Ούλλα που Ρίζας


13 May 2013, 1 p.m. philosophos

Καμιά διάθεση για δουλειά σήμερα. Θα κάμω μια μακρυά ανάρτηση σήμερα γιατι θέλω να καταπιαστώ με πολλά θέματα. Θα αλλάξω τζιαι το στυλ που γράφω σήμερα γιατί λατρέφκω την κυπριακή τζιαι τους ιδιωματισμούς της [νομίζω έσιει ένα ξεχωριστό τρόπο για να εκφράζεσαι].

Το εχτεσινό "περιπαίξιμο" που το παρακράτος της Λευκωσίας δεν χωνέφκεται και όχι μόνο. Κάμνει σε να θέλεις να τα σπάσεις ούλλα που την αγανάκτιση. Εκάμαν μας να ζιούμε με ένα κόμπο στο λαιμό που την αδικία μας ποτίζουν δαμέ τζιαι γρόνια ολόκληρα.

Τι Χαπέσιηες, τι Χατζηστεφάνου, τι Πάπουτσους αθυμηθήκαμε εχτές παρέα με τα νέα βλαστάρκα, τους νεόφυτους της κυπριακής  παράγκας: το Βασίλη, την Αγγέλα τζιαι το Βίχτωρος.

Έσιει πολλά παιχνίθκια με το αποέλ που δικαιούται η Ομόνοια να φωνάζει για τη διαιτησία αλλά το εχτεσινό ήταν το αποκορύφωμα. Ήταν το σιηρόττερο διαιτητικά παιχνίδι που είμουν μάρτυρας να δω μέχρι το επόμενο. Τζιαι είδα το ο "χάχας" που την τηλεόραση. Ώσπου να καταλάβω ότι με επερίπαιζε τζίνος ο άθλιος της LTV εγινίσκετουν άλλος χαττάς που τον κόρακα. Μα τι replay που εχαθήκαν, τι κότσιηνες που εν τες έδωκε ποττέ, τι γκολ οφσάιτ που ο αθλιογράφος ούτε καν εσχολίασε. Τζιαι το κερασάκι στη τούρτα να μου λαλεί με μια απάθεια ότι στο τέρμα της Ομόνοιας "δεν υπήρχε παράβαση".

Άκουσα τζιαι τον τάκη το χασοδίκη μες το ράδιο σήμερα να λαλεί ότι τα παράπονα για τη διαιτησία εν θέμα νοοτροπίας. Τάχα λαλεί μας ο τάκης οι Ομονοιάτες εν κλαμένοι. Ρε Τάκη οι Ομονοιάτες εν τζίνο που φοάσαι. Εν οι επαναστάτες που βράζουν που μέσα τους σιόν σιόν ώσπου να πομπάρουν που την αδικία τζιαι τότες κάτι τυπούθκια σαν εσένα εννά μεν φκαίνουν που τα σπίθκια τους γιατί εν θα έχουν τα κκότσια να σταθούν ομπρός τους. Και αφού μας λαλεί ο τάκης για θέμα νοοτροπία ας βάλει κασέττα τες δηλώσεις του συν-καραθκιόζη του μες το παράρτημα τζιαι μετά να έρτει να μας κάμνει διαλέξεις για οπαδικές νοοτροπίες.

Ας πει ρε κάποιος της LTV ότι η Ομόνοια μπορεί να μεν εν ομάδα τους, αλλά εν η ομάδα του γείτονα τους, του φίλου τους, του ανθρώπου που μπορεί συναντήσουν τυχαία κάπου, τζιαι έχουν την υποχρέωση να δείχνουν σεβασμό. Το αποέλ τους εχτές εν με την Ομόνοια που έπαιζε τζιαι όι με καμιά ομάδα που το αζερμπαιζιάν [νεφτσι thanks]. Ακούμε πως η LTV έσιει προβλήματα. Έν ιξέρω αν εν φήμες αλλά εν τζιαιρός της κλείσει. Ο κύκλος της ετέλειωσε. Εν την σηκώνει άλλο η Κύπρος.

