έστω και ως προσχέδια, τα πιθανά σενάρια αναμόρφωσης των δομών του σωματείου και πλέον το όλο θέμα θα τεθεί ενώπιον των μελών σε έκτακτη καταστατική συνέλευση που όπως πληροφορούμαστε θα οριστεί εντός Δεκεμβρίου. Με ένα μεγάλο αριθμό νέων μελών να έχουν εγκριθεί την τελευταία διμηνία, το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι το κατά πόσο αυτά τα νέα μέλη θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες της καταστατικής και της εκλογικής συνέλευσης που θα ακολουθήσει, αφού ως γνωστών με το υπάρχον καταστατικό υπάρχει μια περίοδος αναμονής τριών μηνών. Και πάλι σύμφωνα με πηγές μας, η Διοίκηση θα εισηγηθεί όπως τροποποιηθεί η πρόνοια αυτή την ώρα της καταστατικής συνέλευσης για να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου και τα νέα μέλη.  

Όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις μελών του ΔΣ του σωματείου, το μοντέλο που επιλέχτηκε ως το επικρατέστερο είναι αυτό του μικτού τύπου διοίκησης. Η δημιουργία δηλαδή μιας εταιρίας σε μοντέλο συνεργατισμού η οποία θα έχει ένα ποσοστό εκπροσώπησης πέριξ του 40% στο νέο ΔΣ. Οι υπόλοιπες θέσεις θα πληρώνονται από εκλογές στο σώμα των μελών του σωματείου. Τόσο το σώμα των μελών, όσο και αυτό των μετόχων της εταιρίας, θα είναι επί συνδρομητικής βάσης με τα μεν μέλη να έχουν μια αύξηση στο ποσό της συνδρομής (σσ: από τα 180€ που είναι σήμερα, γύρω στα 300€) αλλά με σημαντικά οφέλη ως προς την απόκτηση εισιτηρίου διαρκείας. Οι δε μέτοχοι, έχει μπει στόχος να απαριθμούν τους 400, δίνοντας όμως τη δυνατότητα ομάδων ατόμων να έχουν 1 μετοχή, η οποία θα κοστολογηθεί εφάπαξ με κάποιο ποσό, όμως η ισχύ της θα διέπεται από συνδρομή της τάξης των 5000€ ετησίως. 

Τα έσοδα από το μετοχικό σώμα, θα χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση οφειλών και δόσεων προς τράπεζες ενώ πλέον ο προϋπολογισμός της ομάδας θα εξαρτάται από τα πραγματικά έσοδα της ομάδας και ανάλογα της πορείας της ομάδας, με στόχο τον ισολογισμό ή την ελάχιστη κερδοφορία. 

Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί μεγάλη συνεισφορά από τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Με την υπάρχον ψυχολογία στις τάξεις του κόσμου, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει σ' αυτή την προσπάθεια, που όμως αυτή τη περίοδο φαντάζει ως την μόνη λύση για να εξέλθει η ομάδα από την δεινή θέση που βρίσκεται. 

Και από εκεί και πέρα, υπάρχει και η φετινή μεγάλη τρύπα που αγγίζει ήδη τα 5+ εκατομμύρια ευρώ που για να καλυφτεί πρέπει να βρεθούν άμεσα οι μέτοχοι που θα φέρουν 2000000€ και τα υπόλοιπα μέσω κάποιου δανείου να καλυφτούν για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς αρνητικές συνέπειες από κριτήρια που δεν θα περάσει η ΟΜΟΝΟΙΑ. 

Έχει γίνει προεργασία μεγάλη τους τελευταίους μήνες. Είναι για να απορείς γιατί φτάσαμε στο σημείο όπου όλα κρέμονται από μια κλωστή για να παρθούν αποφάσεις, όμως αυτά είναι δυστυχώς τα δεδομένα. 

Το χρέος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που ανέρχεται στα 26εκατομμύρια είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατάσταση, έστω και αν αφαιρεθεί το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρών που έχει να παίρνει ο Μιλτιάδης Νεοφύτου. Όπως άλλωστε έχουν όλοι συνειδητοποιήσει μετά την υπόθεση Οκκά, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που εν δυνάμει μπορούν να φέρουν την ΟΜΟΝΟΙΑ σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

Γίνονται λοιπόν αυτή τη στιγμή οι τελικές διεργασίες για την καταστατική συνέλευση. Σύντομα η Διοίκηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία και από εκεί και πέρα, όλοι μας, θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας. 

Η ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλάζει. Το πως και προς τα που θα βαδίσει, εναπόκειται σε εμάς. Τον κόσμο. 

Follow Kifines