Ιστορία 11η: Επιχείρηση Paul Banyan


24 Aug 2014, 5:48 p.m. galatis

Χαιρετίζω τα αδέλφια.

Βλέποντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται τελευταίως για την επιβολή της κάρτας οπαδού και τη συνεχή δαιμονοποίηση των οργανωμένων, θυμήθηκα μια ιστορία που συνέβηκε στη μακρινή Κορέα. Η ιστορία αυτή μας διδάσκει που μπορεί να οδηγήσει ο παραλογισμός για ένα πράγμα φαινομενικά ασήμαντο.

 

Ήταν 18 Αυγούστου 1976 στη περιοχή κοινής ασφάλειας Παν-Μουν-Τζομ μέσα στη Κορεάτικη Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (το αντίστοιχο της νεκρής ζώνης στην Κύπρο). Στην εν λόγω περιοχή υπήρχαν παρατηρητήρια τόσο των δυνάμεων των Ην. Εθνών (ΗΠΑ, Ν. Κορέα και λοιποί, γνωστοί ως UNC) όσο και της Βορείου Κορέας. Ένα δέντρο εμπόδιζε τη θέα στο παρατηρητήριο #3 έτσι μια ομάδα 5 Νοτιοκορεατών με τον αξιωματικό τους μπήκε στην Απ/νη Ζώνη συνοδεία 11 στρατιωτών με επικεφαλής 2 Αμερικανούς αξιωματικούς για να κλαδέψει το δέντρο. όπως ήταν φυσικό αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Βορειοκορεατών και μια ομάδα 15 ατόμων με επικεφαλής τον υπολοχαγό Πακ Τσιούλ εμπόδισε το κλάδεμα με τη δικαιολογία ότι το δέντρο είχε φυτέψει ο ίδιος ο ηγέτης τησ Β. Κορέας όντας παιδί και ήταν υπό τη προστασία του. Οι 2 ομάδες δεν άργησαν να έρθουν στα χέρια και ως αποτέλεσμα της συμπλοκής οι 2 Αμερικανοί αξιωματικοί σκοτώθηκαν και όλοι πλην ενός οι στρατιώτες του UNC τραυματίστηκαν.

Η συμπλοκή

 

Οι ΗΠΑ και οι Ν. Κορέα ήθελαν να πάρουν το αίμα τους πίσω. Έτσι αποφάσισαν να κόψουν το εν λόγω δέντρο "για τιμωρία" και σχεδίασαν την επιχείρηση Paul Banyan (μυθικός ξυλοκόπος στις ΗΠΑ). Στις 21 Αυγούστου 1976 μια φάλαγγα με 23 φορτηγά εισήλθε στην Απ/νη Ζώνη και άρχισε την κοπή. Για προστασία των ανδρών αυτών υπήρχαν 64 Νοτιοκορεάτες καταδρομείς, αρκετοί από τους οποίους ζώστηκαν νάρκες για να δράσουν ως καμικάζι σε περίπτωση επίθεσης. Επίσης, οι ΗΠΑ διέθεσαν πέραν των 136 ανδρών που ήταν στη φάλαγγα 27 ελικόπτερα, μια ομάδα βομβαρδιστικών Β-52, μια μοίρα μαχητικών, μια μοίρα τακτικών βομβαρδιστικών, μια ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου, έθεσαν σε συναγερμό μάχης όλες τους τις δυνάμεις στην γραμμή αντιπαράταξης και έφεραν ως ενισχύσεις από την Ιαπωνία και το Γκουάμ συνολικά άλλες 13,800 άνδρες.

 

Όλα αυτά για να κόψουν ένα δένδρο.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Μιά σταγόνα ιστορία

Follow Kifines