Τζιαι τζίνος ο Βασίλης Δημητρίου με διαιτησίες στο ενεργητικό του σε άλλη κλάση που τους υπόλοιπους να αποφασίσει να κάμει εχθρό του την Ομόνοια. Εν το δέχουμε ότι τούτος ο άνθρωπος κάμνει έτσι λάθη. Έννεν λάθη. Εν εσκεμμένη σφαγή. Ρε Βασίλη η Κύπρος εν μιτσιά. Τζιαι δεν το λέω για απειλή η ότιδήποτε. Εμένα στο χωρκό μου λαλούν "καλύττερα να σου φκει το μάτι παρά το όνομα". Αρώτα κάτι Χαπέσιηες τζιαι κάτι Μαλέκκους που είχαν το θράσος να τα βάλουν με την Ομόνοια για να δεις ήντα περιφρόνηση νιώθουν που τον κόσμο τούτου του τόπου. Μπορεί τωρά να είσαι μουσιαμμάς τζιαι να κάμνεις τον ωραίο στους νέους σου τους φίλους μες τα τζάκια της Λευκωσίας... έσιει όμως ο τζιαιρός γυρίσματα.

Σήμερα εν γίνεται να μεν πιάσει τζιαι το αποέλ το πληχτρολόγιο μου. Άσιλα εκάμαν τη φιέστα που τους άξιζε. Επήρασιν το ντέρπυ με το γνωστό τρόπο. Επήρασιν ένα πρωτάθλημα σε ομοίωμα τουαλέττας σαν τα άλλα μες τη τροπαιοθήκη τους, τζιαι όπως εν το φυσιολογικό τους επανηγυρίσαν το τζιόλας. Τζιαι τι να πρωτό-αθυμηθώ που το φετινό πρωτάθλημα:

  • Άμα πάει κάποιος στο Τσίρειο τωρά εννά δει το αποέλ να παίζει με τον απόλλωνα στες καθυστερήσεις του αγώνα... Ακόμα εννά το λήξει.
  • Ο μάντουκας εφκήκε πας τη Θύρα 9 να πασάρει να μας βάλουν τέρμα.
  • Του καημένου του Μαρκάσα εν του εξηγήσαν τους κανονισμούς άμα παίζεις το αποέλ τζιαι ακόμα απορεί γιατί έφαε κότσιηνη.
  • Τωρά που είπα κότσιηνη κάτσε να μετρήσω τες φορές που έπρεπε να φάει κότσιηνη ο Μοραίς... "ου γαμώτο" έχασα το λοαρκασμό. Τέλοσπάντων ακόμα εννά φάει κότσιηνη ο Μοραίς. Έτσι προστατευόμενος έννεν ούτε ο γαλάζιος ελέφαντας στα δάση του Τιμπουκτού. 
  • Ακόμα εννά πιάσει πέναρτυ ο Οκκάς (ψόφον τζιαι κορτάτζι και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν) τζιαι κότσιηνη ο Πάρντο.
  • Ακόμα εννά φάει κότσιηνη ο Σέρτσιο.
  • Ακόμα εννά φάει κότσιηνη ο Ολιβέιρα.
  • Ακόμα ακυρώνουν γκολ της ΑΕΚ.
  • Ακόμα εν να ακυρώσουν γκολ οφσάιτ του αποέλ (αθυμηθείτε τζιαι τον ατόρνο πόσα οφσάιτ τέρματα έβαλε).
  • Ακόμα σφάζουν την Ομόνοια, σφάζουν την Ανόρθωση, σφάζουν την ΑΕΚ, σφάζουν τη ΑΕΛ, σφάζουν τον Απόλλωνα.

Τζιαι τζίνοι οι οπαδοί τους. Έλεος ρε... Να μου λαλούν ότι αηδιάζουν με τον τρόπο που πιάνει ο (ποδοσφαιρικός) γαύρος τα τρόπαια τζιαι να μεν αντρέπουνται να πανηγυρίσουν τα δικά τους. Τί άλλο να πεις; Μπράβο τους πάντως. Άμα καταφέρνουν τζιαι πείθουν τον εαυτό τους τζιαι εν έτσι "ευτυχισμένοι". Εν όπως τα μωρά που πιστέφκουν ότι ο Άης Βασίλης εν αληθινός [κατ ακρίβειαν ο Βασίλης εν αληθινός όμως εν εν άγιος αλλά γιος της...].

