Γερμανία - Ελλάδα: Σύγκρουση Κοσμοθεωριών


19 Jun 2012, 7:54 p.m. philosophos

Αύριο τα πάντσερ υποδέχονται  το πειρατικό για το Euro 2012. Ένα παιχνίδι σύμβολο που  μπορεί να καταδείξει την κοινωνική και πολιτική πλευρά του αθλητισμού. Δεδομένου της κόντρας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, ένα βίντεο στο youtube της γνωστής βρεττανικής σειράς monty python είναι επίκαιρο όσο ποτέ:

 Στο βίντεο παρουσιάζεται η κόντρα της γερμανικής και της ελληνικής κοσμοθεωρίας μέσα από ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Στη μια ομάδα έχουμε τα τέρατα της Γερμανικής φιλοσοφίας και θεμελιωτές του μοντέρνου πολιτισμού και τρόπου ζωής. Στην άλλη ομάδα έχουμε τους Έλληνες τιτάνες φιλοσόφους θεμελιωτές της ανθρώπινης σκέψης.

 Η όλη περιρέουσα σε συνδιασμό με αυτό το βίντεο μου δίνει τροφή για σκέψη: 

 Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες φιλόσοφοι είναι απλά άπιαστοι. Οι Γερμανοί σύγχρονοί τους, όσο και αν προσπάθησαν τους να τους ερμηνεύσουν, έχουν αποτύχει. Αυτή την αποτυχία την αναγνωρίζει ο Νίτσε, εξωτερικεύοντας ταυτόχρονα και τον υποσυνείδητο γερμανικό μισελληνισμό.

 Αλήθεια πόσα έχει υποφέρει η  Ελλάδα από τη Γερμανία; Από τους φιλογερμανούς βασιλιάδες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, την χιτλερική κατοχή και τώρα την σύγχρονη σκλαβιά χρέους.

 Από την άλλη υπάρχει και το ερώτημα για το πόσο "Έλληνες"  είναι οι σημερινοί Έλληνες. Και όχι δεν εννοώ τις ηλίθιες συζητήσεις περί του "ιερού" έθνους. Εννοώ πόσο μπορούν οι σημερινοί, Έλληνες να αντιληφθούν σαν κράτος και σαν κοινωνία το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Πόσος Σωκράτης και πόσος Αριστοτέλης υπάρχει σήμερα στην ελληνική καθημερινότητα; Προσωπικά πιστεύω ότι ίσως αυτό να είναι το μέτρο για να δείξεις πόσο Έλληνας είσαι - έτσι για να απαντήσω και στους δήθεν εθνικιστές. Η κατανόηση και εμπέδωση στις δομές της κοινωνίας σου και της καθημερινότητας σου της πραγματικής ελληνικής φιλοσοφίας.

 Υπό αυτό τον ορισμό ίσως οι Γερμανοί να είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες! Από την άλλη ίσως οι Έλληνες να είναι πιο Γερμανοί από τους Γερμανούς! Δύο κυρίαρχες κοσμοθεωρίες φτιαγμένες από γερμανικά μυαλά έχουν μπει για τα καλά στο πετσί της ελληνικής κοινωνίας. Από την μια έχουμε τον Μαρξ και τη θεωρία του και από την άλλη έχουμε τον υπεράνθρωπο του Νίτσε, διαστρεβλωμένο όμως από ένα άλλο Γερμανό τον Χίτλερ που μιλά για φυλετικό υπεράνθρωπο. Αυτές οι δύο θεωρίες είναι προγραμματισμένες μέσα μας από μικρά παιδιά, όταν πρωτό-ακούμε για ναζί και κομμούνια. Ο 20ος αιώνας της Ελλάδας βασίζεται πάνω σε αυτά τα δύο ρεύματα σκέψης και τη σύγκρουσή τους στον ελλαδικό χώρο.

 Αυτά τα απόλυτα ρεύματα αναζητούν την ουτοπία με ένα ολοκληρωτικό τρόπο και αγνοούν από την έκφρασή τους, τους ελληνικούς κανόνες του μέτρου, της χρυσής τομής και της φυσικής αρμονίας. Η συνειδητοποίηση αυτή από τους Γερμανούς τους γεμίζει με ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας και με φόβο και από μόνος του ο φόβος είναι αποτυχία.

 Ίσως η νέα επίθεση των Γερμανών στην Ελλάδα να γίνεται γιατί περιμένει μια ελληνική αντίδραση. Ίσως να εναποθέτει τις τελευταίες γερμανικές ελπίδες για επιτυχία στους ιθαγενείς Έλληνες και θέλει να τους πιέσει στο έσχατο σημείο για να τους αναγκάσει να βρουν οι ίδιοι τις απαντήσεις που αναζητά η ανθρωπότητα. Ίσως πάλι να γυρεύω να βρω κάτι κάλο μέσα από όλο αυτό το κακό.

Ένα ξέρω στα σίγουρα. Η Ελλάδα καλά κάνει να κοιτάξει τη Γερμανία στα μάτια. Εγώ το πιστεύω ότι αύριο μπορεί να προκριθεί. Έχει μια καλοδουλεμένη ομάδα που με λίγη φαντασία μπορεί να κάνει τη ζημιά.

ΥΓ: Δεν μιλώ για διαχωρισμό ανθρώπων αλλά για διαχωρισμό ιδεών. Και ο διαχωρισμός ιδεών είναι τόσο υποκειμενικός που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για οτιδήποτε πέραν της ακαδημαϊκής συζήτησης.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πράσινη Κοσμοθεωρία

Follow Kifines