"Έφυγε" ο Ray Manzarek


21 May 2013, 9:23 a.m. kifinescom

Σε ηλικία 74ων ετών, "χτυπημένος" από τον καρκίνο, στην Γερμανία "έφυγε" το πρωινό της Δευτέρας ο επί πολλά έτη ζωντανός θρύλος ως κιμπορντίστας των The Doors Ray Manzarek.

Ιδρυτικό μέλος ενός εκ των επιδραστικότερων συγκροτημάτων της μουσικής γενικότερα και της rock ειδικότερα, είναι αυτός ουσιαστικά που το 1965 εμπνεύστηκε από την ποιητική γραφή του Jim Morrison και τον έπεισε, ενώ ο ίδιος δεν πίστευε ότι μπορεί να τραγουδήσει, να δημιουργήσουν το συγκρότημα που όλοι στις μέρες μας γνωρίζουμε ως The Doors, εμπνεόμενος το όνομά τους από το μυθιστόρημα "The Doors of Perception".

Η μουσική του γραφή, σε συνδυασμό με την ποίηση και τις κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες του Jim Morrison, ο τρόπος έκφρασης των οποίων τoν οδήγησε στα αμερικανικά δικαστήρια, έμελλε να εκφράσουν μια ολόκληρη γενιά και να επηρεάσουν την μουσική ιστορία για πάντα, με τις μορφές τους, μαζί με αυτήν του Ernesto "Che" Guevara, να κοσμούν ακόμα και σήμερα εκατομμύρια εφηβικά δωμάτια σε ολόκληρο το κόσμο.

Ενδεικτικό εξάλλου της ιδιαίτερης χημείας των Ray και Jim, αφενός στην μουσική το γεγονός της επιμονής του Jim η μπάντα να μην αποκτήσει ποτέ μπασίστα, τα μέρη του οποίου επαίζε στα κίμπορντς ο Ray και μάλιστα με ιδιαίτερη επιχυχία και αφετέρου στην φιλική τους πορεία το ότι δεν τους χώρισε τίποτε άλλο παρά μόνον ο θάνατος του Morrison στις 3 Ιουλίου του 1971, σχεδόν τρεις μήνες δηλάδη μετά την κυκλοφορία του "L.A. Woman" τελευταίου τους από κοινού album.

Έκτοτε, ζωντανός θρύλος μιας ολόκληρης εποχής, με τους δίσκους των The Doors να πουλάνε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και να συνεχίζουν, ο Ray και αφού κυκλοφόρησε με το όνομα των The Doors κάποια μελοποιημένα ποιήματα του Jim, αποτραβήχτηκε από τα λαμπερά φώτα και ασχολήθηκε διακριτικά με την solo καριέρα του, κυκλοφορώντας 6 συνολικά δίσκους, με τον τελευταίο να κυκλοφορεί το 2011.

Πάντοτε στο πλευρό του η σύζυγός του Dorothy, με την οποία απέκτησαν τον γιο τους Pablo, που τους χάρισε τρία εγγόνια.

"Break on through", "The End", "Touch me", "Love me two times", "People are strange", "Strange days", "L.A. woman", "Hello i love you", "Roadhouse blues", το μοναδικό "Light my fire" και δεκάδες άλλα, του χαρίζουν την μοναδική θέση στην αιωνιότητα και στις καρδιές μας, που του αξίζει!

Follow Kifines