Η συνέντευξη του Δ. Σεραφείμ και του Ν. Χριστοδούλου (audio)


25 Feb 2014, 8:35 p.m. kifinescom

Για τα πλάνα των δύο συνδυασμών που θα κατέλθουν στις εκλογές μίλησαν απόψε στο Ράδιο Πρώτο ο Δώρος Σεραφείμ και ο Νικόλας Χριστοδούλου.

Νικόλας Χριστοδούλου

 «Η ομάδα Εναλλακτικής Πρότασης ονομάστηκε έτσι γιατί στηρίχτηκε πάνω σε μια δική της φιλοσοφία μακριά από τα τετριμμένα της Ομόνοιας.

Καταλήξαμε σ' αυτή τη πρόταση, ζώντας διά μέσου μου Διοικητικά την Ομόνοια τους τελευταίους 17 μήνες.

Τα μέλη του ΔΣ δεν πρέπει να έχουν εκτελεστικό ρόλο. Θα πρέπει να χαράζουν πολιτική και από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχουν σωστές δομές για να υλοποιείται από το προσωπικό η στρατηγική. Μέχρι σήμερα ήταν στημένη περισσότερο πάνω στα μέλη του ΔΣ. »

«Θελουμε το ΔΣ να χαράζει στρατηγική - πολιτική και οι υπηρεσιακοί να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο. Χρειάζεται επαγγελματική αναδιάρθρωση ο Αθλητικός Σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας»

«Είχαμε εισηγηθεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σωματείου να έχει ψήφο, άρα ευθύνη. Δυστυχώς όμως η φιλοσοφία των υπόλοιπων μελών δεν ήταν όπως τη δική μου. »

«Η διαφωνία μου για το θέμα Φερναντές δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του ποδοσφαιριστή. Αλλά για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν με τον μάνατζερ του»

«Εγώ προσωπικά τον κ. Λιλλήκα δεν τον γνωρίζω»

«Οι Χαλεπιανές αν δεν ειπωθεί κάτι το αντίθετο, ηθικά ανήκει στον κόσμο. Αυτή η εντύπωση υπάρχει. Εφόσον ηθικά το συγκεκριμένο κομμάτι είναι προς εκμετάλλευση από την Ομόνοια, εμείς δεν λέμε να εκποιηθεί η περιοχή ούτε για ενδεχόμενο δανειοδότησης. Δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής να δώσει όσα αξίζει το κομμάτι σήμερα (20εκ.).

Εμείς είπαμε να γίνει μια εκμετάλλευση του κομματιού αυτού, με τον Ομονοιάτη να προσφέρει προς την ΟΜΟΝΟΙΑ και να παίρνει αντάλλαγμα ένα κομμάτι από τις Χαλεπιανές. Στη μελλοντική εκποίηση των Χαλεπιανών αυτός που θα έβαζε 5000 λόγου χάρη, θα τα πάρει πίσω ή ακόμη και κέρδος»

«Το κομμάτι των Χαλεπιανών είναι γραμμένο σε εταιρία. Ουσιαστικά η Ομόνοια δεν έχει κάποια νομική σχέση αυτή τη στιγμή. Αγοράστηκε από κάποιους ανθρώπους που είχαν όραμα να χτιστεί το γήπεδο. Εξ' όσων έχουμε μάθει ανεπίσημα, υπάρχει και μια υποθήκη που ανέρχεται περίπου στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Η σχέση της Ομόνοιας με τις Χαλεπιανές είναι μόνο ηθική.

Εμείς λέμε να δημιουργηθεί και μια νομική σχέση για να την εκμεταλλευτούμε οικονομικά. Και να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις Χαλεπιανές, με τον ίδιο νομοτεχνικό τρόπο θα μπορούσαμε να παράξουμε έσοδα για την Ομόνοια και με άλλα περιουσιακά στοιχεία. ΌΠως πχ την Παπανικολή που έχει μεγαλύτερη ονομαστική αξία»