Τωρά θέλω να μιλήσω τζιαι νάκκο για το κατάντημα του κυπριακού ποδοσφαίρου. [Μεγάλη παρένθεση για να πω ότι πολλές φορές λαλώ καλά να πάθουμε με τούτη την «κρίση». Αφού εμείς εν κουμαντάρουμε ας (ξε)πουλήσουμε την εθνική μας κυριαρχία όποιος θέλει να αναλάβει. Σίουρα εννά καλύττερος που το (υπ)άρχων κυπριακό κατεστημένο. Φέρνουν μας δηλαδή στο σημείο να μεν αρνιούμαστε την ίδια μας την υπόσταση σαν χώρα. Ας αναλάβουν τες ευθύνες τους γιατί σίουρα η Κύπρος μας εν ποσπασμένη].

Συνεχίζω για να πω ότι εν μπορεί να συνεχιστεί άλλο τούτο το χάλι στο ποδόσφαιρο. Αν δεν το κλείσετε εννά κλείσει που μόνο του. Εν να μείνει το αποέλ να παίζει μόνο του δίτερμα για να δει αν θα πιάσει το πρωτάθλημα η βασική εντεκάδα ή ο πάγκος... Όι για τίποτε άλλο για να δικαιολογεί η ΚΟΠ την παρουσία της στην ΟΥΕΦΑ τζιαι τες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εκάτσαν τα σωματία τζιαι εβάλαν βάση να δουλέφκουν επαγγελματικά.  Εκάμασιν θυσίες, εστήσαν ομάδες για να μπορούν να δουλέφκουν τζιαι να βελτιώνουνται μέσα που τον ανταγωνισμό με τες άλλες τες ομάδες τζιαι να παέννει μπροστά το κυπριακό ποδόσφαιρο. Τζιαι έρκεται μια ΚΟΠ ούλλοι ερασιτέχνες με την αγαπημένη του ομάδα να διαλύσει το πλαίσιο ανταγωνισμού, να καταρρίψει τόσες επενδύσεις τζιαι να φέρει όλες τις ομάδες εκτός που μια [ποιά άραγε;] στα όρια της καταστροφή. Τζιαι να έχω τον Κουτσοκούμνη να μου φουμίζεται για το αποελλίν του που πάει τσιάμπιονς λη. Ούτε κουβέντα για την κηροζίνη που τους εμπήξαν που το κώλο ώσπου τζιαι εκρέπαρε η καρδία τους [καμιά επαγγελματική επιτροπή αντιντόπιγκ παίζει. Οξά να την αφήκουμε τζιαι τζίνη «στημένη» που τους γιατρούς των ομάδων].

Αν υπήρχε όντως πλαίσιο ανταγωνισμού το κυπριακό επίπεδο του ποδοσφαίρου θα ανέβαινε συλλογικά. Εν θα ανέβαινε το αποέλ εις βάρος των άλλων ομάδων. Άμα το μιλήσουμε με τα δεδομένα που αρέσκουν στους καπιτάλες, μπόρουμε να πούμε ότι εν βασικός κανόνας του ανταγωνισμού της αγοράς η βελτίωση να έρκεται σε συλλογικό επίπεδο [τζιαι όι μονόπλευρα όπως γινίσκετε στην Κύπρο]. Άμα αφήνεις τζίνο που το αξίζει να πιάνει εν έσιει ταβάνι το όριο της ποιότητας... Όσο αγαπούν οι ανθρώποι τούτο που κάμνουν τόσο πιο πολλά θα ανεβαίνει το επίπεδο. Τζιαι οι παίχτες καλύττεροι, τζιαι οι παράγοντες, τζιαι οι διαιτητές, τζιαι η νοοτροπία, τζιαι θα κάμει τζιαι η χώρα σου ποδοσφαιρική σχολή με νέα ταλέντα τζιαι ούλλα.

