Ταχύτερος από τον ήχο ο Φέλιξ! (video)


14 Oct 2012, 3 p.m. kifinescom

Πετυχημένη η απόπειρα του Φέλιξ Μπαουμγκαρτενερ να γράψει ιστορία. Από το βράδυ της Κυριακής, είναι ο άνθρωπος που έχει φτάσει πιο ψηλά από όλους με αερόστατο και ο μοναδικός άνθρωπος που ταξίδεψε χωρίς όχημα σε ταχύτητες που ξεπερνούν αυτή του ήχου!

O Φέλιξ είδε τη Γη από 39000 μέτρα ύψος. Και όπως ο ίδιος δήλωσε δευτερόλεπτα πριν τη βουτιά του στο κενό, «μερικές φορές πρέπει να ανεβείς πολύ ψηλά για να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι». Ο Αυστριακός πιλότος-αλεξιπτωτιστής, έσπασε το ρεκόρ που αφορούσε το ύψος που έφτασε ποτέ επανδρωμένο αερόστατο όπως και το ρεκόρ ταχύτητας ελεύθερης πτώσης αφού ξεπέρασε τα 700 μίλια ανά ώρα (το όριο ήταν τα 690μαο ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 610).

Το ρεκόρ του Τζον Κίττινγκερ όμως, ο οποίος το 1960 πήδηξε σε άλμα ελεύθερης πτώσης από τα 31 χιλιόμετρα με διάρκεια 4 λεπτών και 31 δευτερολέπτων, έμεινε άθιχτο. Το αλεξίπτωτο του Αυστριακού ιπτάμενου ήρωα, άνοιξε 1 λεπτό πριν την προγραμματισμένη ώρα αναδίπλωσης του, κοντά στα 4 λεπτά και 15 δεύτερα. Ίσως μια πράξη σεβασμού στον Κίττινγκερ, ο οποίος να σημειώσουμε ήταν ο μόνος άνθρωπος που είχε επικοινωνία με τον Φέλιξ την ώρα της πτήσης αλλά και της πτώσης! 

Ο Μπαουμγκαρτενερ προσγειώθηκε με ασφάλεια 5 λεπτά μετά που άνοιξε το αλεξίπτωτο και γονατιστός στο έδαφος ύψωσε τα χέρια σε μια ένδειξη ικανοποίησης για τον άθλο του. 

Νωρίτερα γράψαμε: 

Γύρω στις 4:45 σήμερα το απόγευμα, ο Φέλιξ θα πετάξει στα όρια του διαστήματος με ένα αερόστατο με σκοπό να σπάσει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης σε ότι αφορά ύψος [36.576 μ (120.000 πόδια)] και ταχύτητα! Δείτε ένα βίντεο που ετοίμασε η χορηγός εταιρία Red Bull για το άλμα του Φέλιξ

Ο Αυστριακός λάτρης της περιπέτειας Φέλιξ Μπάουμγκαρτεν πρόκειται να πραγματοποιήσει ελεύθερη πτώση, καιρού επιτρέποντος, από ένα αερόστατο που θα ίπταται στα όρια της στρατόσφαιρας πάνω από το Νέο Μεξικό στις ΗΠΑ, με στόχο να σπάσει το φράγμα του ήχου και την παγκόσμια επίδοση στην ελεύθερη πτώση από ύψος.

Ο 43χρονος κυβερνήτης ελικοπτέρου, χειριστής αεροστάτου και επαγγελματίας στην ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πραγματοποιήσει το εγχείρημα αυτό από την στρατόσφαιρα, ένα στρώμα του οποίου η χαμηλή πυκνότητα προσομοιάζει περισσότερο με το κενό του διαστήματος, παρά με την πυκνή σε οξυγόνο γήινη ατμόσφαιρα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες καθυστερούσαν το πρωί της Τρίτης την απογείωση του γεμισμένου με ήλιον αεροστάτου, που θα ανύψωνε στα 36.576 μ (120.000 πόδια) τον θαλαμίσκο από τον οποίο θα κάνει την ελεύθερη πτώση ο Μπάουμγκαρτεν και στο τέλος έφεραν την αναβολή της αποστολής

Η ανύψωση του αεροστάτου στο επιθυμητό ύψος αναμένεται να διαρκέσει δύο, ή τρεις, ώρες, ενώ η πτώση δεν πρόκειται να διαρκέσει συνολικά πάνω από 20 λεπτά της ώρας. Ο Αυστριακός προετοιμαζόταν επί πέντε χρόνια για την πτώση, κατά την οποία θα φορά μία ειδική στολή ατμοσφαιρικής συμπίεσης και θα πραγματοποιεί επί 5' ελεύθερη πτώση προτού ανοίξει το αλεξίπτωτό του στα 1.500 μ.

Εάν κατορθώσει να σπάσει το φράγμα του ήχου, τα 1.277,6 μ./ώρα, ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτεν θα κινείται τόσο γρήγορα όσο μία σφαίρα από πιστόλι.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του ριψοκίνδυνου εγχειρήματός του ο Μπαουμγκάρτεν είναι να απολέσει τον έλεγχο των χειρισμών του και να αρχίσει να περιστρέφεται ή να χάσει τις αισθήσεις του.

Οι διοργανωτές, που έχουν θέσει σε ετοιμότητα μία ομάδα 100 ανθρώπων, αναμένουν, πέρα από τις παγκόσμιες επιδόσεις που θα καταρρίψει ο Μπάουμγκάρτεν, η πτώση αυτή να συμβάλει στις έρευνες της ιατρικής σε σχέση με την αεροναυτική δραστηριότητα. «Πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο. Κανένας ποτέ δεν είχε κατορθώσει να σπάσει το φράγμα του ήχου χωρίς να βρίσκεται σε κάποιον θαλαμίσκο εναέριου μέσου», τόνισε ο καθηγητής Τζόναθαν Κλαρκ, ιατρικός υπεύθυνος της αποστολής, ο οποίος ήταν χειρουργός για τα πληρώματα έξι αποστολών αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων.

Το εγχείρημα πρόκειται να αποτελέσει το δοκιμαστήριο «για νέους εξοπλισμούς και την ανάπτυξη των τρόπων επιβίωσης σε μεγάλο υψόμετρο και σε συνθήκες ακραίας επιτάχυνσης», που θα επιτρέψει να βελτιωθεί η ασφάλεια των αστροναυτών και των μελλοντικών επισκεπτών/τουριστών του διαστήματος, πρόσθεσε.

Η ελεύθερη πτώση θα αναμεταδοθεί απ' ευθείας από την ιστοσελίδα της αποστολής www.redbullstratos.com, χάρις σε 35 κάμερες στο έδαφος και στον αέρα, ορισμένες εκ των οποίων θα βρίσκονται προσαρτημένες στη στολή του ίδιου του Μπάουμγκαρτεν. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΟΥ ΦΕΛΙΞ: 

 

Πηγή: Newsbeast.gr

Follow Kifines