Τα σύνδρομα της Ομονοίας, οι Ακαδημίες, ο ΤΔ και η διοίκηση


14 Sep 2016, 7:42 a.m. kifinescom

H Ομόνοια πάσχει από παλιά σύνδρομα, λειτουργούσε κάποτε πρωτοποριακά κάτω από συνθήκες ερασιτεχνισμού, τότε η Ομόνοια ήταν πρωτοπόρα, γι’αυτό και μεγαλουργούσε.

Από τότε όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια, το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, οι ομάδες άρχισαν να μπαίνουν σιγά σιγά σε ρυθμούς επαγγελματισμού ΑΛΛΑ η Ομόνοια παρέμεινε σε εκείνο το απαρχαιωμένο μοντέλο και δεν λέει να ξεκολλήσει.

Ακαδημίες

Αρχίζοντας από τις ακαδημίες οι οποίες ΔΕΝ είναι Ακαδημίες , δεν προσφέρουν στα νεαρά παιδιά συνθήκες σχολείου και ακαδημίας . Απλά μαζεύουμε παιδιά σε όλη την Κύπρο τους δίνουμε μια μπάλα 1-2 ώρες και απλά μαζεύουμε τα λεφτά από τους γονείς τους. Ταλέντα υπάρχουν σε αυτές τις ακαδημίες αλλά ο τρόπος που λειτουργούν τα σκοτώνει , άλλωστε δεν με χρειάζεστε εμένα να σας πω, πόσα χρόνια  πάνε  να δούμε παίκτες από τις ακαδημίες να εξελίσσονται.

Για του λόγου το αληθές, κοιτάξετε   την το τελευταίο «απόκτημα» της ομάδας , ένα νεαρό ταλέντο που σαν παιδάκι και αυτός στα 17-18 του έκανε τα λάθη που κάνουν όλοι οι νέοι της ηλικίας του , που κάναμε όλοι στην ηλικία του , η «Ακαδημία» αντί να τον πάρει από κοντά , να τον καθοδηγήσει να τον βοηθήσει να του συμπαρασταθεί …τον έδιωξε…

Πέρασαν τα πρώτα νεανικά χρόνια και προς πίστη του νεαρού επέμενε να αγωνίζεται αντιλήφθηκε τα λάθη της ηλικίας σοβαρεύτηκε , και πήρε τον δρόμο του ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του εκεί που τον εμπιστεύτηκαν , με αποτέλεσμα να τρέχουμε να τον αγοράσουμε πίσω.   

Αυτά βέβαια δεν είναι καινούργια πράγματα για την Ομόνοια , τα ίδια θυμάμαι εγώ από την εποχή του ποδοσφαιριστή «Νίκου Χαραλάμπους» , φαντάζομε και ποιο πριν, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Οικονομικό

Οι τελευταίες διοικήσεις βρήκαν και το θέμα του οικονομικού και έτσι κάνουν ανενόχλητοι ότι ποιο αντιεπαγγελματικό μπορείς να φανταστείς έχοντα το άλλοθι του οικονομικού. Αν πάρει όμως κάποιος το προϋπολογισμό της Ομόνοιας τα τελευταία 3-4 χρόνια που υποτίθεται έχει οικονομικό πρόβλημα θα δει ότι ο προϋπολογισμός ήταν από τους ψηλότερους του πρωταθλήματος μία ή δύο , άντε τρείς  (φέτος)ομάδες  έχουν ψηλότερο προϋπολογισμό από την Ομόνοια , όμως η Ομόνοια αποδίδει το ίδιο ποδόσφαιρο που αποδίδουν οι ομάδες με το 1/3 του δικού τη προϋπολογισμού ίσως και λιγότερα .

Αν υπήρχε ένα υγιές σωματείο με επαγγελματική νοοτροπία , στην δύσκολη οικονομική κρίση , θα μας έλεγαν οκ 2-3 χρόνια πρωταθλητισμός δεν υπάρχει (που μας το είπαν δηλαδή και το δεχτήκαμε) παίρνουμε τον προϋπολογισμό στο μισό εκατομμύριο (και όχι 3 και 4 και 5 που είχαμε) φέρνω νέα παιδιά από τις ακαδημίες και 2-3 ξένους και αγωνίζομαι…θα εξοικονομούσε έτσι πολλά εκατομμύρια , που θα εξαφάνιζαν σχεδόν το χρέος αλλά θα είχε και μια ομάδα με νεαρά ταλέντα και με 2-3 χρόνια πείρα στην μεγάλη κατηγορία.

Αντί αυτού φέρναμε ένα τσούρμο ξένους ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ποιότητας , και υποβαθμίσαμε ακόμη περισσότερο τις ακαδημίες , δεν δίνουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά , αλλά δίνουμε σε άγνωστους ξένους , έχουμε ένα προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων που μόνο με ο  Αποελ έχει ψηλότερο , οι υπόλοιποι της πρώτης εξάδας  είναι λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα και ακόμα ποιο κάτω.