Τωρά πιάστε τες αποφάσεις της ΚΟΠ για να δείτε πόσο απέχουν τούτοι οι ανθρώποι που τον επαγγελματισμό τζιαι που την εφαρμογή ανταγωνιστικού πλαισίου. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μοιράσουν θκιο γαδάρων άσιερο όι να μου έχουν τζιαι πόστα να τους πιερώνουμε τζιόλας. Παραδείγματα πάρα πάρα πολλά. Έτσι ενδεικτικά που φέτος μόνο για να δείτε πόσο αντιεπαγγελματίες ένει: 

  • Είσιε κανένας ιδέα τόσα χρόνια ότι το super cup εν ξεχωριστή οργάνωση τζιαι οι κάρτες του εν μετρούν στο πρωτάθλημα; Εν νά μου πείτε "οι ίδιοι της ΚΟΠ" είχαν ιδέα; Ποθαυμάστε επαγγελματίες.
  • Το λοιπόν ακούστε ιστορία.
    • Ο Μιγκέλ της ΑΕΛ υπόγραψε άλλο συμβόλαιο για να παρακάμψει το μάνατζερ τον Κονναφή.
    • Ο Κονναφής επήε στη δικαστική τζιαι στο εφετείο (ακόμα εν εκατάλαβα τι εγίνικε) της ΚΟΠ τζιαι τελοσπάντων εδικαιώθηκε ότι εν ίσχυε το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή με την ΑΕΛ.
    • Ο ποδοσφαιριστής έπαιξε στη νίκη της αέλ πάνω στον απολλώνα τζιαι ο απόλλωνας επήε στη δικαστική για το κύρος του αγώνα.
    • Έπιασε τους τρεις βαθμούς βασισμένος στην απόφαση του εφετείου.
    • Μετά η αέλ εφεσιβάλει για το εφετείο τζιαι έρκεται το εφετείο τζιαι διά πίσω τους βαθμούς στην αέλ! ουσιαστικά ακυρώνοντας την ίδια του την απόφαση.
    • Άκου τωρά ιστορία τζιαι πείσε με ότι εν έσιει το παρασκήνιο του παρασκηνίου ώ παρασκήνιο. Είσαστε πολλά σοβαροί ανθρώποι όποιοι τζιαι να είσαστε.
  • Τόσο τζιαρό ετιμωρούσαν όποιο ελάλε για τους διαιτητές. Εθέλαν να τους προστατέψουν που τη πίεση ημισς. Ε καλά ρε γιατί τους πιερώνουμε; Έν εν για να αντέχουν την πίεση; Διαιτητές που δεν αντέχουν τη φωθκιά να μεν διαιτητεύκουν. Άμα έκαμε δηλώσεις ο Χατζηλιασής για τους διαιτητές, αθυμηθήκαν την ελευθερία της έκφρασης τζιαι εκαταργήσαν το νόμο για να μεν τον τιμωρήσουν [άσχετο πως ο Χατζηλιασής μπορεί ακόμα τζιαι να κατηγορηθεί τζιαι για υποκίνηση κοινωνικής βίας].
  • Εσήκωσε ένα σύστημα η ΟΥΕΦΑ να στέλνει φακέλους για τα ύποπτα βάση του ασιάτικου στοισιήματος. Τζιαι κάθε χρόνο έρκουνται κάτι φακέλοι ότι παιχνίθκια που τη διαβάθμιση εν σίουρα στημένα. Φέτος ήρταν θκιο τρεις φακέλοι κάποιων παιχνιθκιών που εβούισεν ο τόπος. Τζιαι φκένει ο κύριος Κουτσοκούμνης με ένα αφελές ύφος να μας πει ότι στην Κύπρο γίνουνται στημένα! Άτε ρε; Αλήθκεια; Μαζί με την τασιηνόπιττα παίζει τζιαι καμια χαλουμωτή; Δηλάδη έθελες σιέσιμο που την ΟΥΕΦΑ για να παραδεχτείς πως έσιει στημένα; Τζιαι εν μας εκανούσαν τα άλλα ούλλα αποφασίζει κάτι το εξωπραγματικό. Να στέλνει τέσσερις ομάδες διαβάθμιση για να μεν έσιει στημένα; Ρε γάρε ενόμισες οι ομάδες εν τσιφλίτσι σου; Με νύσια τζιαι με δόντια να αγωνίζουνται να παίξουν μάππα για να έρκεσαι εσύ να τες τιμωρείς γιατί είσαι ανίκανος να ελέγξεις τη δουλειά σου; Με τούτη τη λογική να διας θκιο πρωταθλήματα για να μεν έσιει κανένας παράπονο;
  • Έσιει τζιαι ένα πράμα που εμένα ενοχλεί με πάρα πολλά. Εκωδικοποιήσαν μέσα στο καταστατικό ότι απαγορεύεται η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου. Εντάξει το κλασσικό εν ότι όποιο θέλουν τζιαι όποτε τους βολέφκει τιμωρούν. Τζίνο που θέλω να θίξω εν άλλο. Τι εμπιστοσύνη έχω εγώ από στελέχη πολιτικού κόμματος να εφαρμόσουν τούτο το νόμο; Άμα ο πρώην πρόεδρος της δικαστικής τωρά εν βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρώην μέλος της δικαστικής εν δήμαρχος Λατσιών του ΔΗΣΥ πώς τζιαι έχουν το θράσος να μου λαλούν έξω η πολιτική που το ποδόσφαιρο; Να μεν πω για τους υπόλοιπους τζιαι για τες πολιτικές τους δραστηριότητες.

