Ομαδικό Πνεύμα


27 Jun 2012, 7:10 p.m. philosophos

Σήμερα θα ασκήσω κριτική για τον τρόπο που χτίζεται η ομάδα. Όχι τόσο για να την πω στον προπονητή και τη διοίκηση, αλλά για να δούμε τα πράγματα σε μια πιο ρεαλιστική διάσταση. Ενώ όλοι περιμέναμε να γίνουν ποιοτικές μεταγραφές και ενισχύσεις στα σημεία που πονάμε, διατηρώντας κορμό και φιλοσοφία ξαφνικά βλέπουμε για πολλοστή φορά μια κινήσεις ξήλωσε κτίσε και αυτό προβληματίζει.

Εγώ πιστεύω ότι οι ομάδες χτίζονται και δεν αγοράζονται. Και κτίζονται με το χρόνο, την εμπειρία, την σκληρή δουλειά και τη γνώση. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο και οι καλές εμφανίσεις ενος ποδοσφαιριστή σε μια άλλη ομάδα, αλλα χρειάζονται τα ίδια να συνεχιστούν και στη νέα του ομάδα και στο νέο του κλίμα.

Υπάρχει μια γερμανική λέξη που πρέπει να χαρακτηρίζει της ομάδες, αυτό που λέμε taumgeist, σύνθετη απο το taum που είναι η ομάδα και το geist που είναι το πνεύμα σαν ολότητα. Η ομάδα πρέπει να έχει ένα τρόπο σκέψης, να είναι ένα σώμα, μια ολότητα και αυτό δεν εξυπηρετείται με το ράβε, ξήλωνε. Αυτό εξυπηρετείται με την ανάπτυξη ενιαίου τρόπου σκέψης, με την ανάπτυξη δική σου σχολής και νοοτροπίας στο ποδόσφαιρο.

Απορώ σε ποιο σημείο θα ήταν ο Μέσι αν δεν πήγαινε στις ακαδημίες  της Μπαρτσελώνας, η ο Ρονάλτο αν δεν δούλευε κάτω από το μάγιστρο της ποδοσφαιρικής νοοτροπίας τον Φέργκιουσον. Από την άλλη οι ομαδικές νοοτροπίες παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση ενός ποδοσφαιριστή. Η νοοτροπία της Μπαρτσελώνα για παράδειγμα θέλει τους ποδοσφαιριστές της προσγειωμένους και συγκεντρωμένους στο παιχνίδι και μόνο. Πολύ σπάνια θα δεις έξαλλους πανηγυρισμούς η συμπεριφορές.

Η Ομόνοια πάσχει πάρα πολύ από τη μια στο ότι έμεινε προσκολλημένη σε νοοτροπίες του παρελθόντος και σε σχολές οργάνωσεις του πρώην ανατολικού μπλογκ αλλά πάσχει και από την "ξεροκεφαλιά" των διοικούντων, επίσημων και μη.

Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε χρόνο να δέσει μια ομάδα με τόσες μεταγραφες και δεν ξέρω αν αυτό επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή μας πορεία. Το γεγονός ότι άλλαξε το τρίο των τερματοφυλάκων είναι ψηλό ρίσκο και μπορεί να μην μας βγει για παράδειγμα (θυμίζω την περίπτωση Κοτσόλη). Σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο χρειαζόμαστε νοοτροπία και μόνο με τις προσωπικότητες, τη σκληρή δουλειά και την προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ έξυπνο άνθρωπο με αρκετές γνώσεις όχι μόνο ποδοσφαιρικές αλλά και του κυπριακού γίγνεσθαι για προπονητή. Ξέρει ότι η Ομόνοια έχει την άναγκη να δημιουργήσει βαριά ποδοσφαιρική φανέλλα ξανά. Υπάρχει πάρα πολλή θέληση από πλευράς κόσμου να στηρίξουν τον προπονητή και τις επιλογές του. Θεωρώ όμως ότι είναι απελπιστικά μόνος σε αυτή την προσπάθεια και αντίθετα περιτρυγιρίζεται από απελπιστικά ανίκανους.

Με αυτό το άρθρο θέλω να δηλώσω στήριξη στον προπονητή αλλά και να προσπαθήσω να δώσω μια κατεύθυνση στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ομάδα μας. Ας επηρεάσουμε με τον οπαδικό τρόπο μας τις αποφάσεις που πρέπει να παίρνονται εντός της ομάδας μας προς τη σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πράσινη Κοσμοθεωρία

Follow Kifines