Αυτό κύριοι της Ομόνοιας  δίνει δικαίωμα στον κόσμο να απαιτεί κάτι καλύτερο από την ομάδα και δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία το οικονομικό … 

Τεχνικός Διευθυντής

Αποφάσισαν οι διοικούντες να φέρουν τεχνικό διευθυντή(ΤΔ) μετά που το απαιτούσε ο κόσμος, (δεν θεωρώ ότι κατάλαβαν την αξία του θεσμού , απλά ικανοποίησαν την απαίτηση του κόσμου για να σιωπήσει) Το πώς τον επέλεξαν , ποιοι τον επέλεξαν, γιατί τον επέλεξαν είναι κάτι που ακούγονται πολλά και που εν πάση περιπτώσει δεν είναι ξεκάθαρο , ακούγεται ότι μέλη του ΔΣ το έμαθαν από το τηλέφωνο όταν είδη προσλήφθηκε , αν αυτό ευσταθεί ,αποδεικνύει ότι δεν έδωσαν καμιά σημασία στο θέμα και έφεραν κάποιο απλά για να τον φέρουν , το είδαμε άλλωστε και πριν 2 χρόνια με τον Άγγλο ΤΔ που έφεραν τότε.

Το θέμα είναι ότι αυτή την φορά του παρέδωσαν και τα κλειδιά … Εντάξει είπαμε ο ΤΔ πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων , ΑΛΛΑ σε συνεργασία με διοίκηση και προπονητή. Έχει λόγο  και ρόλο η διοίκηση να παίξει , ειδικά  όταν ο ΤΔ είναι νέος και άσχετος με την νοοτροπία και την ιστορία της ομάδας , δεν αφήνεις ένα ΤΔ να διώχνει και να εξευτελίζει την σημαία της ομάδας, για παράδειγμα .

Μπορεί η διοίκηση να πει παραδείγματος χάρη:

-Ναι κύριε ΤΔ αυτός ο παίκτης δεν είναι στις επιλογές σου,  αλλά είναι η σημαία της ομάδας, είναι  ο άνθρωπος που θέλει ο κόσμος , πρέπει να τον κρατήσουμε.

 

Ας  φέρει όλους τους υπόλοιπους που θέλει ο ΤΔ, δεν χάθηκε ο κόσμος αν δήξουμε σεβασμό και εκτίμησε σε ένα άτομο που πρόσφερε στο σωματείο.

Φυσικά στην περίπτωση μας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα , άφησαν τον ΤΔ να διώξει την μισή ομάδα , και να φέρει μισή ντουζίνα νέους ΠΡΙΝ φέρει προπονητή…

Είμαι υπέρμαχος του θεσμού το ΤΔ , αλλά δεν γίνεται ένας ΤΔ να ξηλώνει μια ομάδα να φέρνει μισή καινούργια και να μην έχει προπονητή …

  • Με ποιο έκανε συνεννόηση;;
  • Με ποια κριτήρια έφερε τους παίκτες και έδιωξε όσους έδιωξε;;
  • Με ποια άποψη ποιού προπονητή ;;;;; 

Αυτά δεν γίνονται και στις ποιο ερασιτεχνικές ομάδες … και ας μην βγάζει η διοίκηση την ουρά της έξω , έχει ευθύνες και μάλιστα τεράστιες …

  • Με ποια κριτήρια έφερε το συγκεκριμένο ΤΔ ;;
  • Ποιος τον επέλεξε και τι άλλες επιλογές είχαμε ;;;
  • Τι εντολές έχει ο ΤΔ ;;;
  • Γιατί έδιωξε το προηγούμενο προπονητή και έφερε αυτό που έφερε στον χρόνο που τον έφερε ;;;;
  • Τι συμφωνία υπάρχει με τον ΤΔ και σε χρόνο, και σε λεφτά , και σε όρους ;;;

 

Η Ομόνοια, αν θέλει να συνεχίσει να λέγεται «ομάδα του Λαού» οφείλει να μας δώσει εξηγήσεις, οφείλει να δώσει λόγο στον κόσμο που την στηρίζει, στον κόσμο που από τον οποίο συνέχεια ζητά … 

Διαφορετικά κάντε  την εταιρεία, δώστε την δώρο σε ένα εκατομμυριούχο (αν βρείτε)  να κάνει ότι θέλει ο άνθρωπος με τα δικά του λεφτά …

Αν  η Ομόνοια είναι η ομόνοια του λαού που ξέραμε οφείλει να προχωρήσει σε διαγραφή των ξεπερασμένων συνδρόμων που την διακατέχουν , να γίνει σωστή επαγγελματική δουλειά να μπουν βάσεις  για το μέλλον που ονομάζονται «Ακαδημίες» και κύρια να εμπιστευτεί τον κόσμο της , να μιλήσει ανοικτά και με διαφάνεια για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη μας …

Αντρέας Χρίστου

Η άποψη σας μετράει

Στην κατηγορία Editorial δημοσιεύουμε τις δικές σας απόψεις. Στείλτε το μήνυμα σας μέσω email στο info@kifines.com

Follow Kifines