«Γιατί οι ελίτ και οι ψυχοπαθείς είναι άχρηστοι για την κοινωνία»


23 May 2014, 10 a.m. dimitrisr

«Η κοινωνία μας έχει πλέον σχεδιαστεί από ψυχοπαθείς για ψυχοπαθείς, και μόνο ένας ψυχοπαθής θα μπορούσε να πετύχει σε ένα τέτοιο περιβάλλον.»

Ο κυριότερος στόχος του κακού είναι να διαβάλει και να καταστρέψει την ίδια την αντίληψή μας για το κακό, να αλλάξει το εγγενή ηθικό πλέγμα ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέχρι που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν τι είναι σωστό και τι λάθος. Το κακό δεν είναι ένα κομματάκι κάποιου θεολογικού μύθου ή μια απλοϊκή εξήγηση για την αποκλίνουσα συμπεριφορά του εγκληματικού υπογαστρίου. Μάλλον, είναι μια απτή και πάντα παρούσα δύναμη στον κόσμο μας.

Υπάρχει σε κάθε ένας από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι δίνουμε μάχη με τη δύναμη αυτή στο σύνολο της ζωής μας, με την ελπίδα ότι όταν πλέον φύγουμε από αυτό τον κόσμο θα τον αφήσουμε σε καλύτερη και όχι χειρότερη κατάσταση.

Όταν το κακό εκδηλώνεται μεταξύ οργανωμένων ομάδων στα κέντρα εξουσίας, η δύναμη από μόνη της δεν θεωρείται πάντα το μεγαλύτερο βραβείο. Το πραγματικό βραβείο είναι το σάπισμα της κοινωνίας μέχρι που να αντανακλά την ψυχοπάθεια που φωλιάζει στον πυρήνα της ύπαρξής τους. Δηλαδή οι ελίτ, η ολιγαρχία οι τρελοί βασιλιάδες φιλόσοφοι θέλουν να μας κάνουν όπως ακριβώς είναι αυτοί: υπερήφανοι άψυχοι. Μόνο τότε θα καταφέρουν να εξουσιάσουν, διότι μόνο τότε δεν θα βρουν μπροστά τους αντίσταση.

Το πρόβλημα για την εξουσία είναι ότι η ανθρωπότητα δεν είναι μόνο καλωδιωμένη με μια σκοτεινή πλευρά, είμαστε επίσης καλωδιωμένοι με συνείδηση ​​- τουλάχιστον, οι περισσότεροι από εμάς.

Οι πάμπολλες μελέτες του ψυχίατρου Carl Gustav Jung έχουν αποδείξει σε βάθος την ύπαρξη ενός περίπλοκου εγγενή συνόλου κοινών αρχών σε κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το χρόνο ή τον τόπο γέννησης και ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Σε ορισμένους κύκλους αναφερόμαστε σε αυτό ως «φυσικό νόμο». Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με μια κοινή ηθική πυξίδα που εκφράζεται συχνά σε διάφορα θρησκευτικά έργα όλων των εποχών. Είναι μια καθολική φωνή, ένας οδηγός, που έχουμε την επιλογή να ακούσουμε ή να αγνοήσουμε. Οι οργανωμένοι ψυχοπαθείς έχουν βρει αντίσταση στην ύπαρξη αυτής της εκ γενετής πυξίδας για αιώνες.

Έχουν δοκιμάσει τη χρήση βίας και φόβου . Έχουν δοκιμάσει να καταχραστούν τις φυσικές μας κλίσεις προς την οικογένεια και τον φυλετισμό. Έχουν δοκιμάσει να διαφθείρουν τα θρησκευτικά ιδρύματα που έχουν στόχο να ενισχύσουν την συνείδησή μας και να μας διδάξουν ευγένεια. Έχουν δοκιμάσει ψυχοτροπικές ουσίες και φάρμακα για να παραλύσουν το συναισθηματικό μας κέντρο και μας κάνουν εύπλαστους. Έχουν δοκιμάσει τα πάντα, και έχουν αποτύχει μέχρι τώρα. Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχουν αποτύχει; Επειδή είστε σε θέση να διαβάζετε αυτό το άρθρο σήμερα.

