Η αυθαιρεσία αλλάζει επίπεδο


29 Aug 2013, 10:25 p.m. philosophos

Μια νέα δήλωση από τον πρόεδρο της ΚΟΠ έρχεται να δείξει τον τρόπο που εξελίσσετε το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο Κουτσοκούμνης σε συνέντευξή ρωτήθηκε κατά πόσο ισχύουν στο πρωτάθλημα οι κόκκινες κάρτες των επίσημων φιλικών προετοιμασίας. Η απάντηση του ήταν πρωτοφανής:

Η ΚΟΠ πρόσφερε μέχρι πέρσι αυτές τις συμβουλές. Πλέον δεν ήμαστε οι νομικοί σύμβουλοι των σωματείων. Πρέπει να έχουν τα σωματεία τους δικούς τους. Όποτε μας ρωτούν απαντούμε ερμηνεύστε εσείς τον κανονισμό. Η δική μας θέση, άποψη όσο ισχυρή και αν είναι δεν την λέμε γιατί θα έχει δικαίωμα η Δόξα να την αμφισβητήσει. Η ΚΟΠ δεν είναι νομικός σύμβουλος. Είναι κανονισμοί είναι γραμμένοι και μπορούν να ερμηνευτούν από τον καθένα όπως θέλει. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη αν η Νέα Σαλαμίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παίκτη, και από την άλλη η Δόξα αν μπορεί να κάνει έφεση αν αγωνιστεί ο ποδοσφαιριστής. Είναι θέση του κάθε νομικού τμήματος του σωματείου» …

Με την πιο πάνω απάντηση ουσιαστικά δείχνει ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο μετεξελίσσεται σιγά σιγά σε ένα παιχνίδι ερμηνείας και συμφερόντων με τον πιο νόμιμο τρόπο.

  • Κατά αρχή ο τρόπος λειτουργίας της δικαστικής δεν διέπεται από συνεπές νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα πολλές αποφάσεις να είναι αντικρουόμενες και αντιφατικές.
  • Τα ίδια τα μέλη της δικαστικής είναι άτομα με πολιτικά και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
  • Η ίδια η ΚΟΠ έχει δείξει ότι μπορεί να αλλάζει αναδρομικά κανόνες που ευνοούν κάποιους ή αδικούν κάποιους άλλους ανάλογα με την περίπτωση.
Μια μετεξέλιξη αυτού του συστήματος θα ήταν να μπουν διφορούμενες ή/και ελλειπείς διατάξεις μέσα στους κανονισμούς της ΚΟΠ που να επιτρέπουν πολλές υποθέσεις να κρίνονται κατά το δωκούν από τους "δικαστές". Θεωρητικά θα μπορούσε κάθε παιχνίδι να κρίνεται εντός της δικαστικής αίθουσας. Σίγουρα εντός της δικαστικής αίθουσας μπορούν πλέον να κριθούν και τίτλοι ανάλογα με τις ορέξεις των δικαστών και του παρασκηνίου.

Να αναφέρουμε επίσης την εξαιρετική ευθυνοφοβία που δείχνει ένας πρόέδρος της ΚΟΠ αλλά, την άθλια οργάνωση του ποδοσφαίρου (ελλειπής διατάξεις), αλλά και την ανικανότητα των οργάνων της ΚΟΠ να φανούν τουλάχιστον ότι μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις.

[Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κανονισμός για τα φιλικά είναι απελπιστικά ελλειπής, αφού δεν φαίνεται να προβλέπονται οι ευθύνες για την αιγίδα του αγώνα (στην περίπτωση της κόκκινης κάρτας θα έπρεπε επίσημα η ΚΟΠ να έχει τον αγώνα υπό την αιγίδα της) και την ασφάλεια του αγώνα (στην περίπτωση των επεισοδείων στο Πελέντρι θα έπρεπε να υπάρχει αστυνόμευση) και έτσι η δικαστική της ΚΟΠ ΔΕΝ μπορεί να δικάσει τέτοιες περιπτώσεις (στην περίπτωση στο Πελένδρι μόνο τα πολιτικά δικαστήρια μπορούν).]  

Αναρωτιώμαστε αν τα μέλη της ομοσπονδίας, οι ομάδες δηλαδή συναινούν σε αυτό το τρόπο λειτουργίας που δείνει την δυνατότητα σε παρασκηνιακά μαγειρέματα. 

Το πρώτο βήμα για να αλλάξει επίπεδο το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι να εξαλειφθεί η αυθαιρεσία και τα παρασκηνιακά συμφέροντα. Τα υπόλοιπα θα ρθούν σιγά σιγά.

Αναρωτιέμαι επίσης πότε θα καταλάβουμε πρώτα σαν φίλαθλοι και μετά σαν οπαδοί ότι ο μόνος τρόπος που απομένει για να χτυπηθεί η αυθαιρεσία είναι η δυναμική αντίδραση. Δυστυχώς η διοίκηση της Ομόνοιας αποτυγχάνει για διάφορους (κάποιους δικαιολογημένους) λόγους να αντιληφθεί αυτό το απλό γεγονός. Πλέον εναπόκυται στα χέρια των φιλάθλων να αυτοοργανωθούν και να δημιουργήσουν τις συνθήκες να κτυπηθεί η αυθαιρεσία στη ρίζα της.

Μπορούν οι Ομονοιάτες να σταθούν σαν θεματοφύλακες του δίκαιου παιχνιδιού, αλλά σίγουρα το παιχνίδι είναι τόσο χοντρό που απαιτείται καθολική αντίδραση από φιλάθλους όλων των ομάδων. 

Διαβάστε όλα τα άρθρα από το Blog Πράσινη Κοσμοθεωρία

Follow Kifines