Όργια εις βάρος του ΡΙΚ από τον Κούμα


29 Sep 2014, 5:14 p.m. kifinescom

Όταν ακούσαμε ότι εργαζόμενοι του ΡΙΚ πραγματοποίησαν στάση εργασίας για το OB Van του σταθμού και την μίσθωση του με μεγάλη ζημιά για τον ημικρατικό σταθμό, δεν δώσαμε αρχικά μεγάλη σημασία. 

Διαβάζοντας όμως ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ την Παρασκευή 26/9, μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του παρασκηνίου που παίζεται γύρω από τα τηλεοπτικά, τις θέσεις στην Εκτελεστική της Ομοσπονδίας και την διαπλοκή που υπάρχει στο ποδόσφαιρο και την πολιτική. 

ΤΟ ΡΙΚ λοιπόν, που έχει το μοναδικό OB Van (αυτοκίνητο βαν, με εξοπλισμό εξωτερικών μεταδόσεων) με δυνατότητες μετάδοσης σε HD, έδωσε το εν λόγω όχημα προς ενοικίαση στην εταιρία Triple AAA Productions η οποία είναι συμφερόντων του αντιπροέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα.

Μόνο που αν νομίζετε ότι η εταιρία του Κούμα πλήρωσε για να ενοικιάσει το βαν - όπως επιτάσσει η κοινή λογική - λανθάνεστε! Ο μεγαλοπαράγοντας της ΚΟΠ και επίδοξος κάτοχος των δικαιωμάτων του διαβόητου ΚΟΠ TV, έβγαλε και κέρδος, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή των εργαζόμενων στο ΡΙΚ. 

Διαβάστε παρακάτω τα όσα αποκάυψε ο ΠΟΛΙΤΗΣ σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Σταύρου:

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τη συμφωνία που σύναψε πρόσφατα το ΡΙΚ με την ιδιωτική εταιρεία Triple AAA Productions για την ενοικίαση του αυτοκινήτου εξωτερικών μεταδόσεων OB Van που απέκτησε το κρατικό κανάλι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ.

Το αυτοκίνητο αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ενοικιάζεται κατά καιρούς από τον ημικρατικό οργανισμό σε ιδιωτικές εταιρείες για σκοπούς μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ανταλλάσσεται στο πλαίσιο συμφωνιών τύπου μπάρτερ.

Στην τελευταία συμφωνία που αφορά στο OB Van, και που ο «Π» αποκαλύπτει, το ΡΙΚ συμφώνησε, μεταξύ άλλων, με την εταιρεία παραγωγής Triple AAA Productions την ανταλλαγή του αυτοκινήτου με τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Μουντομπάσκετ, αλλά και την καταβολή 20 χιλιάδων ευρώ στην εν λόγω εταιρεία ως «συνεισφορά» για μεταφορά του εξοπλισμού που θα παραχωρήσει στο κρατικό κανάλι.

Η επίμαχη συμφωνία

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο ημικρατικός οργανισμός υπέγραψε συμφωνητικό έγγραφο με την εταιρεία παραγωγής Triple AAA Productions (συμφερόντων Γιώργου Κούμα) που προνοεί τρεις βασικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο εμπλεκομένων. Η Triple AAA συμφώνησε να παραχωρήσει στο ΡΙΚ το αποκλειστικό δικαίωμα μετάδοσης

  • (α) των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας και ειδικό εξοπλισμό για την παραγωγή των αγώνων
  • (β) του Απόλλωνα στο Europa League 
  • (γ) της Εθνικής Κύπρου στο Euro

και το ΡΙΚ συμφώνησε από την πλευρά του να παραχωρήσει στην εταιρεία το OB Van, μαζί με το ελάχιστο προσωπικό που απαιτείται (δύο οδηγοί και δύο μηχανικοί του ΡΙΚ) για την παραγωγή των τριών εντός έδρας αγώνων του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του UEFA Champions League, την οποία έχει αναλάβει Triple AAA Productions. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα άλλο κανάλι δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάδοση του Μουντομπάσκετ.