Για τα λίγα μέλη σε σχέση με το μέγεθος της Ομόνοιας «Οι τακτικές που ακολουθούσαμε στο παρελθόν έχουν τον ρόλο τους. Όμως αυτό έχει ξεπεραστεί. Έχουν ανοίξει οι πόρτες. Η Ομόνοια είναι το λαοφιλέστερο Σωματείο και πρέπει να φαίνεται και στα μέλη. Για να γίνει αυτό όμως ο κόσμος απαιτεί διαφάνεια, λόγια ίσια και σταράτα. Ντομπροσύνη. Αν χειριστείς τον κόσμο αυτό με σεβασμό όπως του αξιζει και κατεβείς κάτω κοντά του, τότε ο κόσμος της Ομόνοιας που είναι ερωτευμένος με το Σωματείο θα δώσει ο,τι μπορεί ο καθένας»

«Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του χρέους. Αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των περουσιακών στοιχείων όπως το είπα πριν. Το θέμα του branding που θα προεξοφλήσει το δικαίωμα χρήσης του ονόματος της Ομόνοιας για μια περίοδο 3-4 χρόνων για να ξεπεράσουμε το άμεσο πρόβλημα. Το να προεξοφλείς όμως έσοδα, μας δημιουργεί προβλήματα. Όπως τώρα με τα κριτήρια. »

«- Το νομικό πρόσωπο που χειρίζεται τις Χαλεπιανές εξ όσων γνωρίζω δεν είναι το Λαικό Καφεκοπτείο. - Το πλάνο μας δεν βασίζεται πάνω στις Χαλεπιανές. Υπάρχουν κι άλλα περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχει το branding, αλλά και η αξιοποίηση του κόσμου. - Περίπου 1,5 εκατομμύριο χρειάζεται η Ομόνοια για τα κριτήρια Μαρτίου. Αυτά μπορούν να έρθουν μόνο από τον κόσμο. »

«Η ψιθυρολογία που ακούμε είναι ότι θα βρεθεί ο από μηχανής Θεός και θα πληρώσει για τα κριτήρια. Αν αυτός ο από μηχανής Θεός προσφέρθηκε να δώσει τα λευτά σε συγκεκριμένα άτομα, τότε μιλάμε για προσωπολάτρες. Αν όμως αυτός θα τα δώσει στην Ομόνοια ανεξαρτήτως προσώπων γιατί την αγαπά, τότε είναι κάτι άλλο»

«Παρέμβαση του ΑΚΕΛ στα δρώμενα της ομάδας. Τουλάχιστον εγώ δεν έζησα κάτι τέτοιο. - Για πολλοστή φορά θα επικαλεστώ τα λόγια του κ Στέλιου Μυλωνά όταν ήταν ξεκάθαρος ότι δεν αναφερόταν για εμένα όταν μιλούσε για διαρροές. Αναφέρθηκα στο παρελθόν σε 3 περιπτώσεις διαρροών.

Ειλημμένες αποφάσεις του ΔΣ που κάποια μέλη του Συμβουλίου που δεν θεωρούνταν πρωτοκλασάτοι δεν συμμετείχαν στη λήψη απόφασης αλλά ενημερωνόμασταν από μέσα - Και να μην εκλεγούμε, είμαστε πιστοί Ομονοιάτες. Δεν αλλάζουμε ομάδα. Προσφέρω ο,τι μπορώ όπως ο κάθε Ομονοιάτης. - Δεν έκανα δάνειο όντως πάνω μου. Δεν μου επιτρέπει η επαγγελματική μου θέση. Όμως αυτοί που το έκαναν δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.»

Το καταληκτικό σχόλιο του Νικόλα Χριστοδούλου: «Σε αρκετές περιπτώσεις η τακτική μου και η προσέγγιση μου ήταν λανθασμένη. Δεν έπρεπε να χτυπώ το κεφάλι μου στον τοίχο. Έπρεπε να βρω άλλο τρόπο να πείσω για την ορθότητα της άποψης μου με επιχειρήματα. Δεν θα πω δεσμεύομαι γιατί δεν μου αρέσει η λέξη. Αλλά θα δουλέψουμε με όλους με καλή διάθεση για το καλό της ομάδας γιατί στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι Ομονοιάτες»

Δώρος Σεραφείμ

«Γιατί είναι πισωγύρισμα το να είμαστε υποψήφιοι; Όλοι οι πρώην Προέδροι ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα τόσο τα οικονομικά όσο τα αγωνιστικά. Γιατί εμείς στην ηλικία που βρισκόμαστε να έρθουμε να συνεισφέρουμε; Γιατί μέχρι στιγμής, είναι ηλίου φαεινότερο , ακούγοντας και τον προηγούμενο συνομιλιτή σας, ότι το χρέος είναι τεράστιο.

Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κάποιος να τραβήξει αυτό το φορτίο. Και η διοίκηση της Ομόνοιας θέλει γερές πλάτες και γερό στομάχι. Άρα απαιτούμε, όχι απλά ζητούμε, από όλους τους φίλους της Ομόνοιας, οργανωμένους και μη , να είμαστε όλοι μια γροθιά. Δεν νοείται να τραβά ο ένας "δα" τζι ο άλλος "τζιει" γιατί το καράβι θα βουλιάξει. Γιατί μπήκαμε εμείς; Γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση. Επειδή μπήκαμε εμείς μπροστά, βρέθηκαν κι άλλοι να μπουν. Εάν με όσα ακούσαμε, νομίζουμε ότι λύνονται τα προβλήματα της Ομόνοιας, δεν έχουμε δίκαιο.»

«Υπάρχουν στον συνδιασμό μας πολλές ειδικότητες. Νομικοί, οικονομολόγοι, της πολεοδομίας.Υπάρχει και η εμπειρία. Για να φέρουμε αυτά που θέλουμε. Δεν ήρθαμε για να κάνουμε σταδιοδρομία ή καριέρα. Ούτε να εισπράξουμε λεφτά. Η μόνη μας έγνοια είναι η σωτηρία της ομάδας»

«Ο κύριος λόγος ανήκει στον Λαό. Η Ομόνοια όταν δεν πορεύτηκε με το Λαό της η Ομόνοια είχε προβλήματα. Εκεί που κάποιος νόμισε ότι μπορεί να κάνει ο,τι θέλει μας έφερε εδώ που φτάσαμε. Δεν μιλώ για τα προηγούμενα παιδιά που προσπάθησαν» «Η Ομόνοια για να υπάρχει σήμερα στηρίχτηκε στον Ομονοιάτη. Όχι μόνο στο κόσμο της όμως.

Στηρίχτηκε και σ' αυτή την υπηρεσία. Αν δεν δίνονταν κάποια λεφτά από εκεί, δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Οι Χαλεπιανές, έχουν αγοραστεί, έχουν τροχιοδρομηθεί για να χτιστεί εκεί το γήπεδο της Ομόνοιας. Έγινε ο,τι έγινε, αναίρεσε ο πρώην πρώην πρώην Πρόεδρος και είπε ότι δεν θέλει να κανει γήπεδο αλλά να κάνει ομάδα. Τα αποτελέσματα γνωστά. Η εταιρία όμως, έγινε για την Ομόνοια»

«Το πρώτο πράμα που θα ήθελα να σας πω, είναι ότι η Ομόνοια δεν είναι "νέα Ομόνοια". Αυτή η λέξη χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο από τη διοίκηση Μιλτιάδη. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε το 1948 και πάει μέχρι σήμερα. Είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ και ο Λαός της.

Για τον ίδιο λόγο που ιδρύθηκε. Από τα ίδια άτομα και τους ποδοσφαιριστές τότε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της. Αξιοποιόντας τα περιουσιακά μας στοιχεία. Και οι ποδοσφαριστές μας είναι τέτοια. Υπάρχει το brand name. Υπάρχουν κάποια προϊόντα που ξεκίνησαν οι προηγούμενοι και εμείς θα τα βελτιώσουμε»

«Δεν διαφωνεί κανένας ότι χρειάζεται ΟΜΟΝΟΙΑ στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Όλοι μαζί πρέπει να πορευθούμε. Όσο αφορά το μαύρο παρελθόν, έχω να πω ότι εδώ γίνεται διαστρεύλωση. Είναι διανθισμένο από τίτλους. Εγώ προσωπικά εργάζομαι ως μέλος στην Ομόνοια από το 1962. Το ίδιοι και οι υπόλοιποι.