Δύο μέθοδοι ξεχωρίζουν από το οπλοστάσιο των ελίτ.

1. Πείστε τους καλούς ανθρώπους να κάνουν κακό εις το όνομα του «Καλού»

Η στρατηγική αυτή εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική, ανάλογα με το σενάριο που σκηνοθετούν. Οι ελιτιστές είναι λάτρεις στο να παίζουν mind games με το κοινό (σε τηλεόραση, κινηματογράφο, βιβλία, κλπ.), τα οποία αποκαλώ «παιχνίδια χωρίς νικητή»

Αυτά τα παιχνίδια είναι υποθετικά διλήμματα που απαιτούν από τον συμμετέχοντα ή θεατή να κάνει μια αναγκαστική επιλογή με μόνο δύο επιλογές: Ο συμμετέχων μπορεί να ακολουθήσει αυστηρά τη συνείδησή του το οποίο συνήθως σημαίνει σίγουρη καταστροφή για τον εαυτό του και τους άλλους, ή μπορεί να λυγίσει ή να σπάσει τους κανόνες της συνείδησης, προκειμένου να σωθούν ζωές και να επιτευχθεί ένα «γενικότερο καλό».

Παρακολουθήστε την προπαγάνδα τσουνάμι στην εκπομπή "24", για παράδειγμα, και μετρήστε πόσες φορές ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με ένα σενάριο χωρίς νικητή. Στη συνέχεια, σημειώστε πόσες φορές αγνοεί την ηθική προσταγή του, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Το μήνυμα που έστειλε είναι σαφή: Η ηθική είναι μια πολυτέλεια για όσους δεν απασχολεί η άμεση επιβίωση. Με άλλα λόγια, ο κόσμος χρειάζεται κακούς άνδρες να παλεύουν με άλλους κακούς.

Φυσικά, η τηλεόραση δεν είναι η πραγματική ζωή, και δεν υπήρξε ποτέ, ούτε θα υπάρξει ποτέ ένα στερεό παράδειγμα ενός σεναρίου χωρίς νίκη. Δεν υπάρχουν διλήμματα που απαιτούν καλούς ανθρώπους να θυσιάσουν εν γνώση την συνείδηση ​​ή να καταστρέψουν ζωές αθώων, προκειμένου να πετύχουν. Δεν υπάρχουν διλήμματα φίλοι μου, με μόνο δύο διαθέσιμες λύσεις. Όλα τα κοινωνικά διλήμματα είναι ρευστά , πράγμα που σημαίνει ότι οι λύσεις μεταβάλλονται και είναι άπειρες. Επειδή δεν μπορείτε να δείτε την διέξοδο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Για να καταπολεμήσουμε τα τέρατα δεν χρειάζεται να γίνουμε οι ίδιοι τέρατα. Η επιβίωση δεν έχει νόημα αν δεν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι της ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει κανείς να πολεμά ενάντια στο κακό . Αντιθέτως, ο πόλεμος πρέπει να είναι συνεχής. Αλλά αν αγωνιζόμαστε χωρίς έναν κώδικα αρχών και τιμής, τότε θα έχουμε χάσει πριν αρχίσει αυτή η μάχη.

2. Πείστε τους καλούς ανθρώπους ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «κακοί» άνθρωποι

