Το ΕΛΑΜ είναι νεοναζιστική οργάνωση. Τι δεν καταλαβαίνουμε;


28 Mar 2014, 5:49 p.m. kifinescom

Του Χαράλαμπου Ρωσσίδη

Εύηχες οι καταδίκες και οι διακηρύξεις περί προστασίας της δημοκρατίας αλλά κενές περιεχομένου αν συνεχιστεί η ανοχή και η υποτίμηση του κινδύνου.

Το 2010 μαχαιρώθηκε Τουρκοκύπριος μουσικός στο Φεστιβάλ Rainbow στη Λάρνακα. Σφυρίξαμε αδιάφορα. Διαβάσαμε για τα δύο άκρα. Μνημειώδης βλακεία και ανευθυνότητα.

Λαχειοπώλης ξυλοκοπήθηκε στην οδό Λήδρας. Πετροβολισμοί κατά τουρκοκυπριακών οχημάτων, ξυλοδαρμοί μεταναστών, πορείες νεοφασιστών που παραταγμένοι υπάκουαν σε στρατιωτικά παραγγέλματα. Μάθαμε για τα κατορθώματα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και τα δεκάδες επεισόδια βίας. Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα πογκρόμ κατά των μεταναστών σε λαϊκές αγορές.

Φωνάξαμε λίγο για τους ενόχους. Βάλαμε και στο προφίλ μας τη φωτογραφία που πετάει τη σβάστικα στον κάλαθο. Μοιραστήκαμε κάποια γνωμικά, πετάξαμε κάποια likes δεξιά-αριστέρά. Συστηματική κοινωνική δράση, ανύπαρκτη. Καμία πολιτική πράξη. Σπασμωδικές κινήσεις και φωνές διαμαρτυρίας που διαδεχόταν πάντα μια επικίνδυνη σιγή.

Τώρα διαβάζουμε ότι «όλοι έχουμε δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά όχι στα έκτροπα». Με λίγα λόγια, η φραστική διαμαρτυρία ή η διάχυση του ρατσισμού και του μίσους με άλλα μέσα καθίσταται αποδεκτή επειδή είμαστε δημοκράτες και δεχόμαστε τη διαφορετική άποψη. Συνεπώς, οι σιγαστήρες της φωνής να βγαίνουν μόνο όταν πέσει καμιά κροτίδα ή κανένα χαστούκι σε τηλεοπτικό πάνελ. Και μετά... σιγή. Μέχρι την επόμενη κροτίδα.

Το ΕΛΑΜ είναι μία νεοναζιστική οργάνωση. Τα στελέχη τoυ δημόσια έχουν παραδεχθεί ότι αποτελούν πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Αν το χθεσινό μείνει αναπάντητο, τα βήματα προς τα πίσω είναι τεράστια. Αν πιστέψουν ότι μπορούν να σπείρουν τον πανικό και το φόβο όποτε γουστάρουν, το παιγνίδι είναι χαμένο. Η εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ πρέπει να επαναληφθεί σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με τη συμμετοχή Ταλάτ και αν είναι εφικτό με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στην τουρκοκυπριακή και τη διεθνή κοινότητα.

 

Πηγή: www.cyprusnews.eu