Εγώ έκαμα τα τελευταία χρόνια πριν φύγω, με την ομάδα να είναι σε όλα ανταγωνιστική. Όσα επιάνναν οι άλλοι επιάνναμεν τζι εμείς. Εμείς εσπάσαμε το σερί της Ανόρθωσης. Χάσαμε πρωτάθλημα στο goal average. Χάσαμε πρωτάθλημα με πέναλτι. Με τον Τράττο. Με τον Χαπέσιη. Με δοκάρι του Βακουφτσή με τον Απόλλωνα. Με μια Ομόνοια πλήρης ανταγωνιστική και να κερδίζει τον κάθε αντίπαλο.

Πίσω μας φεύγοντας αφήσαμε και τις Χαλεπιανές. Τότε που έφευγα δεν υπήρχε; Εγώ τις εγόρασα τις Χαλεπιανές και δημιούργησα και την εταιρία που είναι οι Χαλεπιανές. Πρέπει να τα σκέφτεται όλα αυτά κάποιος πριν μιλά»

«Ποτέ δεν διοικούσε το ΑΚΕΛ την ΟΜΟΝΟΙΑ. Αν τώρα εμείς που ήμασταν στην Ομόνοια είμαστε και του Ακέλ. Πρέπει εμείς να αλλάξουμε και κόμμα; Είμαστε και Ομονοιάτες και αριστεροί. Αυτά όλα που λέγονται είναι αστεία πράγματα»

«Δεν θεωρώ μικρό τον αριθμό των μελών. Όλα τα Σωματεία στη Κύπρο δεν έχουν μεγάλο αριθμό μελών. Εϊμαστε μια μικρή χώρα. Πολλοί έχουν γίνει μέλη και πολλοί έχουν διαγραφεί. Άμαν δεν πληρώνεις τις συνδρομές σου είναι σαν να μην υπάρχεις. Πάντα ήμασταν πολλοί και πάντα ήμασταν λίγοι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πιστεύω ότι ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί, θα έρθει. Να πουν τις απόψεις τους. Να βάλουν την ψήφο της εκεί που πρέπει. Να βγάλουμε τον συνδυασμό που θέλουμε και να πάμε μπροστά. Εγώ πιστεύω είναι ο δικός μας που μπορεί να μας πάρει μπροστά»

«Ο κόσμος, τα τελευταία 1-2 χρόνια που ανταποκρίθηκε πλήρως (σημειώνει ότι πάντα ήταν κοντά), είναι διότι έννοιωσε αυτή την ανάγκη να βοηθήσει. Όταν πήγε το ΔΣ μαζί με άλλα άτομα μπροστά στον κόσμο, ο κόσμος τους δέχτηκε.

Ασφαλώς επειδή τα χρέη είναι μεγάλα, αυτό το πράγμα πρέπει να γίνεται συνεχώς. Ωσώτου να εξυγιανθεί το Σωματείο. Ο στόχος μας είναι αυτός. Για να δώσουμε την ομάδα στους νέους που θα την χειριστούν με "νούσιμον" τρόπον»

«Αν χρειαστεί θα συνεργαστούμε με όλους. Νοουμένου ότι υπάρχει ο σεβασμός στην πλειοψηφία και τη δημοκρατία. Μόνο από αυτή τη θέση θα πάμε μπροστά»

«Κοντά στο 1,3 τα ποσά. Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να μειώσουμε το ποσό με διακανονισμούς. Και να εξασφαλίσουμε κι άλλα ποσά από τον κόσμο, από τηλεοπτικά, από brand name, δάνεια για να μπορέσουμε να περάσουμε τα κριτήρια»

«Πολλές φορές είχαμε προειδοποιήσει για τα όσα γίνονταν στο παρελθόν. Από όλους τους Προέδρους υπήρχαν αντιδράσεις στο τι γινόταν. Υπήρξαν και περιπτώσεις που πιέζαμε έντονα αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πρόβλημα στο Σωματείο μας»

«Στην Ομόνοια υπάρχουν τεχνοκράτες. Επί μισθό και εργάζονται. Πάνω από αυτούς είναι το ΔΣ όπως πάντα. Η εργασία θα καταμεριστεί για όλους.