Ένα εν το σίουρο ότι εν επαγγελματιές στο να κοροιδέφκουν. Τα σωματεία εν μισοκαταστραμμένα. Εν ιξέρουν ένταλως εν νά φκάλουν τη χρονιά. Πουλούν, ξεπουλούν, απολύουν, σκοτώνουνται να συνάξουν μια μπακίρα τζιαι τζίνο που αποφαζίσει η ΚΟΠ να κάμει ένει να καθυστερήσει τες πιερωμές των κοινωνικών ασφαλίσεων στα ταμεία προνείας (τζιαι θέλει τζιαι εφκαριστώ που πάνω). Ε εφκαριστούμε της εξυπηρέτησης. Που μας αφήνεις να υπάρχουμε για να παίζεις με τα νεύρα μας κάθε εφτομάδα. Τίποτε ουσιαστικό πότε εννά κάμετε. Ας πούμε τζίνη την ομαδική σας παραίτηση να πάτε στο ανάθεμα ποτέ θα τη δώκετε.

Καταρχήν το μοντέλο της ΚΟΠ  τελείως ερασιτεχνικό. Ουσιαστικά εσυναχτήκαν πριν καμπόσα χρόνια μες το οίκημα του αποέλ τζιαι είπασιν να κάμουν ομοσπονδία για να ψηφίζουν τα σωματεία αντιπροσώπους για να μπορούν να θεσμοθετούν το ποδόσφαιρο του τόπου. Εγράφτηκε τζιαι μες την ΟΥΕΦΑ τζιαι τζίνο ήταν. Τζιαι καταλαβαίνεται ότι επειδή η αρχή έρκεται κατευθείαν που τα σωματεία τζιαι δεν είναι ανεξάρτητη τζιαι υπεράνω κάθε χρόνο γινίσκεται του κουτρούλλη ο γάμος στο παρασκήνιο.

Εν γίνεται ρε παρέα μου να έχω εγώ ομάδες επαγγελματικές τζιαι το πλαίσιο που διέπει το ποδόσφαιρο ακόμα να λειτουργεί έτσι σκέδιο. Ή θα διαλύσεις την ΚΟΠ που ρίζας τζιαι να την χτίσεις σε επαγγελματική βάση με καταρτισμένους σοβαρούς ανθρώπους ή θα διαλύεις τες επαγγελματικές ομάδες τζιαι θα μίνεις με τες ερασιτεχνικές. Κάθε χωρκό τη δική του, να παίζουν μάππα μες τα αλώνια με βάση της μπάρας μια σύκλα (κλωτσάτε την λέμε) μπλε με κουγκρίν.