Κάθε πράξη, ασχέτως της τρομακτικότητας της, μπορεί να εξορθολογιστεί από το πνευματικό ή το μαθηματικό μυαλό. Αυτός είναι ο λόγος που γεννιόμαστε με μια συναισθηματική και ενσυναισθηματική πλευρά στην φύση μας. Εκείνοι που ενστερνίζονται το κακό συχνά επιδιώκουν να «μαλακώσουν» την εικόνα τους μέσα από τη χρήση του κρύου εξορθολογισμού. Απευθύνονται στην επιθυμία μας να λαμβάνουμε υπεύθυνες αποφάσεις μέσω λογικής, που ενισχύουν την έξυπνη εικόνα του εαυτού μας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποστηρίζουν ότι οι μηχανορραφίες του κακού είναι αυτονόητες, και ότι οι φιλοσοφικές εξετάσεις είναι περιττές. Θα μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επαναβεβαίωση ότι τα έργα της ψυχοπάθειας και του ελιτισμού είναι θεμελιωδώς καταστροφικά, αλλά θα είχαν λάθος. Πρόσφατα κοσκίνιζα κάποια δημοφιλή άρθρα, όταν ανακάλυψα το κόσμημα με τίτλο «Γιατί οι ψυχοπαθείς είναι πιο επιτυχημένοι στη ζωή».

Το άρθρο συνοψίζει τις θεωρίες πίσω από ένα νέο «επιστημονικό βιβλίο αυτοβοήθειας» με τίτλο “Ο δρόμος του καλού ψυχοπαθή προς την επιτυχία”. Ο συν-συγγραφέας και καθηγητής ψυχολογίας της Οξφόρδης, Kevin Dutton, δηλώνει ότι “ήθελα να καταρρίψω το μύθο ότι όλοι οι ψυχοπαθείς είναι κακοί”. Έγραψε:

“Έχω κάνει έρευνες με τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, με χειρουργούς, με κορυφαία στελέχη τραπεζών και δικηγόρους. Σχεδόν όλοι τους είχαν ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, αλλά τα έχουν αξιοποιήσει για να γίνουν καλύτεροι σε αυτό που κάνουν."

Τώρα, στον Dutton πρέπει να γίνουν τρία σημαντικά ερωτήματα. Πρώτον, ποιος ακριβώς είναι ο ορισμός της επιτυχίας; Δεύτερον, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι "καλύτεροι” σε αυτό που κάνουν, λόγω των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών τους, τότε από ποιους ακριβώς είναι "καλύτεροι” από; Μήπως ισχυρίζεται ότι ένας μη-ψυχοπαθής δεν θα μπορούσε να είναι εξίσου καλός χειρουργός; Δεν θα ήταν προτιμότερο ένας καλός χειρούργος χωρίς ψυχοπάθεια, αυτός που εξακολουθεί να νοιάζεται για την ευημερία των ασθενών του και όχι μόνο την δική του επιτυχία; Και τρίτον, αν ένα άτομο μπορεί να πετύχει σε ένα τομέα χωρίς να εγκαταλείψει τη συνείδησή του όπως θα έπραττε ένας ψυχοπαθής, τότε τι καλό μπορεί να προσφέρει η ψυχοπάθεια?

Βλέπετε, οι ελίτ ακαδημαϊκοί όπως ο Dutton δεν ενδιαφέρονται να απαντήσουν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις με ειλικρίνεια, επειδή ο στόχος τους δεν είναι κατ' ανάγκη να σκιαγραφήσουν ένα στερεό επιχείρημα για τη χρησιμότητα των ψυχοπαθών. Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να κάνουν την ψυχοπάθεια ένα ηθικά αποδεκτό ιδανικό στο κοινό.

Ο Dutton το κάνει αυτό εδραιώνοντας την λανθασμένη αντίληψη ότι υπάρχουν τέτοια πράγματα όπως καλοί και κακοί ψυχοπαθείς, δημιουργώντας έτσι μια ανυπόστατη και επιφανειακή διχοτόμηση. Ο Dutton παραθέτει διάφορα γνωρίσματα του χαρακτήρα που προσδιορίζει ως κοινά στους «καλούς ψυχοπαθείς»:

Έλεγχος έντασης του ψυχοπαθή: Ο Dutton υποστηρίζει ότι ένας καλός ψυχοπαθής έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει το επίπεδο συναίσθησης, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση με τους γύρω του. Αυτό που ο Dutton παραλείπει να αναφέρει (ή απλά δεν αντιλαμβάνεται) είναι ότι αυτός ο «έλεγχος έντασης» είναι κάτι κοινό στον μέσο ψυχοπαθή. Στην πραγματικότητα, οι ψυχοπαθείς τείνουν να είναι αρκετά έμπειροι στο να διαβάζουν τις συναισθηματική κατάσταση των άλλων και να προσαρμόζονται στις διαθέσεις τους για να δείχνουν πιο ανθρώπινοι. Με αυτό τον τρόπο οι ψυχοπαθείς καταλήγουν σε γάμους, φτιάχνουν οικογένειες και αποκτούν θέσεις εξουσίας σε μια κοινότητα. Έτσι καταλήγουν να είναι ηγέτες. Όταν όμως ο ψυχοπαθής αποφασίσει ότι είναι αρκετά άνετα, ώστε δεν χρειάζεται πλέον να κρύψει την αδυναμία του να αισθάνεται συνείδηση ​​ή τύψεις, τότε προκύπτουν τεράστιες καταστροφές. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο ή καλό σε ένα ηθικά χρεοκοπημένο πρόσωπο που τυγχάνει να είναι καλός στη μεταμφίεση.

Αφοβία

Ο ισχυρισμός του Dutton ότι οι ψυχοπαθείς είναι ατρόμητοι είναι απλά παράλογη και δεν στηρίζεται σε καμία πρακτική ψυχολογία που ξέρω. Οι ψυχοπαθείς φοβούνται όλη την ώρα. Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι να χάσουν αυτό που πιστεύουν ότι τους ανήκει. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήμα, την εξουσία ή ακόμη άτυχοι άνθρωποι που πιάστηκαν στον ιστό τους. Αυτός ο φόβος θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αναλάβουν ρίσκα προκειμένου να επιτύχουν ορισμένους στόχους. Αλλά ας είμαστε σαφείς: Μόνο όσοι αναλάβουν ρίσκα, επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν έχουν πραγματικά ξεπεράσει το φόβο. Οι ψυχοπαθείς είναι ανίκανοι για αληθινή αγάπη.

Έλλειψη συναίσθησης

Αυτή είναι η ρίζα του κινήματος προς τον εξορθολογισμό του ηθικού σχετικισμού, δηλαδή το επιχείρημα ότι η ενσυναίσθηση μπαίνει εμπόδιο στον δρόμο προς την επιτυχία. Ο Dutton ισχυρίζεται ότι η έλλειψη ενσυναίσθησης δίνει την δύναμη στον ψυχοπαθή να εστιάζει καλύτερα σε προβλήματα κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης. Σε μια κατάσταση ομηρίας, λέει, θα προτιμούσα να έχει ένα ψυχοπαθή ως διαπραγματευτή. Φυσικά, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι οι απαγωγείς του θα ήταν πιθανό να το ίδιο είδος ψυχοπαθών που τόσο επαινεί στο βιβλίο του.

Από τις θέσεις του Ντάτον κάποιος θα συμπεράνει ότι οι θέσεις υψηλής πίεσης απαιτούν μια έλλειψη ενσυναίσθησης. Και φυσικά, οι θέσεις εργασίας με την υψηλότερη πίεση είναι εκείνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Η φιλοσοφία της εφαρμογής θετικών προϋποθέσεων για τις ψυχοπαθητικές ιδιότητες είναι το υψηλότερο όνειρο της ελίτ. Αν εσύ και εγώ πειστούμε και δούμε την φρικιαστική συμπεριφορά τους ως απόλυτα αναγκαία για το γενικότερο καλό, τότε θα έχουν ανέλθει σε μια χώρα πέραν της λογοδοσίας. Θα είναι το πάνθεο των θεών του Ολύμπου, σκορπίζοντας το θάνατο και την καταστροφή αγνοώντας την κρίση των απλών θνητών. Και εμείς τους έχουμε θεοποιήσει.

