Ιστορία 12η: AFC Telford United – Η ομάδα που διοικείται από οπαδούς


5 Dec 2014, 7:50 p.m. galatis

Χαιρετίζω τα αδέλφια.

Αφορμή για την σημερινή ιστορία είναι δυστυχώς οι δύσκολές στιγμές που περνά η ομάδα μας και η τραγική ανεπάρκεια του συμβουλίου μας να βρει λύσεις.

Θα μιλήσουμε για την AFC Telford United, μια ομάδα που αναστήθηκε χάρη στις προσπάθειες των οπαδών της.

Ήταν το 2004 όταν η Telford United – όπως ήταν τότε γνωστή – αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα με χρέη πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων στερλινών και με παίκτες που αμείβονταν με 1000 και 2000 στερλίνες εβδομαδιαίως. Αυτά τα ποσά ήταν ανήκουστα για ένα σύλλογο που αγωνίζεται στην 5η κατηγορία της Αγγλίας (τη χαμηλότερη κατηγορία) και με έδρα μια πόλη των 170,000 κατοίκων.

Όπως ήταν φυσικό οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας προσπάθησαν να σώσουν το σύλλογο τους. Οργάνωσαν οικονομική εκστρατεία, αγορές, λαχνούς ενίσχυσης αλλά τελικά το ποσό αποδείχθηκε πολύ μεγάλο – ο όμιλος εταιρειών που ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας την εγκατέλειψε, ο σύλλογος έκλεισε και ορίστηκε εκκαθαριστής. Ανάμεσα στις απώλειες ήταν και το νέο γήπεδο του συλλόγου, χωρητικότητας 6300 θέσεων που ολοκληρώθηκε μόλις το 2003.

Οι οπαδοί όμως δεν έμειναν με δεμένα χέρια. Αφού κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να γλυτώσουν την ομάδα τους, φύλαξαν μέρος των χρημάτων που συνέλεξαν και ίδρυσαν επίσημο εμπορικό συνεταιρισμό (trust). Με το κλείσιμο της ομάδας ίδρυσαν νέα ομάδα, την AFC Telford United η οποία ξεκίνησε τις αγωνιστικές τις υποχρεώσεις τρεις κατηγορίες πιο κάτω από τη θέση της παλαιάς ομάδας. Μέσα σε επτά χρόνια κατάφεραν να φέρουν την ομάδα στη θέση της, να κάνουν συμφωνία με το δημαρχείο του Telford ώστε να επανακτήσουν το γήπεδο τους ενοικιάζοντας το σε συμβολική τιμή και να διατηρήσουν την ομάδα χωρίς χρέος. Ακόμη διατηρούν ακαδημίες, συνεργάζονται με τα σχολεία της περιοχής και γενικά βοηθούν τη κοινότητα τους καθημερινά.

Η ομάδα μέχρι σήμερα διοικείται από το συμβούλιο του εμπορικού συνεταιρισμού που έφτιαξαν οι οπαδοί. Για να γίνει κάποιος μέλος αυτού του συνεταιρισμού με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθε στο συμβούλιο, απαιτούνται 5 λεπτά χρόνος για να συμπληρωθεί η αίτηση μέλους ηλεκτρονικά και να γίνει η πληρωμή του ποσού της συνδρομής που ανέρχεται στις 2 στερλίνες ετησίως.

Στο λογότυπο της ομάδας έβαλαν τη φράση «Να μην ξεχάσουμε ποτέ» για να θυμούνται τα δεινά που πέρασαν και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Μιά σταγόνα ιστορία

Follow Kifines