Έχουμε 2 οικονομολόγους, τους Λάμπρου και Κωνσταντίνου που είναι λογιστές και έχουν δικά τους γραφεία. Έχουμε τον Αντώνη τον Τζιωνή που είναι Πολιτικός Μηχανικός. Υπάρχουν 2 δικηγόροι για τα νομικά. Έχουμε το Νίκο Χαραλάμπους που είναι παλαίμαχος. Υπάρχουν δημοσιογράφοι και υπάρχουν marketting. Δεν είναι αναγκη να αναφέρω τι είμαστε οι 4 προέδροι (σσ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ)

Έχουμε κάτι για όλα. Στο τραπέζι είμαστε όλοι ίσοι »

«Ασφαλέστατα θα υπάρξει τεχνικός διευθυντής. Μάλιστα μπορώ να πω ότι είμαστε ήδη σε επαφές»

«Όταν εξετάζουμε κάποια πράγματα τα εξετάζουμε στο σύνολο τους. Από το 1948 έχει πέραν των 60 τίτλων. Τι μας λέει αυτό; Έχουμε 20 πρωτάθλήματα, 14 κύπελλα, 17 ασπίδες. Έχουμε και τους τίτλους της ΚΕΠΟ. Να εκτιμούμε σωστά το τι έχουμε σε όλα αυτά τα χρόνια.

Το αποελ τόσα χρόνια πόσα πρωταθλήματα έχει; 20-21; 22; Και πολλά όταν δεν παίζαμε εμείς μαζί τους»

«Το πλάνο θα αναλυθεί αύριο στη διάσκεψη. Αν το έλεα εδώ, τι θα έλεγαν τα άλλα μέσα; Ότι τους αγνόησα»

Τα άλλα αθλήματα «Για το φούτσαλ υπάρχει ο Ζυμαράς. Εν δικό του. Υπάρχει ο Φώτος που έχει το Βόλει και ελπίζουμε την Παρασκευή στον τελικό να πάρουμε το πρωτάθλημα Σώζοντας το Σωματείο σώζονται όλα»

«Αυτό όλο το κάνουμε για να σώσουμε το Σωματείο. Κανενού όμως η πλάτη δεν μπορεί να σώσει το Σωματείο. Μπορεί κάποιοι να πουν ότι έγινε πέρσι οτι έγινε και θα γίνει και φέτος; Ναι θα γίνει και φέτος. Και του χρόνου αν χρειαστεί. Όμως σε 1-2-3 χρόνια όταν μπούμε σε μια σειρά θα δούμε το φως. Μεγάλο φως.»

«Δεν περιμένουμε κανέναν ουρανοκατέβατο να έρθει να σώσει την Ομόνοια. Δεν προτειθέμεθα ούτε εταιρία να κάνουμε. Να έρθει κάποιος να πάρει την ομάδα και μετά να την χάσουμε. Έχουν χαλάσει οράματα που είχαμε τροχιοδρομίσει το 2006-07 μετά που φύγαμε. Αυτό θα διορθωθεί μετά που θα σώσουμε την Ομόνοια!

Και έρχομαι πίσω και λέω. Πέρσι θα σωζόταν η ΟΜΟΝΟΙΑ αν δεν υπήρχε αυτό το περιουσιακό στοιχείο; Μπορεί να το κάνει και τώρα όμως οι οικονομικές συνθήκες οι παρούσες δημιουργούν πρόβλημα.

Πρέπει πρώτα να σώσω τον ζωντανό οργανισμό που είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ και μετά θα έρθουν τα άλλα. Επειδή έτυχε να ακούω προηγουμένως, δεν ευσταθούν αυτά που λέχθηκαν. Ξέρω καλύτερα από τον καθένα σε ποιον ανήκουν οι Χαλεπιανές. Αν δεν υπήρχε η εταιρία με τη φόρα που πήρε ο άλλος θα τις χάνναμε!»

«Το αγωνιστικό δεν θα το παραμελήσω. Όμως επειδή υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και εκεί θα μας πάρει λίγο καιρό.»

Follow Kifines