Ιστορία 14η: Το μακρά ξεχασμένο 1948


18 Feb 2016, 8:22 p.m. galatis

Χαιρετίζω τα αδέλφια.

Με αφορμή την αποψινή ανακοίνωση από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου που φέρει το όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ θα ήθελα να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη αυτών που πήραν τις αποφάσεις. Να τους θυμίσω – αν μπορούν να θυμηθούν – τι πέρασαν οι πνευματικοί / αθλητικοί τους πατέρες το μοιραίο εκείνο 1948.

Οποιαδήποτε ομοιότητα στο ύφος / πνεύμα τον ανακοινώσεων και άρθρων του τότε με το σήμερα φαντάζομαι είναι καθαρά συμπτωματική.

Αρχές 1948: Ο Γ.Σ.Ε. και η Ανόρθωση διώχνουν και διαγράφουν αθλητές λόγω πολιτικών φρονημάτων. Κάποιος μπορεί να πει σήμερα για τις ιδέες τους.

Εφημερίδα «Νέος Κυπριακός Φύλαξ», 26/05/1948:

Το τηλεγράφημα του ΑΠΟΕΛ προς τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. εις το οποίον χαρακτηρίζεται η ανταρσία ως εθνοκτόνος επροκάλεσε την μήνιν των κομμουνιστικών εφημερίδων και 5-6 κομμουνιστών ποδοσφαιριστών οι οποίοι ετοιμάζουν ανταρσίαν και δη εις τας παραμονάς της μεγαλυτέρας ποδοσφαιρικής συναντήσεως της περιόδου.

            Το Διοικητικόν Συμβούλιον του ΑΠΟΕΛ εγνώριζε βέβαια τας συνήθειας του τηλεγραφήματος, αλλά δεν εδίστασε να το αποστείλη. Διπλά λοιπόν συγχαρητήρια αξίζουν στο ΑΠΟΕΛ. Όσον δια τους 5-6 κομμουνιστάς ποδοσφαιριστάς του, δεν έχομεν παρά να τους επαναλάβωμεν όα είπαμεν δια τους ομοϊδεάτας των άλλων συλλόγων. ΟΞΩ από τα γήπεδα μας. Κάμετε δικά σας και φροντίστε να υπαχθείτε  στην Ρωσσικήν Ομοσπονδίαν Ποδοσφαίρου. Εις τα δικά μας γήπεδα θα μπαίνουν μόνον εκείνοι που σκέπτονται ως Έλληνες και όχι εκείνοι που εξυμνούν τους προδότας.

 

Εφημερίδα «Δημοκράτης», 01/06/1948:

            Σχετικά με τα τελευταία αντιαθλητικά γεγονότα του ΑΠΟΕΛ πληροφορούμαστε τις πιο κάτω λεπτομέρειες: Η επιτροπή του ΑΠΟΕΛ συνεδρίασε την Πέμπτη και Παρασκευή. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν οι ποδοσφαιριστές Τσιαλής, Γωγάκης, Χ’Βασιλείου και Γ. Χριστοδούλου και τους ζητήθηκε να υπογράψουν δήλωση που να εκφράζουν τη λύπη τους για τη στάση τους έναντι της Επιτροπής.

            Οι αθλητές όμως αυτοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά να υπογράψουν δήλωση και έτσι απεβλήθηκαν για τρείς μήνες.

            Για τον Κ. Λυμπυρή πληροφορούμαστε πως αποβλήθηκε για πάντα για προηγούμενες…πράξεις του.

            Πληροφορούμαστε επίσης πως εξασκήθηκε πίεση στους υπόλοιπους αθλητές που κατέκριναν το διοικητικό συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ. Στους αθλητές αυτούς τέθηκε έμμεσα ζήτημα δουλιάς και έτσι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

 

Ίδια μέρα, ίδια εφημερίδα σε άρθρο για το τι έλαβε χώρα στην συνεδρία της επιτροπής του ΑΠΟΕΛ (απόσπασμα):

Προψές ωστόσο, αποδείκτηκε ότι η επιτροπή έκανε διπλωματία κι’ ότι επηρεάστηκε από το κομματικό πάθος άλλων παραγόντων. Κι έτσι δημιουργήθηκε ρήγμα, που εστέρησε την ομάδα του ΑΠΟΕΛ από τα καλύτερα στελέχη της.

 

Με την αμυδρή ελπίδα να θυμηθούν κάποιοι ποια ομάδα διοικούν.

 

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Μιά σταγόνα ιστορία