Πάω στους Ομονοιάτες τωρά. Ρε κοπέλια ανάξαμε την παλινδρόμηση σε επιστήμη [πιο ευγενικά εν εμπόρηα να το πω]. Εφιλοσοφήσαμε το. Είπαμε για το Μιλτή. Είπαμε για το «κόμμα» [άάάάχ τζίνο το «κόμμα»]. Είπαμε για τους φαταούλες τζιαι τους ανίκανους μας, καρκίνους σωματείου και λοιπά. Δεχτά τζιαι σεβαστά όσα ακούουνται τζιαι μάλιστα προσυπογράφω. Εχτές όμως εκαταλάβετε τι εγίνηκε;

Επειδή έχουμε μια ομαδάρα που γαμά τζιαι δέρνει τζιαι κανένας εν ιμπόρει να σταθεί ομπρός της, επιστρατεύσαν σχέδιο που είσιε μέσα διαιτητές, επόπτες, εκφωνητές τζιαι συνδρομητικά κανάλια για να μας κάμουν μια φανερή σφαγή σε ένα γήπεδο που που το είχε γεμίσει ο αντίπαλος για να κάμει φιέστα.

Ιν να μου θέλω να πω; Να καταλάβουμε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα, από το οποίο απορρέουν όλα τα άλλα προβλήματα μας, εν το παρασκήνιο τζιαι ο αντιεπαγγελματισμός της ΚΟΠ. Τζιαι ότι ΕΜΕΙΣ εννά το πολεμήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε γιατί δεν έσιει κανένα άλλο να μας βοηθήσει. Όση λευτεριά θέλεις φέρε στην Ομόνοια. Όσα λεφτά θέλεις ρίξε. Αν θέλεις κάμε ομαδάρα [καλή ώρα σαν τωρά]. Άμα δεν οργανωθούμε μαζί με άλλους φίλαθλους τζιαι να φωνάξουμε με ούλλη τη δύναμη της ψυσιής μας εναντίων τούτων των κεντικελένηων που εβυζάναν που τα κατεστημένα τους τόσα χρόνια για να έχουν πόστα τζιαι αξιώματα δεν θα αλλάξει η κατάσταση. Ούλλα που ρίζας μες την ΚΟΠ. Ούλλα που ρίζας.

Εν τζιαι είναι μόνο οι Ομονοιάτες που αηδιάσαν εχτές ή που εν γενικώς αηδιασμένοι. Εν πολλοί φίλαθλοι που μουρμουρούν για τη παράγκα του αποέλ. Φέτος οι αεκτζήες τζιαι οι ανορθωσιάτες ενιώσαν στο πετσί τους την αδικία της παράγκας [ο προβολέας σε μια πρόσφατη ανακοίνωση της Ανόρθωσης που λαλεί για εύνοια του αποέλ πας την Ομόνοια].

Η προσπάθεια για να αλλάξει που τη ρίζα το κυπριακό ποδόσφαιρο πρέπει να έρτει τζιαι να είναι υπεράνω ομάδων. Μέσα που φίλαθλους (ανεξαρτήτως ομαδας) που ατομικά τζιαι συλλογικά ενδιαφέρουνται για τη μάππα γιατί αρέσκει τους η μάππα.

Τζιαι μεν έσιετε έννοια για την Ομόνοια. Η Ομόνοια εν μια ομάδα που έσιει που πάνω μια κοσμοθεωρία [το όνομα του ιστολογίου τούτου εν πράσινη κοσμοθεωρία]. Μια κοσμοθεωρία που άμα την αφήκεις [ξιου ξιου στο παρών κυπριακό κατεστημένο τζιαι τους χαραμοφάηδες του] να δημιουργήσει θα ταυτιστεί με το κυπριακό ποδόσφαιρο τζιαι θα μεγαλουργήσει.

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πράσινη Κοσμοθεωρία

Follow Kifines