Αφιέρωμα Dimebag Darrell


8 Dec 2012, 7:55 p.m. kifinescom

Σαν χθες θυμάμαι να διαβάζω στο ελληνικό Metal Hammer την είδηση για το θάνατο του Dimebag Darell και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε. Πραγματικό σοκ!

Άντρας πυροβόλησε τον κιθαρίστα, όπως και πολλούς άλλους, κατά τη διάρκεια συναυλίας των Damageplan στο Columbus του Ohio, σκοτώνοντας τον ακαριαία. Η rock και metal κοινότητα μόλις είχε χάσει έναν εξαίσιο κιθαρίστα, έναν απίστευτο μουσικό και κατά γενική ομολογία έναν απίστευτο άνθρωπο.

Ο Darrell Lance Abbott, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου στο Texas των Ην. Πολιτειών. Γιος της Carolyn (μουσικός της country) και του Jerry Abbott (παραγωγός), έδειξε από νωρίς τη κλίση του προς τη μουσική. Στα 13 του, απέκτησε τη πρώτη του κιθάρα, μία Hondo Les Paul όπως και ένα μικρό ενισχυτή. Σύντομα κέρδιζε σε διάφορους τοπικούς διαγωνισμούς με σημαντικότερο έναν που έγινε στο The Agora Ballroom του Dallas με έπαθλο μία Dean ML την οποία πούλησε αλλά μετά από χρόνια, επέστρεψε στα χέρια του. Το 1981, ο Dimebag μαζί με τον αδερφό του Vinnie Paul (drums), έφτιαξαν τους Pantera’s Metal Magic μαζί με τους οι Donnie Hart (φωνητικά), Terry Glaze (κιθάρα) και Tommy Bradford (μπάσο). Ένα χρόνο αργότερα αλλάζουν το όνομα σε Pantera. Το να γράψουμε τι έχει καταφέρει αυτό το συγκρότημα είναι περιττό και δεν είναι της παρούσης καθώς θα ήθελα αποκλειστικό θέμα να μείνει ο ίδιος ο κιθαρίστας και όχι το συγκρότημα του.

Παράλληλα με τους Pantera, ο Dimebag έκανε και πολλά άλλα πράγματα συμμετέχοντας σε tribute δίσκους ή κάνοντας κάποια μικρά projects. Το 1992, μαζί με τον Rob Halford, ηχογράφησε το κομμάτι “Light Comes Out Of Black” για το soundtrack της ταινίας “Buffy The Vampire Slayer”. Το 1996, μαζί με τον Vinnie Paul, ηχογράφησαν το κομμάτι “Fractured Mirror” του Ace Frehley για τον tribute δίσκο “Spacewalk: A Salute To Ace Frehley”. Ένα χρόνο αργότερα και πάλι οι δυο τους ηχογράφησαν ένα τραγούδι του Frehley, το “Snowblind” για το νέο tribute δίσκο “Return Of The Comet: A Tribute To Ace Frehley”.

Από το 1996 και μέχρι τη δημιουργία των Damageplan, ο Dimebag με τους Vinnie Paul, Rex Brown και τον τραγουδιστή της country David Allan Coe σχηματίζουν του Rebel Meets Rebel οι οποίοι ηχογράφησαν ένα μόλις δίσκο με το ίδιο όνομα που τελικά κυκλοφόρησε το 2006.

Την περίοδο που οι Anthrax είχαν τον John Bush στα φωνητικά, ο Dimebag ηχογράφησε για αυτούς πολλά solo και ο μπασίστας της μπάντας, Frank Bello, είχε δηλώσει ότι στην ουσία ο ήταν το έκτο μέλος της μπάντας.

Ένα χρόνο μετά την τότε προσωρινή διάλυση (που τελικά ήταν και οριστική) των Pantera, το 2003, τα αδέρφια Abbott σχημάτισαν τους Damageplan οι οποίοι είχαν παρόμοιο ήχο με αυτόν των Pantera. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε μόλις ένα δίσκο, το “New Found Power” το Φεβρουάριο του 2004.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2004, κατά τη διάρκεια συναυλίας των Damageplan, ένας άντρας ονόματι Nathan Gale, μπαίνει οπλοφορώντας στο χώρο της συναυλίας και πυροβολεί τρεις φορές στον Dimebag στο κεφάλι. Συνέχισε να πυροβολεί σκοτώνοντας άλλους τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους εφτά.

Τελικά μετά από επιχείρηση της αστυνομίας ο Gale σκοτώνεται από έναν αστυνομικό. Πάνω του βρέθηκαν 35 ακόμα γεμιστήρες για το όπλο του. Ήταν όμως ήδη αργά. Παρά τις προσπάθειες μίας νοσοκόμας και ενός ακόμα μέλους από το κοινό, για να βοηθήσουν τον Dimebag μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες, ο κιθαρίστας ήταν ήδη νεκρός αφού η τρίτη σφαίρα του Gale τον σκότωσε ακαριαία.

Πολλές θεωρίες ακούστηκαν για το τι οδήγησε τον Gale να κάνει ότι έκανε. Ακούστηκε ότι το έκανε λόγω της διάλυσης των Pantera ή λόγω της δημόσιας κόντρας που είχαν Anselmo και Dimebag ή ακόμα ότι ο κιθαρίστας είχε κλέψει ένα τραγούδι του Gale! Σύμφωνα όμως με το συγγραφέα του βιβλίου “A Vulgar Display Of Power” ο οποίος πήρε από τη μητέρα του Gale αρκετές σημειώσεις του, τίποτα από όλα αυτά δεν ίσχυε. Ο Gale έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια που του προκαλούσε παραισθήσεις και νόμιζε ότι το συγκρότημα διάβαζε το μυαλό του και ότι του έκλεβε τις σκέψεις και στη συνέχεια γελούσε μαζί του.

Δυστυχώς η μοίρα επεφύλασσε ένα πολύ άσχημο τέλος για ένα τόσο τεράστιο μουσικό. Η κληρονομιά του όμως θα μείνει αξέχαστη μέσα από τις μουσικές των Pantera αλλά κυρίως μέσα από τις αφηγήσεις όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά.

Follow Kifines