Περί προπονητή


18 Sep 2012, 7:20 p.m. philosophos

Προσπαθώ να βάλω τα δεδομένα κάτω για να καταλάβω προς τί η μουρμούρα, ο αναβρασμός και το θέμα προπονητή που τέθηκε. Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει ότι ο προπονητής έχει αμυντική (ή καλύτερα δειλή) ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Αυτό φάνηκε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια αλλά και στο τελευταίο παιχνίδι με τον Εθνικό.

Ανάμεσα στους κατήγορούς του, κάποιοι τον λένε δειλό. Άλλοι τον λένε αχάπαρο. Άλλοι λένε ότι δεν έχει την φιλοσοφία που αρμόζει στην Ομόνοια και άλλοι λένε ότι θα καταστρέψει την Ομόνοια.

Για να καταλάβουμε την φιλοσοφία ενός νέου προπονητή όπως είναι ο Λάρκου πρέπει να δούμε σφαιρικά το έργο του και το περιβάλλον του και όχι να τον κρίνουμε μονόπλευρα.

Κατ' αρχή  θεωρώ άδικο να φορτώνεται στο Λάρκου η αποτυχία στο Δασάκι. Ο Λάρκου το πιο πιθανόν να διαχειριζόταν το αποτέλεσμα σωστά και ίσως και να το επέκτεινε αν το παιχνίδι παιζόταν στα ίσα. Το ότι "θα καταστρέψει την Ομόνοια" δεν ξέρω αν είναι ειρωνικό, αλλά ο τελευταίος που ευθύνεται για τυχόν καταστροφή της Ομόνοιας είναι ο προπονητής.

Όσο για τη φιλοσοφία που αρμόζει στην Ομόνοια: ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΞΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ. 

Συγγνώμη αν την λέω σε πολλούς αλλά αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισα και είναι ίσως το πιο ενοχλητικό από όλα όσα έζησα μέχρι σήμερα δίπλα από αυτή την ομάδα.

Συμφωνώ όμως για την ποδοσφαιρική του ατολμία. Από το πρώτο ημίχρονο με τον Ερυθρό Αστέρα διακρίθηκε η τάση του για οπισθοχώρηση στο παιχνίδι (θυμούμε και την απαισιοδοξία μου για μη πρόκριση πριν τον επαναληπτικό - ας επιβεβαιώσει ο 23). Μετά από αυτό σε δύο αγώνες φιλοδώρησε τα αντίπαλα δίκτυα με 10 γκολ. Θέλω όμως να του δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Θέλω να τον πιστώσω ότι ξέρει τι κάνει.

Φαίνεται ότι αυτή η τακτική δεν είναι φόβος ή βίτσιο του αλλά μέρος του ευρύτερου πλάνου να παρουσιάσει ομάδα με χαρακτήρα. Η διαχείρηση αποτελέσματος είναι βασικό συστατικό για μια ομάδα που έχει θέσει ψηλούς στόχους. Η αμυντική συμπαγής γραμμή που έχει πετύχει, η πειθαρχία (το θέμα Μπουάζα βοήθησε), η δουλειά με τους ποδοσφαιριστές σε ατομικό επίπεδο, το πλάνο του για επιστημονική υποστήριξη της ομάδας, αλλά και η επιμονή του σε σχέδιο μας δείχνουν καλά στοιχεία και υποσχέσεις.

Ελαφρυντικό είναι και το γεγονός ότι φέτος ξεκαθάρισαν τα μεγάλα συμβόλαια, περιορίστηκε το μπάτζετ, έφυγαν ποδοσφαιριστές με άσχημο τρόπο και ο Λάρκου ανάλαβε να δημιουργήσει ομάδα με νέους ποδοσφαιριστές προσπαθώντας να αναδείξει την ομάδα και όχι τα αστέρια.

Ελαφρυντικό είναι και το οικονομικό και η ανικανότητα της διοίκησης να προστατέψει την ομάδα. Επιπλέον τίθεται θέμα αντικαταστάτη. Ποιός θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει προκαλώντας την ελάχιστη ζημιά;

Σε καμιά περίπτωση δεν  μπορούμε να επιτρέψουμε να πέσουν οι ευθύνες της διοίκησης πάνω στον προπονητή. Αν θέλει η διοίκηση να αλλάξει προπονητή να το κάνει για τους σωστούς λόγους και όχι λόγω της όποιας αδυναμίας της και της μουρμούρας του κόσμου. Αν στην τελική έχει σωστούς λόγους για να τον απολύσει ας το κάνει.

Πρέπει να πω ότι είμαι ήδη απογοητευμένος με την περιρέουσα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το θέμα Λάρκου και τους χειρισμούς του, τότε η απογοήτευση μου γίνεται απελπισία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πράσινη Κοσμοθεωρία

Follow Kifines