Το ΡΙΚ παρά την ευχέρεια μετάδοσης του συνόλου των αγώνων, όπως προκύπτει από τη συμφωνία, επέλεξε να μεταδώσει τελικά μόνο 11 από τις 76 αναμετρήσεις. Κατόπιν εορτής Ερωτηματικά προκύπτουν και από την ημερομηνία υπογραφής του συμφωνητικού εγγράφου (11 Σεπτεμβρίου), από τη στιγμή που η ημερομηνία έναρξης του Μουντομπάσκετ ήταν η 30ή Αυγούστου.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των αρμόδιων τμημάτων του καναλιού για τη μετάδοση των συγκεκριμένων αγώνων με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην προώθηση και εξεύρεση διαφημίσεων και χορηγών, ενώ η εξίσου μεγάλη καθυστέρηση και ασυνέπεια στον προγραμματισμό στέρησε από το ΡΙΚ ποσοστά τηλεθέασης (και έσοδα), που θα μπορούσε να καταγράψει κάτω από άλλες συνθήκες. Μάλιστα, στο συμφωνητικό έγγραφο δεν γίνεται καμία αναφορά στην κοστολόγηση των δικαιωμάτων μετάδοσης από την ιδιωτική εταιρεία, ώστε να προκύπτει ξεκάθαρα ποιο ήταν τελικά το κέρδος του ΡΙΚ από το όλο πάρε-δώσε.

Ο «Π» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΡΙΚ Γρηγόρη Μαλλιώτη, ώστε να σχολιάσει το θέμα, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Το συμφέρον του ΡΙΚ

Στην απαντητική επιστολή, πάντως, που απέστειλε ο Γρηγόρης Μαλλιώτης στις 24/09 για δημοσίευμα του «Π» στις 23/09 που αφορούσε τις αντιδράσεις της ΣΥΤΥΡΙΚ για τις πρακτικές του ιδρύματος όσον αφορά το πανάκριβο OB Van, γίνεται λόγος για συμφέρουσα συμφωνία αλλά και για παραχώρηση του αυτοκινήτου σε ενδιαφερομένους με ενοίκιο.

Από την παρούσα συμφωνία ωστόσο φαίνεται πως το ΡΙΚ όχι μόνο δεν εξασφάλισε ενοίκιο, αλλά χρεώθηκε «20 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ ως συνεισφορά για την εξασφάλιση, μεταφορά προς και από το ΓΣΠ, εγκατάσταση, φύλαξη και ασφάλιση εξοπλισμού» εκ μέρους της Triple AAA για λογαριασμό του καναλιού. Υπενθυμίζουμε ότι με την αγορά του αυτοκινήτου το προσωπικό του ΡΙΚ έτυχε ειδικής εκπαίδευσης για τον χειρισμό του εξοπλισμού. Προσωπικό με ενοίκιο

Στην απαντητική επιστολή του, ο κ. Μαλλιώτης διευκρινίζει ότι «όταν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο παραχωρείται διά ενοικιάσεως σε ενδιαφερόμενο μέρος, το ενδιαφερόμενο μέρος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα ενοικιάσει το όχημα με ή χωρίς το προσωπικό του ΡΙΚ που το χειρίζεται».

Ωστόσο, στην παράγραφο 3 της συμφωνίας την οποία ο ίδιος υπογράφει εκ μέρους του ΡΙΚ, αναφέρεται ότι «η στελέχωση (...) με όλο το απαιτούμενο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό θα είναι ευθύνη και κόστος της Triple AAA», χωρίς να διευκρινίζεται αν στο προσωπικό αυτό περιλαμβάνονται και οι δύο μηχανικοί και δύο οδηγοί του ιδρύματος.

 

Follow Kifines