Το Ολυμπιακό Ιδεώδες των Ελλήνων


27 Jul 2012, 2:14 p.m. philosophos

Νιώθω ιδιαίτερα τυχερός που ζω στο Λονδίνο αυτή την εποχή. Σήμερα είναι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών και η ευρωπαϊκή μητρόπολη έχει βάλει τα γιορτινά της. Το πρωί όταν περπάτησα ανάμεσα στον κόσμο είπα από μέσα μου "ωραία φάση, ακόμα μια μοναδική εμπειρία στη ζωή μου".

Για άλλους οι Ολυμπιακοί είναι τουρισμός, για άλλους είναι αθλητισμός και αθλητικό ιδεώδες, για άλλους είναι δόξα, για άλλους στεροειδή και ντόπινγκ, για άλλους είναι ευκαιρία να κερδοφορίσουν, για τις πολυεθνικές είναι ευκαιρία μάρκετινγκ και έχει και μια μερίδα ανθρώπων που νιώθει την αρχαία μυστικιστική προέκταση των αγώνων σαν κάτι ιερό και αυστηρά φιλοσοφημένο, ακριβώς όπως το είχαν σκεφτεί και ζήσει πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες.

Πώς βλέπουν οι σύγχρονοι Έλληνες τους Ολυμπιακούς αγώνες; Θα μιλήσω μέσα από την εμπειρία της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίων δύο μέρες. Η Βούλα Παπαχρίστου (who?) αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς, γιατί εξέδωσε ρατσιστικά μηνύματα εναντίων των μεταναστών στο twiter. Εκείνο που κάνει τον άλλο να θέλει να χτυπά ασταμάτητα το κεφάλι του στον τοίχο και να αποκυρήξει την καταγωγή του, είναι η φιλολογία που αναπτύχθηκε.

Τα μηνύματα συμπαράραστασης από τους γνωστούς έχωντες το εθνικό φρόνημα και τα επιχειρήματά τους με κάνουν να προβληματίζομαι όχι μόνο για αυτούς αλλά για το επίπεδο όλων μας. Επιχειρήματα του τύπου "δεν είπε τίποτε ρατσιστικό", "καλά έκανε γιατί οι μετανάστες μας έχουν καταστρέψει", το κουφό/κομπλεξικό "ρατσισμός εναντίων των Ελλήνων" η το ύπουλο "δεν είναι δικό της φταίξιμο είναι φταίξιμο όλων μας".

Δεν θα ασχοληθώ για να αποδομήσω τα ρατσιστικά επιχειρήματα και τις αιτίες αυτών των φαινομένων. Αυτά είναι χιλιοειπωμένα και χιλιοαναλυμένα. Με ενδιαφέρει όμως η προέκταση μέσα από την προοπτική των Ολυμπιακών αγώνων και οι αντιφάσεις που δημιουργούνται. Ούτε με ενδιάφερει η αθλήτρια αν συμμετάσχει η όχι στους αγώνες. Με ενδιαφέρουν οι χιλιάδες που εκμεταλλεύονται το όνομα της για να ταυτιστούν μαζί της και να περάσουν τα δικά τους στρεβλώμενα μηνύματα. Άρα στο όνομα Βούλα μπορείτε να βάλετε όποιο όνομα θέλετε.

Τι γυρεύει η Βούλα (who?) σε ένα πολυεθνικό διαγωνισμό; Για να την νικήσουν αλλόχρωμες αθλήτριες και να πληγωθεί ο ελληνικός εγωισμός της; Αν η Βούλα (who?) θέλει να προβάλει το ελληνικό ιδεώδες των ολυμπιακών γιατί δεν πάει μαζί με τους ομοϊδεάτες της στην αρχαία Ολυμπία να αγωνιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως και οι "αρχαίοι υμών πρόγονοι" και να αναδείξει τα αξίες και τα πιστεύω που πρεσβεύει; Κάτσε όμως τώρα που το σκέφτομαι οι κανονισμοί στα αρχαία χρόνια δεν επέτρεπαν γυναίκες, άρα και πάλι αποκλεισμένη θα ήταν και πάλι από σωβινιστικούς λόγους!

Απορώ αν πραγματικά καταλαβαίνουμε κάτω από ποιές συνθήκες και ποια ιδεολογία ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες ευθύς εξαρχής. Αν αισθανόμαστε τί ήταν το αρχαίο Ολυμπιακό Πνεύμα και ποιές οι παγκόσμιες (όχι απλά πανελλήνιες) προεκτάσεις του στον ανθρωπισμό και στο ελεύθερο πνεύμα. Αναρωτιέμαι αν κατανοούμε τι σημαίνει Ολυμπιακή εκεχειρία** και τι σημαίνει Ολυμπιακή ηθική και αξιολογία.

Τι σχέση μπορούν να έχουν αυτοί διαφημίζουν την προσήλωσή τους στην Ελληνική αξιολογία με την πραγματική παγκόσμια Ελλάδα; Είναι μέγιστη αντίφαση να καπηλεύεται ο καθένας, τον ελληνικό παγκόσμιο πολιτισμό για να στήσει ιεραρχίες εξουσίας και εκμετάλλευσης. Ας το καταλάβουν επιτέλους και ας προβληματιστούν για τη φτωχή/στρεβλωμένη ερμηνεία που έχουν άλλοι έχουν μπήξει στο κεφάλι τους για το τί εστί Ελλάδα.

** Ολυμπιακή εκεχειρία κυρησσόταν στην αρχαία Ελλάδα όσο διάρκουσε η Ολυμπιάδα κατά την οποία όλοι οι πόλεμοι σταματούσαν για χάρη των αγώνων.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πράσινη Κοσμοθεωρία

Follow Kifines