Αυτοπεποίθηση

Νομίζω ότι ο Dutton βρίσκεται σε σύγχυση για τη διαφορά μεταξύ της αυτοπεποίθησης και του ναρκισσισμού. Ο μέσος ψυχοπαθής έχει συχνά εμμονές για τον εαυτό του, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε για να πάρει αυτό που θέλει. Αυτή η θέληση και το πάθος μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι ένα προϊόν από το είδος της αυτογνωσίας που απαιτείται για να αποκτήσεις πραγματική αυτοπεποίθηση. Ένα παρασιτικό τσιμπούρι δεν έχει απαραίτητα αυτοπεποίθηση όταν σκάβει μέσα στη σάρκα του σκύλου, το μόνο που ξέρει είναι ότι θέλει απεγνωσμένα το αίμα από κάτω .

Το Βασίλειο Ψυχοπαθών

Σε γραπτά του με τίτλο «Ο ανεξερεύνητος Εαυτός”, και σύμφωνα με την εργασία του με εκατοντάδες ασθενείς, ο Jung θεωρεί ότι περίπου 10 τοις εκατό του ανθρώπινου πληθυσμού σε κάθε δεδομένη στιγμή έχει καταπιεσμένα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, με ένα πολύ μικρότερο ποσοστό να ζουν ως πλήρη ψυχοπαθείς. Υποθέτει ότι αυτή η καταπιεσμένη ψυχοπάθεια συχνά θα παραμείνει κρυφή ή ασυνείδητη για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός και αν το κοινωνικό τους περιβάλλον γίνει αρκετά ασταθής και αναδείξει την πιο σκοτεινή πλευρά τους.

Οι εκκαθαρίσεις κατά τις πρώτες ημέρες της κομμουνιστικής Ρωσίας και του Σταλινισμού, για παράδειγμα, έβγαλαν τον χειρότερο εαυτό σε πολλούς, υπο-φυσιολογικές συνθήκες, αβλαβείς πολίτες. Γείτονας στράφηκε κατά του γείτονα, και η προδοσία που αποσκοπούσε σε προσωπικό όφελος ήταν καθημερινότητα. Η κολεκτιβιστική κυψέλη έγινε μια θερμοκοιτίδα ψυχοπαθών. Αυτό που η θεωρία του Dutton περί επιτυχίας των ψυχοπαθών δεν λαμβάνει υπόψη είναι το γεγονός ότι η Αμερική, και μεγάλο μέρος του κόσμου σήμερα , μετατρέπεται ένα γόνιμο έδαφος για ηθικά πτωχούς ανθρώπους. Δηλαδή, η κοινωνία μας είναι πλέον σχεδιαστεί από ψυχοπαθείς για ψυχοπαθείς, και μόνο ένας ψυχοπαθής θα μπορούσε να πετύχει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Όλοι ενθαρρυνόμαστε να γινόμαστε ψυχοπαθής, πιο κακοί, προκειμένου να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε.

Η καταστροφή που εξαπέλυσε η ψυχοπάθεια του ελιτισμού ξεπερνά κατά πολύ οποιαδήποτε πιθανά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την εφευρετικότητα τους. Οτιδήποτε επιτυγχάνουν αυτά τα φρικιά της ψυχής, θα μπορούσε να επιτευχθεί με πολύ λιγότερο φυσικό και ηθικό κόστος από άτομα με αυτοπειθαρχία και αγάπη για τους συνανθρώπους τους. Θα ήμουν πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι αν κάθε έμπορος σαρκός και οι διάφορες τους οργανώσεις εξαφανίζονταν από προσώπου γης, η ανθρωπότητα θα έκανε άλμα προς τα εμπρός σε βαθμό που δεν έχει ξανασυμβεί. Τελικά, οι ψυχοπάθεια και αυτοί που ενστερνίζονται το κακό δεν είναι το κλειδί για την βελτίωση του κόσμου; αποτελούν εμπόδιο για την καλυτέρευση του κόσμου.

Brandon Smith 


Μετάφραση από το πρωτότυπο όπως δημοσιεύθηκε στο The Sleuth Journal

Πηγή: thesleuthjournal.com